pátek 15. prosince 2023

Angela Marsons - První krev


Knížek od Angely Marsons, jejíž hlavní hrdinkou je inspektorka Kim Stoneová, jsem už pár přečetla. Protože jsem si inspektorku Kim oblíbila, tak jsem si nedávno pořídila další  dvě  knížky od této  - První krev a Ďábelské hry, které už vyšly před časem - dřív než jsem tuto autorku oblíbila. Před pár dny jsem dočetla tu první z nich.



Ačkoliv tato kniha vyšla v sérii s inspektorkou Kim Stoneovou jako dvanáctá, tak se v ní vracíme tak trochu na začátek. Ne tedy na začátek její kariéry u policie, ale k počátkům jejího působení na halewsonské policejní stanici, kam byla právě přeložena (a díky její nespolečenské a poněkud konfliktní povaze to nebylo přeložení první). Kim se přichází hlásit do služby na stanici a než se stačí pořádně rozhlédnout má nejen zbrusu nový tým, ale také i nový případ - případ mrtvého muže, který byl nalezen s prořízlým hrdlem a se zohavenými genitáliemi. Před Kim a jejím novým a poněkud nesourodým týmem stojí spousta otázek. Pátrání v okruhu oběti je mimo jiné zavede i do prostředí azylového domu  a  brzy také  zjistí, že už k podobné vraždě, kde byla oběť podobně zohavena, došlo. Stojí za vším tedy sériový vrah?  

 
 

Autorka ve svém vyprávění sleduje především pátrání Kimina týmu, ale dozvíme se i něco z minulosti Kim i ze života jednotlivých členů jejího malého týmu. Ten tvoří klidný seržant Bryant bez jakékoliv ctižádosti, trochu namachrovaný  Dawson a úplný nováček konstábl Stacey, pro níž je to první případ. Sledujeme jejich poněkud nejednoduché vzájemné sžívání i Kimiiny pochybnosti, zda s tímto týmem dokáže dojít k úspěšnému uzavření případu. Musím  říci, že se mne kombinace napínavého případu, kde se mi pachatele nepovedlo uhádnout (ona nám taky autorka nabídla vějičku, na kterou jsem skočila) a sledování vývoje a vytváření vztahů mezi Kim a  jednotlivými členy týmu, stejně jako jejich vzájemných vztahů mne bavila. Možná o to víc, že už jsem je znala z přechozích knih. Pokud jste četli některou z knih autorky, tak sáhněte i po této – myslím, že by byla škoda, nechat si ujít, jak to celé vlastně začalo.
 

Anotace
Jak započala jedna z nejúspěšnějších britských detektivních sérií současnosti? Je těsně před Vánoci roku 2014 a inspektorka Kim Stoneová stojí před halesowenskou policejní stanicí. Svou konfliktní, nespolečenskou povahou už proslula po celém westmidlandském hrabství a tohle je možná její poslední šance. Má se setkat se svými novými podřízenými, seržanty Bryantem a Dawsonem a konstáblem Stacey Woodovou. Ani jeden z nich v ní nevzbudí mnoho důvěry. Jakmile však společně začnou vyšetřovat brutální a bizarní vraždu navenek zcela nezajímavého mladého muže, jde všechno stranou. Případ je zavádí stále hloub do temného světa zneužívaných dětí a jejich trýznitelů. Mrtvých s každým dnem přibývá, a chce-li Kim ochránit nevinné, musí dostat ze svého nového týmu i ze sebe to nejlepší.
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2021, překlad J. Kunová, 336 stran









22 komentářů:

  1. Díky za další recenzi.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, v poslední době čtu rychleji, než stačím psát články (zato málo spím, protože jak čtu hlavně detektivky, tak mám problém knihu odložit, když je to napínavé)
      Hezký den

      Vymazat
  2. No, úplně si mě navnadila - hned bych se začetla. Na dnes mám přece trochu jiný program - číst budu tak nějaké recepty :o)
    Stáňo, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, recepty jsem vytáhla taky, ale čtu i detektivky (bohužel trochu na úkor spánku).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Tak to si píšu. Čtu knihy od této spisovatelky ráda.
    Díky za tip a měj pěkný víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já mám taky knihy A.M. ráda. Tuhle můžu k přečtení doporučit.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Přiznám se, že o téhle knize uvažuju, ale zatím jsem ji nekoupila - nevím, jestli má smysl vracet se ještě před Němý křik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, mně se ten návrat na začátek, kdy jsem sledovala, jak se vytvořil Kimin tým a jak se sžíval, líbil.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Tahle kniha / série mě neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já to mám naopak - mně se tahle série líbí hodně.

      Vymazat
  6. Zajímavé,po knihách se podívám.Taky teď pořád čtu,venku je hrozně a ani se mi tam nechce.
    Stáňo,hezkou další adventní neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mně se série s Kim Stoneovou líbí (mám přečtenou asi polovinu těch, co zatím napsala). Tak doufám, že zaujme i tebe.
      Hezkou adventní neděli

      Vymazat
  7. O této hrdince jsem už v pár recenzích četla, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se tahle řada líbí, chci ji přečíst celou. Tak snad zaujme i tebe

      Vymazat
  8. To asi není úplně knížka pro mě :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, my dvě se trochu míjíme, pokud jde o výběr knih :D. Tobě by se spíš líbily Horké vafle a ledové koupele, o kterých jsem tu psala asi před třemi týdny...

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni, pěkný tip. Já se chci dneska pustit do tak trochu fantasy knihy Lapeni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v poslední době fantasy vůbec nečtu. A to jsem dřív byla docela fanda sci-fi, ale to mne přešlo a nechytla mne ani ta fantasy

      Vymazat
  10. Ahojky,
    Angelu Marsons mám moc ráda a těším se na její další knihu.
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já ještě nemám přečtené všechny co vyšly, ale určitě si chci přečíst celou sérii. Knihy AM se mi fakt líbí.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  11. Autorka ani kniha mi nic neříkají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem autorku objevila asi před rokem díky recenzi na jiném blogu a docela mne "chytla"

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)