pátek 1. prosince 2023

Listopad v kostce

Dnes jsem na adventních kalendářích otevřela okénka označená jedničkou a  to je neklamné znamení toho, že listopad je za námi. Je tedy čas na pravidelné ohlédnutí za tím, co mi přinesl. Úplně málo toho myslím nebylo.



V prvním týdnu jsem stihla návštěvu kadeřnice (už jsem nutně potřebovala obnovu barvy) i přípravu na naši pravidelnou čajovou burzu. Ta zdárně proběhla první listopadovou sobotu a já si z ní přinesla spoustu nových kousků do své sbírky (to na fotce je jen malá část). V neděli jsme se pak vypravili do Tábora - pravidelné dušičkové rozsvícení svíčky na hřbitově a návštěvu sestřenice jsme tentokrát rozšířili o procházku po městě (ale o tom tu byl samostatný článek).

Barvička - podzimní dekorace - 2x z čajové burzy

2x ze hřbitova v Klokotech - táborské náměstí - povidloň (cukrárna U slunce)

Druhý listopadový víkend si manžel vyrazil do Plzně na sraz spolužáků z gymplu a tak jsem doma osiřela. Vypravila jsem se proto k mámě umýt jí okna, vyprat záclony a odklidit nějaké věci do sklepa. A pak jsme si spolu vyšly na oběd na Opatovské terasy, kde zrovna měli martinské menu. Po shlédnutí porce pečené husy jsme obě volily raději předkrm - kachní rillettes s lokšemi. 

Mytí oken - kachní rillettes - buchta od mámy - růže od manžela

Prodloužený víkend byl především ve znamení zazimování chalupu. Pohrabali jsme další opadané listí, připravili zahrádku na zimu, poseděli naposled se sousedy, nabrali zásoby marmelády i brambor,   po večerech jsme s mámou u vína vylouskaly hromadu vlašských ořechů. Počasí nám moc nepřálo - byla docela mlžno a foukal vítr, tak jsme nakonec už v sobotu vypustili vodu a odjeli domů. Na nedělní oběd jsme si vyšli zase na Opatovské terasy. Tentokrát měli menu zvěřinové...

2x hrabání listí - pohled za plot - louskání ořechů

 Letos naposled odjíždíme - kančí ragú s dýňovými noky - kremeš (Opatovské terasy)

V dalším týdnu jsem byla  s kolegyněmi z mého bývalého oddělení po práci na skleničce. Po letním úspěchu posezení ve vinárně Na břehu Rhony jsme si to teď zopákly a bylo to moc fajn. O víkendu jsme pak pozvali na večeři jak syna s manželkou, tak mámu. Manžel nachystal skvělý rosbíf s bramborem, já jsem večeři doplnila polníčkovým salátem s pomerančem. Jako dezrt jsem udělala minipavlovy s mascarpone a ovocem. Příjemný večer to byl...  Konec měsíce nám pak přinesl první sníh letošní zimy. A já stihla upéct první vánoční cukroví (a připravit těsta na další dvě, ale ta čekají v lednici  na víkend).

Na víně (Na břehu Rhony) - rosbíf  - minipavlovy - palačinky k večeři

První sníh na sídlišti a v centru - vánoční hvězda - první letošní vánoční cukroví 

A  to je z mého listopadu vše. Plány na krátkou prosincovou dovolenou nám zhatil trucující manželů kyčel, takže jsme ji prozatím odložili - možná na leden. Takže v plánu je pečení cukroví, nákup dárků a vůbec vánoční ladění 🎄


30 komentářů:

  1. Ahoj Stáňo, měla jsi za listopad spoustu zážitků. Obdivuju všechny, kdo píšou tyto měsíční přehledy a ráda si to pročítám, já bych určitě půlku všeho zapomněla vyfotit :o). Přeju příjemný víkend, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já s focením taky bojuju - ne vždycky si vzpomenu, že bych něco mohla vyfotit (hlavně s jídlem mám problém - většinou sahám dřív po příboru než po mobilu). Já jsem zjistila, že mi tyhle články fungují jako záložní paměť a když se s mužem nebo s mámou dohadujeme, jestli hodně švestek bylo loni nebo předloni a jestli mladí byli s námi na chalupě na jaře nebo na podzim, tak to obvykle hledám na blogu :)
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Tedy Stáňo, musím říct, že si mě šokovala tím cukrovím... Já začínám péct tak po Mikuláši, snad jen zázvorky se musí rozležet, tak ty bych mohla udělat dřív!
    Děkuji za ohlédnutí za listopadem a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já jsem jeden den v týdnu pracovala z domova, tak jsem si nachystala na víkend těsto na linecké a zbyly mi z něj bílky, tak jsem ve čtvrtek, kdy jsem přišla z práce o něco dřív, udělala oříškové pusinky. Jinak na linecké a perníčky se chystám zítra :). Příští víkend organizuji čajové sběratelské setkání a ten další jedeme na oslavu švagrových sedmdesátin, tak už nebude moc časový prostor.
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Vidím, že hlavně plno různých dobrot, mňam :). V prosinci mám taky v plánu péct cukroví :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, a to už se mi tam nevešel skvělý jelení steak, co měl v rámci zvěřinových hodů manžel ;-)

      Vymazat
  4. Stáni, opět měsíc plný zážitků. Měj pohodovou advetní neděli.

    OdpovědětVymazat
  5. Měla jsi krásný listopad bohatý na zážitky.
    Přeji hezký začátek adventu.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jen nějaký výšlap mi tam chyběl. Ale člověk nemůže mít všechno.
      Hezký předvánoční čas

      Vymazat
  6. Vypadá to na krásný listopad plná radosti, práce a jídla. Což je moc super! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Stáňo,měla jsi pěkný,zážitkový měsíc.Stihla jsi toho hodně.Já si to snad začnu psát,protože se mi teď
    zdá,že jsem skoro nic nezažila,ale asi se pletu.Snažíme se s manželem pořád někde být.Ať jsou to naše děti,sourozenci nebo přátelé.Zkusím jenom nanečisto prosinec.
    Měj hezký adventní čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já právě měla dojem, že takové ty drobné věci, co se děly, zapomínám. Tak mám blog jako konzervu na vzpomínky. Když jsem před dvěma lety začínala, tak jsem úplně nevěřila, že vydržím :). A musím říci, že se prostřednictví těch článků občas sama vracím v čase...
      Pěkné adventní dny

      Vymazat
  8. Marcela- Nordic Passion3. prosince 2023 v 20:05

    Opět pestrý měsíc. Mě hodně zaujal ten robot na okna, je to ono, ze? Jste s tím spokojeni? Jinak hezkou adventní neděli, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, robot nemyje tak dobře jako já (občas nechá šmouhu a nedomývá rohy), ale výhoda je, že zatímco já myju rámy na jednom okně, tak on na druhém jede sklo, takže to proces mytí docela urychluje ;-)

      Vymazat
  9. Ahoj Stáňo, moc povedený listopad. Mám nově adventní - čajový kalendář, tak si vždy na Tebe vzpomenu. ☺ Krásné, leč velmi mrazivé pondělí. ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Já bych potřebovala robota na okenní rámy! Sklo mi nevadí, ale rámy nesnáším.
    Měla jsi hezký podzim a ten kanec s dýňovými knedlíčky - mňam.,
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkáme, že je to zásadní chyba tohoto přístroje. Letos doma rámy umyl manžel (já si je užila u té mámy). Já stejně jako ty mytí rámů nesnáším.

      Vymazat
  11. Užívej předvánoční čas Stáni. Já se budu těšit na vánočně laděné články :) Posezení jste stihli opravdu spoustu. Ty dlouhé večery k tomu úplně vybízí :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Stáni,
    stihla jsi toho opravdu hodně. Obdivuji, že už stíháš péct cukroví, to já tedy nedávám. Zítra už jdu ale po nemoci do práce, tak aspoň něco.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já normálně začínám péct kolem Mikuláše, ale letos mám tento víkend naplánované setkání s kamarády - čajovými sběrateli a ten další jedeme do Plzně (švagr slaví narozeniny), tak jsem si musela udělat trochu "fóra", abych do Vánoc stíhala.

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, náročný listopad, ale za to se spoustou dobrého jídla koukám :) U nás se do Vánoc očekává nějaký ten přírůstek - moje nejlepší kamarádka čeká mimčo a termín má 18.12. možná půjde ven dřív.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla termín porodu kdysi taky před Vánoci, ale mladý pán si počkal až do nového roku (je 4.1.), tak uvidíte, jak to vyjde kamarádce...

      Vymazat
  14. Moc hezké shrnutí, už s vánočním nádechem. :)) Vánoční hvězdu mám také a zatím se mi daří ji držet při životě - já a kytky to nejde dohromady. :D

    OdpovědětVymazat
  15. Měla jsi moc pěkný a nabitý Listopad! Snad jsi si v prosinci víc odpočinula.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)