čtvrtek 15. června 2023

Zámek Horšovský Týn

 Výlet z chaty ke kamarádům, kteří bydlí až u Domažlic, jsme si zpestřili zastávkou v Horšovském Týně, který máme po cestě. Vlastně je divné, že jsme se na tento hrad dostali až teď, když to na něj z chaty máme necelých 30 km. 
 

 
Zámek Horšovský Týn je vlastně hrad, který byl na renesanční zámek přestavěn v 17. století po velkém požáru, při kterém vyhořel jak hrad tak město. Hrad byl založen v polovině 13. stol. na místě vyhořelého biskupského dvorce a původně patřil pražské diecézi. Později ho měli v zástavě Ronšperkové a Lobkovicové, kteří ho nakonec koupili do dědičkého vlastníctví. Vilém z Lobkovic byl jedním z účastníků stavovského povstání a  tak o majetek po bitvě na Bílé Hoře přišel. Zámek se v r. 1622 dostal do majetku rodu Trauttmansdorffů, v jehož držení zůstal až do r. 1945.
Tolik nahlédnutí do historie zámku. Teď se mnou můžete nahlédnout do zámeckých interiérů - do těch, které jsme prošli v rámci prohlídkového okruhu "Hradozámek".
 


















A praktické poznámky  na závěr ... Parkovat se dá na náměstí přímo před zámkem (parkoviště je placené, parkovné je 20 Kč na hodinu). Vstupné na prohlídkový okruh "Hradozámek" je  200 Kč za dospělou osobu a prohlídka trvá asi  hodinu. Možností občerstvení je přímo na náměstí několik (tuším tři restaurace a cukrárna). My jsme si dali dortík a zmrzlinu v cukrárně Antonie (hodnotila bych ji jako běžný průměr). 
K zámku ještě příléhá rozsáhlý zámecký park, kterým jsme se taky prošli. Ale pár fotek z něj a z náměstí si schovám do dalšího článku - dneska už by to bylo moc.
 

 

21 komentářů:

  1. Krásné toulání, díky za krásné fotografie i povídání! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, moc děkuji za reportáž. Jezdíme nedaleko pracovně, před lety jsem si dopřála i prohlídku. Objekt krásný, průvodkyně milá, ale výkon mizerný. Ty desky, co držela snad ani nečetla...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já jsem z průvodkyně taky úplně unešená nebyla, ale interiéry zámku i zámek se mi líbily.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Marcela - Nordic Passion16. června 2023 v 18:12

    Hezke misto, Stano, zvenci i zevnitr. Pekny vikend. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, určitě stojí za návštěvu. Měj se hezky

      Vymazat
  4. Stáňo zdravím. Tam jsem nikdy nebyla, až s Tebou. Přeju hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tam byla letos poprvé, a to na chatu ke Stříbru, které je odtud asi 30 km jezdím, co se znám s manželem (což už je přes 30 let).

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni, já se přiznám, že mě to příliš nezaujalo. Viděla jsem už spoustu hezčích zámků, v posledních letech pak nějak hodnotím i ty průvodce, vzhledem k tomu, že to mám vystudované a nebývám až tak často nadšená. Naposledy mě nadchly na hradě Pecka a předtím na Pernštejně a v jeskyni Na Pomezí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, mně se zámek líbil (i když už jsem asi taky viděla hezčí). Byl tak akorát velký a nebyly tam davy lidí (to bych tam asi manžela vůbec nedostala :D). O víkendu mají víc prohlídkových okruhů (asi bych volila kuchyň a jídelnu), ve všední den jsme museli brát, co bylo.
      Na Pomezí jsme měli taky fajn průvodce, stejně jako v nedaleké jeskyni Na Špičáku nebo v Krušných horách v dole Mauritius. A chápu, že když jsi z oboru, tak výkon asi hodnotíš ještě přísněji než třeba já ;-)

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    vypadá to dobře, jdu se podívat do mapy, jestli bych to nezakomponovala do nějaké naší letní cesty:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jestli budete směřovat do západních Čech, tak to myslím není špatný cíl. Navíc zámek nabízí víc prohlídkových okruhů, takže se dá vybral (teď v červnu ale byla možnost výběru jen o víkendech)
      Hezký den

      Vymazat
  7. přijde mi, že čím blíže to člověk má, tak návštěvu oddaluje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš možná pravdu. V Pelhřimově na věži jsem byla poprvé letos (a na chalupu 20 km odtud jezdím už od dětství)

      Vymazat
  8. Ahoj Stáňo, úplně jsi mi připomněla, že jsem zde byla jako náctiletá. Moc krásné místo. ☺ Hezkou neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
  9. Zase na jednu stranu je fajn, že pořád máte co prozkoumávat v okolí chaty a nemusíte jezdit nikam daleko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My na tu chatu jezdíme tak málo, že budeme zkoumat ještě dlouho :D

      Vymazat
  10. Dneska je zřejmé přístupné jen první nádvoří, druhé, kterým se dá projít do parku asi už ne. Dobře to tam znám. Když slyším nebo čtu o Horšovském Týně, bodne mě u srdce. Náměstí mají revitalizované krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do parku jsme museli okolo, přes hrad to nešlo. A náměstí je v Horšovském Týně opravdu pěkné

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)