čtvrtek 22. června 2023

Vítězslav Jareš - Masové kuličky se šlehačkou

 Dneska tu provás mám nikoliv šílený recept, jak by se mohlo zdát z názvu článku, ale další knížku ze spolupráce s nakladatelstvím Grada.  Tento titul jsem si vybrala hlavně proto, že jde o knížku českého autora, navíc autora pro mne zcela neznámého. A taky trochu kvůli tomu malinko ulítlému názvu - vždyť kdo by jedl masové kuličky se šlehačkou?


 
 
Autor nás v této knize zavádí do  fiktivního obchodního domu s nábytkem Linea (u kterého i méně pozornému čtenáři bude po pár stránkách jasné, že byl inspirován švédským nábytkářským řetězcem IKEA). Postupně se seznamujeme s jednotlivými pracovníky oddělení úložných prostor, kterému se říká "workáč" i s jejich prací. První část knihy se jmenuje Martina a věnuje se hlavně prodavačce Martině, která do Linea nastoupila poté, co skončil krámek se suvenýry na  Pražském hradě a ona musela po dvaceti letech změnit práci. Sledujeme její první krokyna novém pracovišti, seznamování se s novými kolegy a systémem práce i trable v soukromém životě.  Druhá část nese název Popelka a zde hraje prim už ostřílená prodavačka v Linea  - Blanka, které díky příjmení Popelková všichni v práci říkají právě Popelka. Tady se autor věnuje spíše Popelčinu rodinnému životu a jejím problémům s autistickým synem. Ale i příběhy a osudy ostatních pracovníků mají v obou dílech své místo, i když ne třeba tak výrazné.
 A ty masové kuličky se šlehačkou? To byla jen drobná epizoda související se sázkou - ten, kdo ji prohrál si právě tuhle kombinaci musel dát jako polední menu v jídelně.


 
Autorovi se v knížce povedlo myslím celkem realisticky zachytit atmosféru v zákulisí obchodního řetězce, včetně drobných intrik  a dalších vztahů mezi jednotlivými zaměstnanci.  A i jejich životní příběhy působí uvěřitelně. Víc mne asi zaujala druhá část věnovaná Popelce. Popis problémů, kterým někdy  čelí rodiče autistických dětí, byl věrohodný a je mi sympatické, že na ně autor upozornil. Co mi ale trochu vadilo , bylo poměrně časté opakování ranního hlášení před otevřením obchodního domu - možná tím chtěl autor upozornit na určitou monotónnost práce v obchodním řetězci, ale mne to v knížce rušilo a přišlo by to trochu jako zbytečná "vycpávka".
Knížka je podle mého názoru nenáročné čtení třeba na dovolenou k vodě nebo do tramvaje.  Skládá se spíše z jednotlivých epizod a navíc má většinou krátké kapitoly, takže není problém ji odložit a pak se k ní zas vrátit, aniž by se člověk ztratil v ději.


 
Za zaslání knihy děkuji nakladetelví Grada a koupit si ji můžete tady.

Anotace
Příběh dává nahlédnout pod pokličku práce ve velkém obchodním řetězci s nábytkem, kde dochází k nejrůznějším situacím jak mezi zaměstnanci, tak se zákazníky. Martina, která je právě přijata, se postupně seznamuje s novými kolegy, z nichž někteří řeší nejen pracovní problémy, ale i soukromé záležitosti. Postupně zjišťuje, že jako skoro všude se mezi nimi vytváří síť vztahů utkaných ze sympatií, podpory, intrik, paktování se, řevnivosti, nenávisti a úskoků. Do tohoto labyrintu vztahů a emocí se dostane i Martina, hlavní hrdinka románu o obyčejných lidech, obyčejných vztazích a obyčejných věcech, lehce okořeněného humorem. Jak se v novém prostředí Martina zorientuje? A kdo nakonec prohraje sázku a bude muset sníst oněch padesát kuliček se šlehačkou?
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2023, 296 stran 
 


 

25 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za tip na letní čtení, i když ten název, to je tedy šílenost :o)
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, název byl jeden z důvodů, proč jsem si knihu vybrala...
      Měj se hezky

      Vymazat
  2. Na léto mám takové knížky ráda, takže dávám si ji na seznam.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, souhlasím, že je to takové letní nenáročné čtení.
      Hezký víkend

      Vymazat
  3. Název šílený, ale jako odpočinkové čtení to bude určitě fajn. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, název je zvláštní, ale možná je to dobrý marketingový tah - může vzbudit zvědavost

      Vymazat
  4. Marcela - Nordic Passion23. června 2023 v 20:46

    Dekuji za recenzi, je pravda, ze me toto tema nejak nezaujalo, i kdyz tedy podivny titul ano:-), pekny vikend, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, děkuji za návštěvu a přeju taky hezký víkend.

      Vymazat
  5. Stáni, teda už sám název přitáhne pozornost. Díky za recenzi. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, myslím, že přitáhnout pozornost bylo nejspíš jedním cílů volby názvu
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Tyjo, jsem si říkala, co to jako je a ono to nezní úplně špatně :-D Já si nejdřív fakt myslela, že to bude nějaký recept, trochu jsem se lekla.

    OdpovědětVymazat
  7. Super tip na čtení, vypadá pěkně :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  8. Mě kniha díky anotaci nezaujala :-) ani obálka se mi nelíbí :-D

    OdpovědětVymazat
  9. tak nevím...asi nepřečtu..Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Námět je to rozhodně zajímavý - o podobným čtení jsem ještě neslyšela, ale není to úplně můj šálek kávy :) Já se teď po dlouhé době pustila do thrilleru Vrah Andělů.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu naopak thrillery a detektivky hodně, tak teď díky spolupráci s Gradou občas vykročím jinam...

      Vymazat
  11. Název mě teda také zaujal :D. Zajímavá knížka, neslyšela jsem o ní :).

    OdpovědětVymazat
  12. Mě teda kniha bohužel nezaujala ničím..

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Stáni,
    pro mě by tato kniha fakt nebyla. Nezaujala mě anotace a ani tvé hodnocení mě nepřesvědčilo.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Podle popisu super koncept knihy, zaujme hned na první pohled. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)