neděle 16. července 2023

Vlastimil Vondruška - Zásnubní prsten

 Dneska vám po delší době nenabídnu knihu ze spolupráce s Gradou, ale knihu, kterou jsem dostala od manžela k narozeninám. Jde o relativně čerstvou novinku - kniha se na trhu objevila někdy na jaře. Jde o další příběh z řady s  královským písařem Jiřím Adamem  z Dobronína, které se odehrávají v první polovině 16. století. Počet knih s tímto hrdinou už dosáhl také poměrně vysokého čísla (i když je jich míň než případů Oldřicha z Chlumu). Tato je myslím šestnáctá (a to ty první obsahovaly vždy několik případů).


 Prsten, který Jiří  Adam z Dobronína náhodou nalezl na ulici v blátě, spouští  vyšetřování zmizení měšťanské dcery. Nalezený prsten byl totiž její zásnubní. Už začátek vyšetřování ovšem odhalí, že ve městě se  ztratily ještě další dvě dívky, které byly stejně jako zmizelá Miluše nápadně plavovlasé. A ještě ho zkomplikuje fakt, že záhy je u hradeb je nalezena mrtvola plavovlasé dívky s obličejem rozbitým k nepoznání. Má sice šaty, ve kterých Miluši viděli naposledy, ale některé okolnosti fakt, že by mohlo jít o ni zpochybňují.

 
 
Jiří Adam z Dobronína musí záhy na čast vyšetřování opustit, neboť je pověřen svým nadřízeným, podkomořím Hynkem plněním úkolu souvisejím s jednáním krále Ferdinanda  ohledně uherské hranice, kterého se mají zúčastnit polští, benátčtí a osmanští vyslanci a místo zmizelých dívek vyráži z Prahy hledat zmizelou benátskou a osmanskou delegaci. Hledání zmizelé Miluše proto kromě staroměstského rychtáře Prokůpka leží hodně na bakaláři Petrovi. Svým dílem přispěje i Rozárka, neboť jedna z dalších zmizelých dívek byla prostitutka a Rozárka má k tomuto prostředí jako bývalá sklepnice blízko.


Musím říci, že tak do tříčtvrtin se knížka četla docela dobře, měla spád i logiku a zdálo se, že spěje k nějakému rozumnému  řešení případu. To, že  tam hraje roli náhoda, mi nijak nevadilo, protože bez té se vyšetřování prostě někdy dopředu nepohne, a na to, že každá autorova detektivka se o vykřičený dům nebo dívky lehkých mravů minimálně otře, jsem si už zvykla a považuji to za takový autorův folklór. Ale konec  mne docela zklamal -  myslím, že se dost nepovedl a  celou knížku podle mého názoru tak trochu "zabil". Autor nakonec totiž vymyslel hrozně komplikované a nereálné rozřešení celého případu zmizelých dívek, které končí až u samotného krále Ferdinanda. Takže celkově hodnotím knihu jako autorův současný průměr (což není moc lichotka, protože mi v poslední době autorovy detektivky připadají  takové trochu "ušité horkou jehlou").
 

Anotace
Zásnuby bez prstenu jsou sice smutné, ale možné. Nicméně zásnuby s prstenem, ale bez snoubenky, to je věc těžko myslitelná. A přece k ní na Starém Městě pražském došlo. Tuhle podivnou zápletku musí řešit Jiří Adam z Dobronína v souvislosti s nevysvětlitelným mordem. Naštěstí má k ruce svou služebnou Rozárku, která se umí v ženské společnosti vyptávat, protože právě tam leží klíč k podivnému zločinu…
Vydalo nakl. MOBA v r. 2023, 232 str.

19 komentářů:

  1. Stáni, díky, ráda jsem se seznámila s další tvojí recenzí. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, dlouho jsem žádného Vondrušku nečetla. Nedávno jsem slyšela podobné hodnocení jiné jeho knihy...
    Děkuji za recenzi a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to jsi možná mohla "slyšet" u u mne. Už jsem si myslím na to, že Vondruškovy knížky se mi zdají napsané trochu uspěchaně, u nějaké přechozí stěžovala. Ale mám pro oba jeho hrdiny - Oldřicha z Chlumu i Jiřího Adama z Dobronína - slabost. A když nepodlehnu já, podlehne manžel (tuhle jsem dostala k narozeninám).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Vondrušku čtu ráda, ale už jsem docela dlouho od něj nic nečetla. Když na tento titul v knihovně narazím, vezmu si ho. Buď se mi bude líbit nebo ne. Odložit knihu mohu vždycky:-). Ale zatím se mi to u tohoto spisovatele nestalo.
    Hezký den, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já detektivku odložím málokdy - na to jsem moc zvědavá, jak to skončí.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Tuto knihu jsem zatím nečetla, ale vypadá moc zajímavě. :) Určitě po ní kouknu, aktuálně čtu ŠIKMÝ KOSTEL 2.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Šikmý kostel je "jiná liga". Četla jsem a líbil se mi.

      Vymazat
  5. Stáňo, určitě hezké čtení...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečetlo se mi to špatně, jen škoda překombinového konce

      Vymazat
  6. Sice to není můj šálek kávy, ale své čtenáře si jistě najde :).

    OdpovědětVymazat
  7. Tahle kniha mě zrovna neláká, ale děkuji za recenzi :-) Momentálně čtu: Kde zpívají raci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu jsem neznala, koukla jsem na Databázi knih na anotaci a docela mne zaujala (a má i velmi dobré hodnocení). Takže díky za tip :)

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, Vondrušku jsem nikdy nečetla. Historické já radši když už tak romány. No doma už mám jen poslední 4 knihy, co jsem kupovala ve výprodeji na Dobrovském a víc ani fň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já jsem hodně "detektivková" a Vondrušku jsem "objevila" už před řadou let, kdy jeho detektivky z historického prostředí byly docela ojedinělé, takže mne zaujaly. Teď ho už možná čtu trochu ze setrvačnosti, protože mám ráda hrdiny jeho příběhů.

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    já tento typ literatury nemám ráda (i když má moc pěkné obálky). Tvoje recenze mě nepřesvědčila, abych si to přečetla.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já vím, že historické detektivky nejsou tvůj šálek kávy ;-).
      Hezký den

      Vymazat
  10. Škoda, že knihu hodnotíš jako průměrnou, ale chápu, pokud autor konec docela zkomplikoval. Já od autora nic nečetla a popravdě mě ani moc neláká.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)