sobota 1. července 2023

Červen v kostce

Červen - první letní měsíc je za námi a otevřel bránu k dvou měsícům prádznin. Aspoň tedy pro školáky. My ostatní se budeme muset spokojit s dovolenými, které dvouměsíční nebudou. Červen přinesl déšť i sluníčko, užili jsme si i pár tropických dnů. Musím řici, že mně letošní počasí docela vyhovovalo - především tím, že nebylo soustavné vedro, které špatně snáším, a horké dny vždycky vystřídalo pár dnů chladnějších. A tentokrát mi z něj kupodivu zůstalo i docela dost fotek v mobilu.

 
 
 
Jako obvykle začnu chalupou, kde jsme strávili tři víkendy. Točili jsme se hlavně kolem zahrady, protože bylo potřeba posekat, vyplet a tak. Hezky nám vykvetly růže a na travnaté části zahrady se objevily pod dlouhé době zase kopretiny. Na zápraží nám letos vyrazily lesní jahody, takže jsem nasbírala první voňavou mističku. A naše nejranějí třešeň letos po dlouhé době zarodila víc než 3 třešně, takže kromě špačků zbylo i na nás. Jsem zvědavá, jak dopadne úroda na druhém stromu, který dozrává později (jestli nám špačci něco nechají)
 
Kosatec - pivoňka - růže - rododendron

 
 Udatna - kopretiny ve váze i v trávě - macešky a pantoflíčky
 
Netřesky - třešně - jahůdky - šeřík u nás vykvetl až v červnu

Úplněk na chalupě - jiřičky budují - manžel seká - zabloudil k nám ježek
 
Jeden víkend jsem už tradičně  strávila se svými sběratelskými přáteli kousek od Doks. Středobodem našeho setkání je vždycky výměna naši čajových úlovků, ale vždycky si vyšlápneme i do Doks na oběd a večer si opečeme nějaký buřtík a posedíme u ohně. Letos tomu nebylo jinak.

Příprava na čajový víkend - měníme - kaplička cestou do Doks - rybník v Doksech
 
 
 Pizza a melounová limča (Kovárna) - Doksy náměstí - grilujeme - dortík (kavárna Republika)
 
Pár červnových dnů jsme strávili i na naší chatě u Stříbra. Něco času jsme věnovali péči o chatu (já umyla okna, manžel posekal trávu a ostříhal pámelníky, nějaký čas jen tak povalování s knížkou. Ale taky jsme vyrazili návštěvu ke kamarádům, které kromě návštěvy zámku v Horšovském Týně byla spojená i s píchlou pneumatikou. Obuli jsme i pohory a prošli se od Krasíkova přes Konstatinovy Lázně až k potoku Hadovka. 

 
 Západ slunce nad přehradou - slepýš - myju okna - manžel krátí pámelníky
 
 
 Horšovský Týn - dvakrát Krasíkov - zámecký park v Horšovském Týně
 
Píchli jsme - stráň u chaty, kde zmizela většina lesa - pivo a burger na výletě (U krkovičky)
 
Červen je taky měsíc, kdy slavím narozeniny. Oslavili jsme je zatím jen s manželem - právě na chatě. Čeká mne ještě rodinná oslava, ale zatím se nám nepodařilo najít s mojí mámou a se synem a jeho přítelkyní vyhovující termín (a vzhledem k tomu, že v červenci se syn žení, tak mám trochu pocit, že ta oslava bude až někdy v září...). Tak jsem aspoň využila jeden s mnoha narozeninových kupónů, co mi přistály v mailu a udělala nákup v Rossmannovi s 10% slevou.


 Narozeninově - kytka od manžela - nákup v Rossmannovi - knížky od manžela - tortily (Avena)
 
V práci to byl docela fičák - už mi odjely dvě kolegyně na dovolenou, tak bylo víc práce. V týdnu po dovolené jsem byla sama doma, protože manžel zůstal s kamarádem na chalupě. Tak jsem to využila  k tomu, abych se s mámou prošla po obchodech (misi koupit  boty na svatbu se povedlo jen mámě, já musím vyrazit ještě jednou) a taky jsem se stavovala u u syna a jeho přítelkyně na pokec (díky tomu tu mám tentokrát z Prahy i jinou fotku než naše sídliště). Prostě na konec takový pelmel - co se jinam nevešlo...

Dobrůtky od Emca - Strossmayerovo nám. - Petrské nám. - růže u kostela
 
První nočky s jahodami - kytka od manžela jen tak - horko - zmrzlina
 
Červenec zahajuji týdenním volnem, které strávíme na chalupě a na které se moc těším. Ony ty všední dny v práci byly nějaké hektické, tak se těším zas na chvíli poklidu.
 

30 komentářů:

  1. Ty kopretiny na chalupě jsou překrásné, mlsouni si zase přijdou na své s lesními jahodami... Sběratelský sraz zní parádně, navíc Doksy jsou moc pěkné místo na strávení víkendu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, kopretiny ve váze pro mne jsou léto a prázdniny. Jsem ráda, že se nám na zahradě rozrostly a mám do džbánu do "materiálu". Sraz byl fajn - nejde snad ani o ty výměny, ale o to, že si člověk pokecá s podobně "postiženými"
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni, tomu říkám chalupářský červen :-) Já byla v červnu hodně produktivní v práci a na baráku, ale tak akční jako v květnu to nebylo. Ostatně už v neděli se můžeš přijít ke mně na blog podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, zrovna jsem si tvůj článek otevřela. Pokud jde o chalupu - když je sezóna, jezdíme tam v postatě každý víkend. Ostatně, píšu odtud :).
      Mjě se fajn

      Vymazat
  3. Krásné červnové fotky. Ať máš akční i červenec. Přeji hezké dny.
    Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, červenec bude ve znamení týdne na chalupě a pak příprav na svatbu (na konci července se žení syn).
      Hezké prázdniny

      Vymazat
  4. Stáňo užij si hezky dovolenou a svatbu syna. Červen jsi měla pěkně pestrý, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji, snad všechno klapne. Tedy myslím tu svatbu, dovolenou trávím na chalupě, tam komplikace moc neočekávám (doufám, že jsem to nezakřikla).
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Tedy až na to kolo - parádní měsíc. Stihla si toho opravdu spoustu. Ty kopretiny, ty by mi udělaly velkou radost...
    Užij si odpočinkový týden, máte toho před sebou dost i v červenci!
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pro mne jsou kopretiny symbolem léta a jsem ráda, že se nám na zahradě v trávě rozrůstají.
      Krásné první červencové dny

      Vymazat
  6. Červen jsi měla vyplněný až po vrch. Červenec podle Tvé zmínky taky asi nebude jen takový nějaký.
    Užij si týden na chalupě a měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, na tuhle dovolenou jsem se dost těšila. Doufám v klid a pohodičku a slušné počasí.
      Měj se krásně

      Vymazat
  7. také jsme červen hodně trávili na zahrádce :) teď v pátek jsme otrhali poslední jahůdky, ale za to je vystřídal rybíz a první paprika :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My na chalupě moc nezahraničíme - jak jezdíme jen na víkendy, tak efekt neodpovídá vynaloženému úsilí. Ale pár rybzů máme taky, ale u nás budou tak za tři týdny, teprve začínají růžovět.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Super! Vyzerá to na vydarený mesiac :)

    Chceš si navzájom sledovať blogy?

    FRENCHSTYLE | Sleduj ma na instagrame ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to vydařený měsíc :).
      Jinak díky za návštěvu na mém blogu. Ten tvůj jsem si hodila do sledování, na IG sice účet mám, ale moc ho nepoužívám, takže tam nic moc ke koukání není ;-)

      Vymazat
  9. Koukám, že na chalupě jste strávili opravdu hodně času, super! Celkově jsi červen měla velmi nabitý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, my na chalupu od jara do podzimu jezdíme skoro každý víkend. Máme velkou zahradu, která se sama neposeče a přece jen je to starý barák, kde je furt co dělat....

      Vymazat
  10. Krásné květiny ti rostou na chalupě! Musí to dát spoustu práce se takhle o všechno starat. Užij si dovolenou :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      O kytky má zásluhu i máma, i když letos jsem se hodně snažila i já.

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, ještě jednou blahopřeji k narozeninám. Doufám, že si volno na chatě užíváš! V červnu jsi toho stihla opravdu hodně, moc se mi líbí ty květiny z vaší chalupy.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji. Dovolenou si zatím užíváme v poklidu - jsme tu na víc než týden, tak si práci kolem chalupy rozkládáme a střídáme ji s lenošením s knížkou a procházkami :)

      Vymazat
  12. Krásné fotky a tolik dobrého jídla, i to k létu patří. :)) Povedené shrnutí měsíce.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)