středa 20. prosince 2023

Tajemství adventních kalendářů 2023 - III

Zdá se, že předvánoční čas nějak letí - mám dojem, že jsem sem před článek o další šestici otevřených okének na adventních kalendáři dávala snad včera. A ani jsem se nestačila pořádně nadechnout a už tu pro vás mám článek další. Otevřela jsem okénka od třináctky až do osmnáctky a zbývá mi jich posledních šest (tedy dneska už jen tři).



13
Grüner Tee Jasmin (Altantura) - zelený čaj s poměrně výraznou chutí jasmínu. Chutnal mi.
 Glühwein (Cornwall) - asi nejslabší kousek v kalendáři Cornwall, i když je v něm svařené víno trochu cítit, tak je nevýrazný
Grüner Tee Zitrone (Westcliff) jemný zelený čaj s příchutí citronu. Docela mi chutnal. Ono já jsem v kalendářích ráda za každý nebylinkový čaj, takže mi ani nevadilo, že už je v něm podruhé.
Mandeln (dmBio) - pražené solené mandle mohly být o něco slanější, ale křupaly hezky a jako milovníka slaných mandlí mne rozhodně potěšily.

❆14
Fenchel Tee (Alnatura) - fenyklový čaj mi nechutná a nechutnal mi ani tenhle, ale s citronem jsem ho statečně vypila.
Glühwein (Cornwall) - znovu čaj s příchutí svařeného vína...
Ingwer Salbei (Westcliff) - v chuti byl asi víc cítit zázvor, ale trochu byla znát i šalvěj. Ale není to čaj, který bych si chtěla koupit. A vypadá to, že v kalendáři Westcliff jedu v příchutích druhé kolo - i tento už v kalendáři byl.
Hafer Porridge (dmBio) - ovesná kaše byla lehce okořeněná skořicí, badyánem a bylo v ní i kakao. Měla jednoduchou přípravu - stačilo zalít 100 ml horkého mléka a nechat pár minut odstát.  Bylo jí tak akorát na snídani a docela mi chutnala

❆15❆
Salbei Tee (Alnatura) - šalvějový čaj chutnal "překvapivě" po šalvěji. Zkusila jsem ho s citronem a to mi možná chutnal víc než bez něj. 
Marzipan - Kirsche (Cornwall) - ovocný čaj, v jehož sladkokyselé chutí byla patrná jak třešňová příchuť, tak i nádech marcipánu. Ten už tu byl taky po několikáté.
Kräuter Genuss (Westcliff) - bylinkové potěšení mne nepotěšilo ani podruhé. Čaj měl takovou neurčitou bylinkovou chuť. Výrazně lepší byl s citronem.
Mandel Tonka Creme (dmBio) - krém z mandlí a tonka fazolí. Chuťově byl docela zajímavý, i když na mne poměrně hodně sladký. Snědla jsem ho jen tak "na lžičku", byl to takový svačinkový mls.

❆16
Sweet Chai (Alnatura) - bylinkový čaj ochucený kořením. Nejvíc jsem v chuti cítila lékořici, ale znát bylo i další koření
Zimt - Pflaume  (Comwall) - u tohoto čaje mi opakování nevadí, protože mi chutná - švestková chuť je poměrně autentická, skořice je tam akorát.
Fenchel-Anis-Kümmel  (Westcliff) - fenyklovo-anýzovo-kmínový čaj mne moc nepotěšil, ale nakonec chuť, ve které dominoval anýz,  překvapivě nebyla tak hrozná, jak jsem čekala.
Dinkel Brezeln in Volmilchschkolade (dmBio) -  bylo to moje prve seznámení s preclíčky v čokoládě a nejspíš to bylo taky setkání poslední. Ačkoliv znám řadu lidí, kterým tahle kombinace chutná, tak já mezi ně patřit nebudu. 

❆17
Guten Abend Tee (Alnatura) - bylinková směs obsahuje heřmánek, meduňku a levanduli, takže by měla sloužit ke zklidnění. Chuťově asi nevýraznější v něm byla levandule.
Marzipan - Kirsche (Cornwall) - znovu ovocný čaj s příchutí třešně a marcipánu. 
Grüner Tee Vanille (Westcliff) - zelený čaj má opravdu vanilkový nádech jen hodně jemný, takže mi nijak nevadil (vanilkové příchutě nějak moc nevyhledávám)
Granola mit Himbeeren (dmBio) - zapečená směs ovesných vloček s malinami. Po zalití horkou vodou a přidání bílého jogurtu to byla příjemná snídaně. Obsahovala viditelné kousky malin a sladká byla tak akorát.

❆18
Schwarzer Tee (Alnatura) - kdo čte mé čajové články, tak tuší, že tenhle čaj mi udělal radost, protože černé - ty já mám nejraději. A musím říci, že byl i překvapivě silný a výrazný.
Marzipan - Kirsche (Cornwall) - znovu ovocný čaj s příchutí třešně a marcipánu. 
Minze Zitrone (Westcliff) - v čaji jsem cítila jak mátu, tak citron (ten možná trochu méně).  Ač bylinka nemusím, tak tahle kombinace mi nepřišla špatná.
Cashews in Schokolade (dmBio) - na kešu v mléčné čokoládě s příchutí slaného karamelu jsem se docela těšila. Nebyly špatné, čokoláda měla zajímavou chuť, ve které byl ten slaný karamel opravdu lehce cítit, ale její chuť totálně přebila chuť kešu, což mi přišlo dost škoda.


Z čajů mě tentokrát jednoznačně potěšil nejvíc ten černý od Alnatury, ale i zelené čaje, ať už s jasmínem, citronem nebo vanilkou mi chunaly. Problém nemám ani s ovocnými čaji (snad kroměčaje s příchutí svařáku) -  jsou hezky chuťově vyladěné. Podku jde o mlsky, tak propadákem  jsou perclíčky v čokoládě - mně tahle kombinace prostě nechutná, jinak jsem s chutí snědla všechno.

20 komentářů:

  1. Zajímavá nabídla.Také všechny čaje nemusím,ale ráno si teď dávám jasmínový čas.Mám od snachy na ochutnání tři čaje,ale jsou moc silné,černé a nijak mě neoslovily.Zjistila jsem,že mi nedělá dobře skořice
    a zázvor.Ovesné kaše mám ráda k snídani.Těší mě,co je teď druhů čajů,piju je vlastně celé dny a střídám.Stáňo,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, jasmínový čaj mám taky ráda (zrovna tu jeden piju). Zázvor taky moc nemusím, ani skořici, ale kupodivu mi docela chutnaly z kalendáře Cornwall i ty se skořicí - byly dobře vyladěné. Jinak ji v čajích taky nevyhledávám.
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Vánočně ochucené čaje - to je taková chvilka klidu a pohody...
    Stáňo, děkuji za tvé hodnocení a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, nejvánočněji nakonec chutnají ty ovocné. Ale statečně piju všechny - i ty co mi nechutnají ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo zdravím, ráda nakukuju do Tvých kalendářů. Taky jsem letos dostala jeden čajíčkový. Přeju Ti krásné Vánoce, užij si je, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, na čajíčkovém kalendáři je fajn, že obsah stačí každý den zlikvidovat, byť tu mám tři.
      Klidný předvánoční čas.

      Vymazat
  4. Neměla bych problém tyto čaje ochutnat.
    Ráda jsem si Tvoje hodnocení přečetla.
    Měj klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já bych uvítala nějaký kalednář, kde bude miň bylin, ale na nic zajímavého (sběratelsky) jsem nenarazila.
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáňo, žasnu, kolik je druhů adventních kalendářů s čaji. Já znám jen Sonnentor. Zajímavý je i z DM drogerie, dá se ochutnat i to, co se jindy nekoupí.
    Pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, čajových advenťáků je spousta (jedna moje sběratelská kolegyně jich měla 14 :D). Já mám ještě jeden od Lerosu, který jsem dostala v pondělí od kolegyně - ten si asi nechám na příští rok;-). Jinak mně na kalendářích baví právě to ochutnávání (jen v těch čajových by mohlo být míň bylin)
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Pěkný. Já jsem nějak počítala s tím, že letos žádný mít nebudu. Po žádném jsem nekoukala a po přítelovi jsem taky žádný nechtěla :-D Nakonec mě o Mikuláše překvapil a daroval mi lentilkový, mňam. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, lentilky kdysi patřily mezi mé nejoblíbenější bonbóny. Teď si je nekupuju, ale spíš proto, že nechci mít doma moc sladkého, kalendář s lentilkami bych klidně zvládla :).

      Vymazat
  7. Ahoj Stáňo, stejné čaje by mě taky nepotěšily, zvláště pokud se opakují více než 2x. Zajímavý tip, fenykl a anýz nemůžu, ale s citronem bych mohla čaj vypít, vyzkouším. Díky. Krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, taky jsem byla trochu zklamaná, když se ve dvou ze tří kalendářů čaje opakují (zvlášť pokud jsou to ty bylinkové, co já moc nemusím :D).

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, tomu říkám výběr čajíků a dobrot, já se přiznám, že budu ještě několik měsíců bojovat se svíčkami a miniaturkami, co jsem našla ve svých kalendářích :-D asi to není úplně koncept pro mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, proto mi vyhovuje jídlo a čaje - to jsem schopná během adventu likvidovat průběžně. Letos mi zbyl jen pudinkový prášek, co byl v kalendáři 24.12., ale ten bez problémů zmizí, až se vypořádáme s cukrovím ;-)

      Vymazat
  9. Ahojky, já mám zrovna precliky v čokoládě ráda 🙂
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem na ně slyšela/četla ódy od víc lidí. Můj šálek čaje to nebude...
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Musím říct, že jsem velmi překvapena, kolik chutí se dá vymyslet. Třeba ovesná kaše?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V kalendáři DMka vždycky myslím nějaké kaše a granoly byly vždycky, ale příchutě trochu obměňují, takže to není nuda.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)