čtvrtek 29. června 2023

Kolem Hadovky

 Kromě autovýletu do Horšovského Týna jsme se v rámci dovolené na chatě vypravili i na klasiký výšlap. Cílem byla zřícenina  hradu Švamberk a abychom vyvětrali pohory, naplánovali jsme si v okolí takový okruh přes Konstantinovy Lázně a kolem potoka Hadovka.
 

Když jsme pod Krasíkovem parkovali auto, tak jsme zjistili, že před námi vyrazila směr zřícenina školní třída, tak jsme bleskurychle přehodnotili naplánovanou trasu a obrátili ji tak trochu naruby. Nemám nic proti školním výletům, ale přece jen si raději zříceninu prohlédnu v klidu než s bandou dětí. Takže namísto po zelené směr Krasíkov jsme vyrazili po modré TZ a přes vesničku Čeliv jsme došli až na kraj městečka Konstantinovy Lázně. 
 
 

 
 
 
Konstantinovy Lázně byly založeny na místě vývěru sirnatého pramenu v r. 1803 a své jméno nesou po Konstantin z Lövensteinu, který je o pár desítek let později koupil. Dnes se specializují na kardiovaskulární poruchy. V městečku je  mimo jiné hezký park, řada lázeňský domů, upravený vývěr Prusíkova pramene (na pití mi tedy nechutnal ani trochu) a kostel Panny Marie Lurdské z 19. stol.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
Z Konstantinových Lázní jsme se pustili směrem  po naučné stezce Ke studánce lásky, což je vývěr sirovodíkové minerálky (taky mi nechutnala). U ní jsme přešli potok Hadovka a podél něj jsme pokračovali po červené TZ až na rozcestí Balcarův mlýn. Odtud jsme pak šli po žluté až kousek  pod vrchol Krasíkova, kde žlutá značka končí a k vrcholu, na kterém je zřícenina hradu Švamberk, dnes označovaného i jako Krasikov, vede zelená turistická značka.
 






 
No a samotný hrad už si nechám zase na jindy ...

 
Celkem jsme ušli asi 16 km s celkovým převýšením necelých  250 výškových metrů.



A praktické poznámky na závěr? Autem se dá parkovat kousek pod Krasíkovem, kde silnička končí asfaltovým pláckem. Nebo se trasa dá jít z Konstantinových lázní, kam jezdí vlak i bus. Od Krasíkova po modré je cesta vhodná i pro cyklisty nebo kočárky (vede po polní silničce a pak po cyklostezce), zbytek  je spíš jen  pro pěšáky (místy úzká pěšinka kolem potoka, lávky z klád přes potok ...). Možnost občerstvení je v Konstantinkách - kavárna v lázeňském domě Prusík i několik restaurací (my zakotvili U krkovičky, kde mají takovou klasickou hospodskou nabídku hotovek). 
 
 A jestli se vám podle barvy oblohy zdá, že jsme možná zmokli - tak jo, zmokli. Chvíli lilo tak, že jsme vytáhli bundy, ale než jsme došli ke Krasíkovu, tak už zas prosvicovalo sluníčko a my zas šlapali jen v tričkách.
 


16 komentářů:

  1. Stáňo, moc hezký výšlap. Konstantinovými Lázněmi jsme jen projížděli, tlačil nás, ráda bych si je prohlédla. Děkuji za fotky a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Konstantinky jsou maličké, na procházku stačí tak hodinka. Já mám ještě v plánu někdy v budoucnu okružní naučnou stezku kolem Hradišťského vrchu.
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Pro mě to je úplně neprozkoumaná oblast. Teď už jí mám skoro přes celou republiky, tak už se tam jen tak nedostanu, jsem ráda, že se tam můžu podívat aspoň skrz články :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, i my tam máme pořád ještě mezery a to je to kraj, kde máme chatu (jenže tam jezdíme málo)

      Vymazat
  3. Stáni, hezká reportáž z vašeho výletu. Děkuji, ráda jsem se s tebou "prošla". Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  4. Kouzelná místa, krásné toulání :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kromě kromě té školní třídy (před kterou jsme prchli) jsme skoro nikoho nepotkali (Konstantinky se nepočítají, tam tedy nějací lidé byli), takže božský klid

      Vymazat
  5. Tyto lázně neznám, ale vypadá to moc hezky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty lázně jsou malé, ale příjemné a mají docela hezké okolí.

      Vymazat
  6. Studánka má poetické jméno, ale vzhledem k obsahu sirovodíku musela být teda pěkný smraďoch. :) Pěkný výlet! Úplně chápu úpravu trasy, také bych se škole vyhnula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, voda ze Studánky lásky fakt nebyla nic moc ;-).

      Vymazat
  7. Pane jo, úplně žasnu kde berete čas takhle výletit. My byli nedávno na jednom výletu, o kterém teprve chystám článek :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky,
    Konstantinovy Lázně vypadají moc hezky, tam bych se určitě také ráda podívala:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Konstantinky jsou takové malé milé městečko ;-).

      Vymazat
  9. Miluji takové výlety do přírody, člověk úplně vypne hlavu a načerpá novou energii. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)