pondělí 25. prosince 2023

Tajemství adventních kalendářů 2023 - IV

 Včera - na Štědrý den jsem otevřela poslední okénka ve svých adventních kalendářích a je tedy čas na poslední díl mého seriálu o adventních kalendářích. Takže tady je posledních šest okének z každého z nich. A taky  krátká závěrečná rekapitulace.  



19
Bergkrauter (Alnatura) -  čaj obsahoval celou řadu bylinek a ve výsledku měl takovou obecnou nevýraznou bylinkovou  chuť, která mne nijak nenadchla, takže jsem si čaj dochutila citronem.
 Glühwein (Cornwall) - z kalendáře Cornwall příchuť, která mne zaujala nejmíň, protože je málo výrazná.
Rooibostee (Westcliff) - čaj rooibos měl příjemně nasládlou chuť. Nebyl špatný - já rooibosy přímo nevyhledávám, ale nevadí mi.
Schokoreigel Feine Bitter mit Spekulatius (dmBio) - hořká čokoláda s kousky sušenek byla ze slušné hořké čokolády a obsahovala droboučké  kousky sušenek. Nebyl špatná.

20
Kamillen Tee (Alnatura) - heřmánkový čaj nemám ráda, takže jsem si ho vylepšila citronem, aby se mi lépe dodržovalo pravidlo, že z adventních kalendářů čaje vypiju všechny.
Apfel - Zimt (Cornwall) - ovocný čaj s jablečnou příchutí dochucený skořicí. Chuť jablek a skořice je hezky vyvážená a čaj není kyselý.
Salbei (Westcliff) - čaj měl poměrně výraznou šalvějovou chuť, takže jsem si ho taky trochu dochutila citronem.
Mango Fruchtschnitte (dmBio) - ovocná tyčinka s mangem měla příjemnou sladko-kyselou chuť. A byla mezi dvěma plátky jedlého papíru, takže se nelepila na ruce.

21
Schlaf schön (Alnatura) - čaj na dobré spaní obsahoval směs bylinek, nejvíc asi byla cítit meduňka.
Vanillekippferl (Comwall) -  čaj s chutí, která opravdu připomíná  vanilkové rohlíčky.
Sencha mischung (Westcliff) - příjemný jemný zelený čaj. Zas jednou něčo pro mne.
Bliss Ball (dmBio) - oříškovo ovocná kulička s oříškovou náplní. Byla to taková hodně sladká jednohubka.

22
Earl Grey (Alnatura) - černý čaj s příchutí bergamotové silice jsem si uvařila hned ráno - mám ho docela ráda. Bergamotová příchuť byla docela výrazná.
Vanillekippferl (Comwall) -  znovu  čaj  s příchutí vanilkových  rohlíčků. Sice je ovocný, ale není kyselý.
Invere Zitrone (Westcliff) - v čaji byl patrný jak citron, tak zázvor. Zázvoru bylo tak akorát, aby čaj nebyl příliš "ostrý".
Hafer Drink  Winterliche (dmBio) - ovesný nápoj s kořením a příchutí lískových oříšků. Nebyl špatný, i když mně tedy ve všech ovesných nápojích vadí ta pachuť ovesných vloček. Tady ji trochu zahladila chuť koření a oříšků. Většinu jsem ho použila do ovesné kaše a tam bylo fajn.

23
Krauter (Alnatura) - bylinkový čaj, ve kterém byla asi nezřetelnější máta.
Apfel - Zimt (Cornwall) - sympatický ovocný čaj s jablečnou příchutí dochucený skořicí, který  není kyselý.
Kamille Fenchel (Westcliff) - kupodivu mi kombinace heřmánku a fenyklu přijde chuťově lepší než každá bylinka samostatně, ale ani tak to není čaj, který bych si dala jindy než v adventním kalendáři.
Dattel Konfekt (dmBio) - datlový bonbónek s kořením. Koření nebylo nějak moc výrazné a obsahoval dost kakaa, takže to vyrovnalo sladkou chuť datlí.

24
Dreierlei Minze (Alnatura) - mátová chuť byla méně výrazná než bych čekala od čaje s třemi druhy máty.
Apfel - Zimt, Glühwein, Zimt - Pflaume (Cornwall) - v posledním okénku tohoto čajové kalendáře se překvapivě skrývaly čaje tři. Oba dochucené skořicí mi chutnaly - je v nich docela slušně cítit chuť jablka, resp. v druhém případě švestky. Čaj s příchutí svařeného vína byl takový chuťově trochu "plošší".
Rooibos Vanille (Westcliff) - čaj s lehce nasládlou rooibosovou chuť, vanilková příchuť je hodně jemná, nevýrazná.
Lebkuchen Puding (dmBio) - prášek pro přípravu pudinku s perníkovou příchutí je jediný kousek, který jsem z advetního kalendáře neochutnala a nejspíš mi zbude do příštího roku. Na Štědrý den už pro jeho uvaření nebyl prostor a myslím, že v období dojídání vánoček a vánočního cukroví ještě chvíli nebude. Ale příchuť je to neobvyklá, takže na něj po Novém roce určitě dojde. Spolu s ním byl v okénku ještě sáček se semínky ledového salátu. Uvidím, jestli ho na jaře nezapomenu zasadit (což se mi povedlo o rajčátek, jejich semínka byla v adventním kalendáři loni.


Čaje z čajových kalendářů jsem vypila úplně všechny - většinou jeden k snídani, další dva během dne. já piju čajů hodně, takže tři sáčky nejsou problém. Kalendáře Westcliff a Alnatura asi víc než já ocení milovníci bylinek, protože bylinkových čajů v nich  byla většina, překvapivě mne nakonec chuťově zaujal kalendář Cornwall - jeho čaje měly poměrně autentické ovocné chutě (ve kterých nepřevažoval ibišek, jak se u ovocných čajů někdy stává). Ze srovnání provedení nejlépe vychází Alnatura - přebaly měly hezky laděný design a dalším plusem tohoto kalendáře byl fakt, že se v něm čaje neopakovaly.
Adventní kalendář se snacky dmBio si podle mého udržel kvalitu minulých let. Obsah byl poměrně pestrý - sice dominovaly sladké snacky, ale bylo tam i něco slaného, čaj, ovesné mléko... A fajn bylo, že obsah kalendáře nebyl úplně totožný s těmi minulými - dost kousků tam letos bylo poprvé. Líbil se mi i design jednotlivých balení -  byl opravdu vánoční. Letos kalendář stíhala obsah okének likvidovat v podstatě průběžně, neochutnala jsem jen pudink z 24. 12. a nedojedná mi ještě  zůstala čokoláda a slané preclíčky v čokoládě (které mi moc nechutnaly). 
Otvírání okének mne pořád ještě bavilo, takže myslím, že za rok se můžete těšit na další pokračování  😏

16 komentářů:

  1. Stáňo, moc ráda jsem se díky tobě podívala, co okénka ukrývala.
    Měj příjemný sváteční den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, díky za nakouknutí a přeju pěkné posváteční dny

      Vymazat
  2. Ráda jsem se podívala na vánoční čajový seriál. Nám letos Ježíšek nadělil několik kazet čajů, takže o večerní čajové dýchánky nebude u nás nouze :-).
    Měj pěkný druhý svátek vánoční !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, čaje k zimě myslím patří :)
      Hezké posváteční dny

      Vymazat
  3. ráda jsem nakoukla,hezké dny,Sv.

    OdpovědětVymazat
  4. Stáni, moc pěkný čajový příspěvek. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, zrovna ty bys myslí z adventních kalendářů moc nejásala. Čistý černý čaj jsem měla jeden :)
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáňo super, parádní recenze a inspirace. Snad i letos si pořídím čajový kalendář a díky za tip. Alnatura mě oslovila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, tobě by mohla Alnatura vyhovovat - ty máš myslím bylinky ráda...
      Hezký den

      Vymazat
  6. Čaj s příchutí vanilkových rohlíčků zní opravdu dobře! :) A pak mě zaujala tyčinka hned na začátku - hořká se sušenkami. Ta by mi určitě chutnala :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten čaj "vanilkový rohlíček" byl chuťově fakt zajímavý. A čokoláda mi taky chutnala, ale ještě mám zbytek v práci - bylo období vánočních besídek, tak jsem byla naslazená z cukroví, co donesly kolegyně...

      Vymazat
  7. Ahojky,
    Já si budu muset příští rok koupit ten DM BIO kalendář, ten se mi opravdu líbí.
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, znáš mne - ochutnávání, to je moje :D
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Z uvedených bych volila hlavně ty ovocné.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)