sobota 24. června 2023

Čajové okénko 39 - Basilur speciál

 Dnešní čajové okénko bude monotematické, pokud je o značku výrobce a do značné míry i pokud jde o druh čaje. I tentokrát tu nenajdete žádné bylinkové nebo ovocné čaje. Prim hrají tentokrát čaje zelené, ale najdete tu i pár čajů černých.  O čajích Basilur nepíšu poprvé, takže vám ji nebudu dlouze představovat (to jsem učinila už třeba tady) a půjdeme rovnou na věc...

 
 
 
Pink Tea

Tato  je myslím nejčerstvější novinka z dnešního článku. Obsahuje zelené čaje s velmi neobvyklými příchutěmi různých sladkostí. Ladění celé  krabičky i jednotlivých přebalů  odpovídá názvu kolekce - je sladce růžové.   Barva nálevu všech čajů je rovněž věrná názvu sady a je tedy růžová, což má na svědomí  fakt, že všechny varianty obsahují kromě zeleného čaje a aroma  také ibišek a červenou řepu (ale nebojte, v chuti červená řepa cítit není). 
 

Candy Floss - čaj s příchutí cukrové vaty má nasládlou ovocnou vůni i chuť, ze které je trochu cítit vanilka.
Cherry Ice Cream - čaj s příchutí třešňové zmrzliny skutečně lehce voní voní i chutná po třešní a zdálo se mi, že v ní cítím malinko i mléčný tón.
Marshmallows - čaj v sobě příchuť pěnových  bonbónů neszapře. Sladce voní a má takovou sladce mléčnou chuť. Do tohoto čaje se naprosto zamilovala moje kolegyně.
Forest Gateau - čaj s příchutí schwrazwadského koláče voní opravdu jako nějaký piškokový dortík. V chutí dominuje čokoládová příchuť, která je  poněkud zvláštní (ale já obecně nemám čokoládové příchutě v čaji ráda). Většinu čajů této příchutě  pořád ještě mám nevypitých...

Vintage Bloosom II

I tato kazeta je poměrně čertvou novinkou. Měla ale už svou přechůdkyni - proto označení římskou dvojkou. Stejně jako ona obsahuje takto kazeta mix černých a zelených čajů s ovocnými a květinovými vůněmi. Tomu odpovídá i design krabičky a přebalů, na kterých jsou obrázky květin ve stylu vintage.
Dva druhy čajů byly v této kazetě stejné jako v její přechůdkyni, což mne trochu zklamalo - čekala jsem čtyři a nikoliv pouhé dva nové přírůstky do své sbírky.  
 

Jasmine Dream - černý čaj s obsahem aromatizovaný jasmínem. O tom už jsem psala tady.
Passion Tropica - zelený čaj s heřmánkem s aromat mučenky. I o něm už jsem psala v jednom z minulých čajových okének.
Flora Calm - obsahuje zelený čaj, list jahodníku, levanduli, stévii a aroma. Má nažloutlý nálev a lehce voní po citrusech, které jsou patrné v chuti. Ač obsahuje stévii, nezdál se mi nasládlý. Levandule je malinko cítit v dozvuku, který je trochu zvláštní.
Rose Breeze - zelený čaj doplněný ibiškem, mátou, stévií, okvětními lístky růží a aroma. Jeho nálev má takovou špinavě žlutohnědou barvu (na fotce vypadá líp než v reálu).  Voní po mátě a máta je i nejvýraznější v chuti - ibišek jsem necítila vůbec, růži jen v lehkém náznaku.

Botanical Breeze 

Poslední kazeta se objevila v prodeji už před časem, ale nějak se mi zatím do žádného předchozího čajového okénka nevešla. I tato kazeta má moc pěknou krabičku a přebaly s motivy květin. Najdete v ní černý, bílý i zelený čaj. 


Mountains Orange - černý čaj s mátou aromatizovaný pomerančem.  Čaj má středně hnědý nálev a v chuti je mnohem výraznější máta, pomeranč je cítit jen jemným náznakem.
Lavender Zest - bílý čaj s levandulí a aroma citronu má světloučce žlutý nálev. Chuťově jde o vyváženou kombinaci  levandule s citronovou příchutí. Z této kazety mne zaujal nejvíc.
Honey vanilla - zelený čaj doplněný heřmánkem a stévií a obsahuje aroma medu a vanilky. Nálev má sveětle zelenou barvu. V chuti dominuje med, který působí dost uměle a vanilku docela přebíjí. 
Rooibos Rose - černý čaj kombinovaný s rooibosem a doplněný o aroma růže má hnědočervený nálev. Aroma růže je v čaji hodně výrazné, na moji chuť až přehnnané a čaj mi díky tomu moc nechutnal.
 

 Všechny tři kazety jsem koupila na e-shopu Mix-tee a jedna vyšla na 225 až 235 Kč. Každá obsahuje 10 sáčků od jedné příchutě. Pokud jde o přípravu, tak černé čaje jsem zalévala vařící vodou, zelené a bílé čaje vodou o teplotě 80°C. Louhovat jsem je nechávala tak 2 až 3 minuty a z jednoho sáčku jsem udělala tak 300 ml čaje ( černých čajů o něco víc). 
Všechny přebaly mají moc pěkný design (což myslím potěší nejen sběratele jako jsem já) a pozadu za nimi nezůstává ani provedení samotných kazet. Díky tomu podle mne mohou posloužit třeba i jako  zajímavý dárek.
Článek není spolupráce - všechny čaje jsem si koupila sama. 
 


31 komentářů:

  1. Stáňo, nějaký čaj do Basilur mám doma vždycky. Naposledy jsem nakupovala v zimě, tyhle obaly jsem neviděla a musím říct - jsou kouzelné. Určitě na to budu myslet, až se budou tenčit čajové zásoby.
    Děkuji a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Basilur má poměrně dobré čaje a spoustu druhů, takže tam si je co vybrat. A obaly mají hezké skoro u všech.
      Hezký den

      Vymazat
  2. K narozeninám jsem dostala kazetu čajů Basilur. Obal jiný, nežli jsi Ty do příspěvku nafotila. Čaj černý a zelený. Chutnají mi oba - i když zelený není až tolik můj oblíbený.
    Měj pěknou neděli, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, Basilur má v nabídce těch kazet opravdu hodně, takže je tam z čeho vybírat.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Kazety vypadají opravdu velmi reprezentativně. Vybrala bych si pád čajů. Ovšem já to nedokáži tak ocenit. Hezký článek. Prima neděli přeji. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, mně taky nějaké chutnaly víc, nějaké míň. Kupovala jsem je hlavně kvůli novým obalům. Když si vybírám podle chuti, tak sahám nejvíc po samotném černém nebo zeleném.

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni, já si Basilur dobře pamatuju z jedněch menších potravin v Čáslavi, ty přebaly jsou čarokrásné a tam je dokonce prodávaly i jako kusovky. Měla jsem kdysi ráda jeden jejich bílý čaj s broskví tuším. Přemýšlím, že bych letos Basilur sady koupila právě čajařům v rámci rodiny :- D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, jestli chceš kupovat kazety, tak zkus ten mnou zmiňovaný e-shop, kazet tam mají spoustu a určitě si vybereš pro milovníky klasických čajů i čajů ovocných nebo různě ochucených.

      Vymazat
  5. Zaujala mě Pink Tea kolekce, příchutě jsou hodně zajímavé a originální, celkem ráda bych některý z nich ochutnala, ale kupovat si celou kolekci pro mě nemá cenu - tolik zelených čajů bych nikdy nevypila :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba někde narazíš na krámek, kde budou prodávat kusovky :). Já jsem je vybalila už z přebalů, protože ty jsem vyměnila se sběratelskými kolegy, takže i ty nevypité mám jen bez obalů. Ale pokud by ti nevadilo, že čajový sáček bude jen v igelitovém zipové sáčku bez původního přebalu, tak dej vědět - klidně ti sadu pošlu na ochutnání.

      Vymazat
  6. Tuhle značku kupuji jako dárky. A nikdy nezklamaly. A mají vždy krásné obaly. Jak papírové, tak plechové dózy.
    Přeji hezký pracovní rozjezd.

    OdpovědětVymazat
  7. já právě popíjím lymfodren od Ryoru..a dobrý,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ty byliny nejsem, takže právě piju zelený čaj

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni ráda dávám jako dárky různé kazety čajů. Líbí se mě moc květinové obaly, ty se povedly. Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, nejvíc se mi líbí ta kazeta Vintage...
      Hezký den

      Vymazat
  9. Obaly vypadají opravdu dokonale! I výběr příchutí mě zaujal. Pro mě jsou čaje lehce netradičně ochucené, ale rozhodně bych ráda nějaké vyzkoušela :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zrovna kazety jsou způsob, jak vyzkoušet víc druhů... A někde se dají v čajových obchodech sehnat i po kusech...

      Vymazat
  10. Basilury co do vizuálu nikdy nezklamou. S kvalitou... je to jak kdy, jak píšeš. Ale vybral bych si. Možná si nějakou sadu koupím do práce. Tam sáčky většinou přijdou vhod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, já preferuji čisté zelené a černé čaje, takže mi občas ty příchutě přijdou ulítlé. Ale znáš to - 100 lidí, 100 chutí, takže asi se v každé příchuti někdo najde. A pokud jde o vzhled přebalů, tak zcela souhlasím - dělají nám sběratelům radost :D

      Vymazat
  11. Stáni, čaje mají krásné balení. Díky za ukázku. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  12. Teda design je opravdu krásný 👍

    OdpovědětVymazat
  13. Tu první růžovou kazetu si budu muset objednat, tyhle příchutě mi budou 100% chutnat a přebaly se již tradičně moc povedly :). Basilur mám hodně ráda a často jejich čaje dávám i jako dárky, zvlášť v těch krásných plechovkách je to moc pěkný present i pro nesběratele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Designově jsou Basilury povedené skoro vždycky, podobně zajímavé plechovky mái Richard.

      Vymazat
  14. Obaly mají opravdu nádherné, avšak dávám přednost bylinkovým a ovocným :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Stáni,
    Basilur má hodně krásné obaly, mám doma taky nějaké jejich čajové kazety. Nejvíce mě z dnešního článku zaujal bílý čaj, ty zelené nemám ráda.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to já zas zelené ráda, i když mi chutná i bílý. Já se spíš vyhýbám bylinkám a ty v těchto kazetách moc nebyly (a pokud už, tak jen jako doplněk).
      Hezký den

      Vymazat
  16. Čaje od této značky mi moc chutnají, dostala jsem sadu k Vánocům a byla jsem nadšená. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)