středa 6. prosince 2023

Lisa Regan - Vražedná temnota

 Od Lisy Regan jsem zatím přečetla dvě knížky - Mizející dívky a Dívka beze jména. Chystala jsem se přečíst i další z této řady, ale dřív než na to došlo, dostala jsem od nakladatelství Grada nabídku získat v rámci spolupráce autorčinu nejnovější knihu. Sice by bylo asi lepší číst sérii popořadě, ale nakonec jsem nabídce neodolala a pustila se do knížky skoro hned po té, co mi dorazila.

Josie a Noah se pod dovolené ještě ani pořádně neohřáli doma a už spolu se zbytkem svého týmu stojí před dalším případem. Na tábořišti v lesích za Dentonem jsou  nalezena dvě mrtvá těla - mladý pár ležící ruku v ruce u ohniště. Ukazuje se ale, že oba byli přiotráveni  a poté  zardoušeni a žena má navíc v krku zasunutý přívěsek. Při bližším ohledání místa činu je nalezen ještě třetí spacák. Kdo se zavražděnými manželi tábořil? Má na svědomí jejich smrt nebo utekl před vrahem a bloudí zesláblý někde po okolí?  Situaci navíc komplikuje déšť, který neumožňuje nasazení pátracích psů.  Prohledávání okolí zavede Josii a Noaha až k oplocenému areálu, ve kterém sídlí komunita lidí žijící víceméně bez kontaktu s okolím pod vedení "guru" Charlotty. Při výslechu jednotlivých členu komunity se Jossii zdá, že jí něco tají. Cestou z místa činu pak ještě Jossie s Noahem narazí na silnici na zuboženou ženu, ve vysokém stupni těhotenství, která nakonec za jejich pomoci porodí přímo v policejním autě. A za nedlouho je nalezena mrtvá jedna z dívek, která žila v komunitě. Souvisí spolu mrtví a těhotná dívka nebo jde jen o náhodu?  

Jossie  se jako obvykle vrhá do případu s veškerým nasazením. Navíc musí bojovat s nočními můrami související s tím, jak byla kdysi týrána svou nepravou matkou Lily, které znovu přivolala úporná snaha Lily domoci se Jossiiny návštěvy.  V některých kapitolách se tak Jossie vrací ke svým traumatickým vzpomínkám na dětství, které oživují její strach z tmavých uzavřených prostor.  Musím říci, že mne příběh, který je docela zašmodrchaný, protože v něm Jossiin tým řeší hned několik záhad, brzo vtáhl do děje a přečetla jsem ho během pár dnů takřka jedním dechem. A ani nevadilo, že jsem "přeskočila" několik předchozích dílů - neměla jsem pocit, že by mi chyběly nějaké návaznosti. A stejně jako u přechozích dvou přečtených knih z této série se mi líbila obálka.

Anotace
Za úsvitu leží mladý pár na zádech u skomírajícího ohně. Drží se za ruce a mají otevřené oči, ale jejich těla jsou už chladná... Když strážce parku narazí v lese na těla Valerie a Tylera Yatesových, detektiv Josie Quinnová tuší, že jde o víc než jen o náhodnou otravu. Pitva jí dá za pravdu – Valerii někdo před smrtí do krku hrubě zastrčil přívěsek. Při prohledávání okolí objeví Josiin tým třetí spací pytel, což naznačuje, že u ohně mohl být tu noc ještě někdo. Byla to neznámá pohřešovaná oběť? Nebo podezřelý na útěku? Mohla by to být žena, která chvíli nato vyběhla z lesa přímo pod kola Josiina auta? Indicie Josii vedou na místa ukrytá hluboko v lese – do propletených jeskyní a na statek mimo civilizaci, kam se lidé chodí schovávat a kde se setkají s mladou dívkou s vyděšenýma očima a obvázanými zápěstími, která ví víc, než říká. Druhý den ji však najdou mrtvou. A se shodným přívěskem
Josie musí zjistit význam smrtelné ozdoby a dopadnout zvráceného vraha dříve, než přijde o život další nevinný člověk. Nebo už je příliš pozdě a vše pohltí temnota?
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2023, překlad K. Elisová, 384 str.




30 komentářů:

  1. Zaujalo mě,píšu si.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, jestli máš ráda detektivky, tak by se ti to mohlo líbit.
      Měj se hezky

      Vymazat
  2. To vůbec nevypadá špatně)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Marcela Nordic Passion6. prosince 2023 v 19:03

    Stano, tohle zni velmi dobre! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím se mi tenhle díl líbil nejvíc ze všech, co jsem od autorky četla.

      Vymazat
  4. Nestíhám si ty tituly ani psát a ty to stíháš i přečíst 😁 fakt nestíhám. Tak klidný advent 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, stíhám číst, ale nestíhám spát :D
      Krásné adventní dny

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    četla jsem všechny knihy v sérii a mám tu autorku fakt ráda.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vím, i když myslím, že recenzi na tuto knihu jsem u tebe přeskočila, abych nebyla ovlivněná tvými dojmy :)
      Hezký den

      Vymazat
  6. Stáni, díky za další recenzi. Obálka je opravdu hezká. Měj pohodový advent.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, celá ta řada od L. Regan má docela pěkné obálky.
      Hezký adventní víkend

      Vymazat
  7. Děkuji za další zajímavý tip.
    Stáni, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Četla jsem Mizející dívky, Dívka beze jména a Matčin hrob, takže po této se poohlédnu. Líbily se mi ty tři, takže nepochybuji o tom,že mne ani tento titul nezklame.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já četla jen ty první dvě a musím říci, že tenhle se mi asi líbil nejvíc.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Už jsem četla a moc se mi líbila :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě jsem od autorky nic nečetla, ale tento žánr mám ráda. Připomíná mi to Roberta Bryndzu. Zkusím se po autorce podívat v knihovně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si budeš od autorky něco půjčovat, doporučuji začít knihou Mizející dívky a po číst Dívka beze jména. Tam mi přišla návaznost docela důležitá. U titulu Vražedná temnota mi nepřišlo, že by mi mezera několika nepřečtených titulů vadila.
      Hezký den

      Vymazat
  11. U tebe vždy najdu skvělé tipy na knížky a tahle vypadá opět hodně zajímavě, miluju detektivky a thrillery. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Na sérii se jednou chystám, mám doma tři první díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já začala číst trochu na přeskáčku, ale už mi z těch prvních zbývá jen jednu, pak už to budu brát tak, jak vycházely.

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, to zní jako velmi nabušená zápletka. Já doufám, že se mi přes Vánoce také podaří zase něco přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já tu teď mám slušnou hromádku na přečtení, která se nepochybně zvětší ještě po Vánocích, protože kniha je u nás dárek, který "must be" - každý dostaneme vždycky aspoň jednu.

      Vymazat
  14. Já mám teď aktuálně rozečtenou fantasy knihu a je to takový průměr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se asi líbíla nejvíc ze všech, co jsem četla (ale je fakt, že tohle byla teprve moje třetí od této autorky)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)