sobota 30. prosince 2023

Čajové okénko 45

 Tak asi posledním článkem letošního roku bude čajové okénko. Mám ho tu připravené už nějakou chvilku, ale přednost dostaly adventní kalendáře, došlo na něj až teď. Tentokrát tu bude převaha čajů ovocných - vybrala jsem totiž i několik čajů, které se svým ochucením hodí k zimnímu období (ale nejen ty)



Winter punsh (Rossmann)
Složení: ibišek květ, jablko plod, pomerančová kůra, šípky, ostružiník list, skořice, hřebíček, granulovaná meruňková šťáva, aroma
Řetězec Rossmann má svou zimní limitku ovocných čajů, která má tři druhy a  jsou k dostání právě jen kolem Vánoc. Já jsem si letos vybrala tento - s příchutí meruněk a mandlí,  který měl nový "kabátek".  Čaj měl  červenou barvu a nakyslou chuť, ve které meruňky  příliš cítit nebyly, spíš jsem cítila lehký nádech mandlí. Jeden sáček stačí tak na dvoudecový hrneček čaje a krabička s 20 sáčky stojí  35 Kč. 
 
Pomerančový čaj (Sonnentor)
Složení: šípek oplodí, ibišek, jablka, pomerančová kůra, pomeranč-éterický olej
Čaje Sonnentor jsou všeobecně známé - mají opravdu velký výběr, především čajů bylinkových a ovocných, které jsou z bio surovin. Tento je myslím novinkou. Má tmavočervený nálev a na můj vkus je  hodně kyselý a pomerančová chuť se v něm docela ztrácí. Z jednoho sáčku uděláte dvoudecový hrnek čaje. Krabička s 18 sáčky mne stála 105 Kč. Kupovala jsem ho v prodejně Bio Day, ale k dostání bude asi i v jiných prodejnách s bio produkty a zdravou výživou.

Pivoňka&broskev (Biogena)
Složení: jablko plod, šípek plod, ibišek květ, ostružiník list, přírodní aroma, koncentrát broskvové šťávy, ibišek bílý květ, pivoňka květ 5 %
Tento čaj je letošní novinkou řady čajů Majestic, které kombinují ovoce s dalšími, ne úplně běžnými chutěmi - v tomto případě je to květ pivoňky. Čaj má růžovo oranžový nálev, který  lehounce  voní  po broskvích.  Je lehce nakyslý, chutná po broskvích s malým zvláštním "ocáskem", což bude zřejmě chuť pivoňky. Musím říci, že bych se bez ní v čaji nakonec docela obešla, ale celkově to špatný čaj není. jeden sáček je tak na hrnek čaje, na konvičku to chce sáčky dva. V krabičce je 20 sáčků a v DM drogerii mne vyšla na  75 Kč, ale tento čaj je k dostání i v jiných supermarketech.
 
Kisses in the snow (Livsane)
Složení: jablko, ibišek květ, ostružiník list, aroma pomeranče a mandarinky, kořen čekanky, pomerančová kůra, skořice, hřebíček, šípek
Polibky ve sněhu jsou další řetězcovou limitkou - tentokrát jde o limitku lékárenského řetězce Benu a je to  čerstvá novinka. Prodávají se s balení dohromady s perníčky (ty vám ukážu jindy). Krabička čaje s 20 sáčky a 100 g sáčkem perníčků vyšla asi na stovku. Z jednoho sáčku se udělá tak třídecový hrnek čaje s tmavě červeným nálevem. Chuť je lehce nakyslá a je v ní cítit hlavně skořice a pomeranč.

Wild Strawberry (Basilur)
Složení: cejlonský zelený čaj, přírodní aroma
Čaje Basilur vám tu asi taky nemusím dlouho přestavovat - už jste jich v přechozích okénkách mohli hezkých pár vidět (třeba tady) . Tentokrát jsem si vybrala zelený čaj s příchutí lesních jahod. Čaj má žlutavý nálev a lehce voní po lesních jahodách. Ty jsou příjemně cítit i v chuti čaje. Čaj jsem pila nejen teplý, ale chutná mi i studený. Jeden sáček vyjde tak na 300 až 400 ml čaje .Krabička s 25 sáčky mne vyšla na 88 Kč (kupovala jsem v prodejně Kolobok, ale určitě bude k dostání i jinde - třeba na e-shopu Mix-Tee).
 

Pro jistotu doplním, že ovocné čaje jsem zalévala vařící vodou a nechávala je louhovat aspoň  5 minut, většinou ale ještě déle. Zelenému čaji pak stačí voda o teplotě 80°a louhovat se nechává taky podstatě kratší dobu, tak 2 až 3 minut.
Nikoho asi nepřekvapí, že z této pětice je mým favoritem zelený čaj s příchutí lesních jahod. Z ovocných čajů mi nejvíc chutnal čaj Livsana Kisses in the snow, dobrá je ale i broskev s pivoňkou od Biogeny. Nejméně mne zaujal pomerančový čaj od Sonnentoru, hlavně díky tomu, že jsem v něm málo cítila pomerančovou chuť.

24 komentářů:

  1. Marcela Nordic Passion30. prosince 2023 v 22:22

    Nektere obaly jsou opravdu moc pekne, ja bych tady sahla asi po pomerancovem Sonnentoru . Hezky vecer, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, to mne překvapuješ - tipovala jsem tě na zelený s lesní jahodou
      MMCh - nejdou mi u tebe na blogu vkládat komentáře. Ale čtu :)

      Vymazat
  2. Já jsem na zelené čaje.Dcera mi dala krásné balení i s konvičkou.Když jsem si čaj rozdělala krásně
    voněl,nechala jsem asi dlouho v sítku a výsledek byl kyselý.Jako šťovík,na obalu je napsaný,že je z květů.Nesmím asi tak silný,ovocné čaje nemám ráda,protože jsou právě některé kyselé.
    Stáňo,hezký poslední den roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zelené čaje nechávám louhovat většinou jen tak 2 až 3 minuty a nepoužívám na zalití vařící vodu, ale jen tak 80°teplou.
      Hezký poslední letošní den

      Vymazat
  3. Já letos vyzkoušela taky jeden ovocný od Sonnetor a teda... i když jsou ty čaje fakt drahé, jsou moc dobré :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, mně taky některé čaje od S. chutnají, ale tenhle mne trochu zklamal tím, že tam nebyl moc cítit ten pomeranč.

      Vymazat
  4. Ovocné čaje mám ráda, jen v nich nesmí převažovat ibišek. Na zelený čaj si už pomalu,ale jistě zvykám ( neměla jsem ho v oblibě), takže ten vonící po jahodách bych určitě vypila s chutí.
    Měj se hezky a v novém roce jen všechno dobré Tobě i Tvým blízkým !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zelené čaje já mám moc ráda, naučila jsem se je pít i studené (to praktikuji hlavně na home-office, kdy si ráno uvařím velkou konev a mám ji na celou pracovní dobu)
      Krásný nejen letošní poslední den, ale hlavně celý příští rok

      Vymazat
  5. Čaje z Rossmannu mám moc ráda. Stejně tak jsou dobré čaje z Lidlu. :)
    Přeji Ti krásný nový rok! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čaje z Rossmanna mají docela dobrý poměr cena-výkon. Čaje z Lidlu moc nekupuju - většinou nejsou jednotlivě balené (a já sbírám čajové přebaly, tak si čaje vybírám i podle toho).
      Hezký nejen poslední den v tomto roce

      Vymazat
  6. Já čaje vůbec nepiji a o to víc mě dostává, když mi je někdo dá jako dárek :/ :-D A že to o mně ví! Naštěstí přítelovi čaje nevadí, tak je vždycky daruji jemu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak hlavně, že čaje najdou využití. U mne se lidi taky občas netrefí :)

      Vymazat
  7. Stáňo, zelené čaje moc nemusím, ale ten s příchutí lesních jahod mně docela láká, možná ještě víc ten studený, díky za tipy 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mně ten zelený čaj s jahodou chutná, ale pravda je, že mám zelené čaje hodně ráda. Mohla bych ti poslat nějaký na ochutnání ;-).
      Hezký první den letošní den

      Vymazat
  8. Stáňo, moc se mi líbí ty obaly, některé jsou přímo roztomilé...
    Užij si v pohodě první letošní den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tentokrát se mi nejvíc líbí ten Livsane s ptáčky, ale i třeba Biogena má v řadě Majestic ty obaly hezké - s černou mi přijdou elegantní.
      Hezký první letošní den

      Vymazat
  9. Poslední dva čaje mě velmi oslovily. Vše nejlepší do Nového roku, ať nám to blogování jde. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, ty dva mi taky chutnaly asi nejvíc.
      Hezký začátek roku (a zbytek taky :D)

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni, tak tady bych si dokonce i vybrala. Nejvíc mě zaujal ten Basilur a pak Majestic :) ty obaly jsou čarokrásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, taky se mi obaly Biogeny, Livsane a Basiluru moc líbily.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni,
    nevím, jestli bych si podle tvého popisu úplně vybrala, asi bych zkusila nakonec tu broskev.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, broskev nebyla špatná. Já jsem ale milovník zelených čajů, takže u mne vyhrává Basilur.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Ten pomerančový od Sonnentor jsem měla a byl fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já na ty ovocné tolik nejsem. Dala jsem větší část mámě a ta si nestěžovala.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)