neděle 2. července 2023

Valentina Farinacio - Momentálně nedostupná

Mám tu pro vás další knihu, kterou jsem získala v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada. Kniha Momentálně nedostupná je první knihou italské autorky Valentina Farinacio, která u nás vyšla. Zaujla mne její anotace, ze které vyplývá, že román zabrousí do prostředí sociálních sítí.
 

 
V románu sledujeme příběh sedmatřicetileté Vittorie - příběh jejího raketového vzesutpu popularity na sociálních sítích a jejího  stejně strmého pádu. Vittorie je vystudovaná hudební rencenzentka, která sice píše blog o hudbě, ale  to jí nestačí k tomu, aby se uživila a tak sttřídá různá zaměstání  jako je třeba úklide krátkodobě pronajímaných bytů. Její jedinou radostí je jídlo, hodně jídla - zajídá své smutky, neúspěchy i nedostatek sebedůvěry. Jedna náhodná fotka na Instagramu znamená obrat v jejím životě - stává se populární, počet jejích follwerů stoupá každým dnem, stejně jako nabídek na spolupráci. A přichází i milostné vzplanutí k Giussepemu Alessi, který se pohybuje v oblasti hudeního průmyslu. Ten jí zprostředkuje velmi dobře finančně ohodnocené místo porotkyně v televizní soutěži. Jenže stačí jedna neuvážená impulsivní reakce a všechno je pryč - místo porotkyně, počty followerů i nabídky k placené spolupráci.
Kniha je do značné míry pojatá jako Vittoriino vyprávění v průběhu terapeutických sezení s   nutriční poradkyní  Mínou, se kterou Vittoria řeší své problémy s jídlem.

 
 
Musím říci, že kniha tak úplně nenapnila mé očekávání, se kterým jsem se do ní pouštěla. Kniha sice nastoluje aktuální otázky spojené s vlivem sociálních sítí a popularity a vlivu jednotlivých influencerů i   otázky vztahu toho, jak se člověk na sítích prezentuje na straně jedné a reality na straně druhé. Otvírá i téma poruch příjmu potravy, kdy jídlo slouží jako náhrada za vztahy, náplast na problémy... Ale myslím si, že vlastně pak zůstala docela na  na povrchu (nebo jsem měla velká očekávání?) Ze začátku jsem se navíc do knížky nemohla vůbec začíst,  což přičítám právě tomu, že příběh je rozkouskovaný pomocí sezení u terapeutky Míny a její interakce s Vittorií na mne působila trochu rušivě. Postupně jsem se začetla trochu víc, ale celkově se mi knížka nijak dobře nečetla, spíš jsem se jí tak prokousávala (přečíst mi ji trvalo mnohem déle, než by odpovídalo jejímu rozsahu). 
 

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada. Najdete ji zde.

 
 Anotace
Když vám někdo, s kým se setkáte poprvé, řekne, že jste velmi fotogeničtí, není to kompliment. Sedmatřicetiletá Vittoria, která tuhle větu slýchá často, o tom už pár let ví své… Vittoria si píše blog o hudbě, vydělává si úklidem a sní o tom, že se jednou bude psaním živit. Stačí ale jedna náhodná fotka na Instagramu a v její kariéře nastane naprosto nečekaný obrat: její účet sledují tisíce followerů. A než se stihne vzpamatovat z nebývalého zájmu, je z ní instagramový guru životního stylu, nebo spíš rychlého stravování. Znenadání zjišťuje, že promuje jídlo. Pouliční jídlo, mražené jídlo, nezdravé jídlo. Protože ze všeho nejlépe Vittoria vždycky uměla jíst. Snímky s pizzou nebo burgerem – úspěch zaručen! Do toho stejně náhle vstoupí nový, podivně intenzivní a nezávazný vztah s Giuseppem a lukrativní pracovní nabídka pro televizi – první skutečná práce. Jenže Vittoria má v sobě spoustu nevyřešených problémů, minimum sebedůvěry a hlavně: hlad. Jídlem zaplňuje prázdnotu, jídlem léčí bolest, která přichází z hloubi duše a kterou se snaží nevnímat. Jediný, komu se svěřuje, je terapeutka Mina. Po třech letech má sice Vittoria stále spousty followerů na síti, momentálně se ale snaží udělat něco se svým skutečným životem. Valentina Farinaccio vypráví ten nejaktuálnější možný příběh a dělá to nejmodernějším možným způsobem: současným jazykem s minimální interpunkcí a maximální autentičností dává slovo mladé ženě, která má v sobě spoustu nejistot a nenaplněné lásky a prožívá velký virtuální úspěch, aby zjistila, že opravdový život je jinde.
Vydalo nakl. Metafora v r.  2023, překlad S. Reseková, 200 str.

 

 

21 komentářů:

  1. Ze začátku kniha zněla, že bych si ji ráda přečetla, ale po tvém hodnocení už nechci. Asi bych byla stejně zklamaná jako ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, možná jsem měla velká očekávání. Četla jsem na ni i pozitivní recenze.

      Vymazat
  2. No, vždycky to prostě není top!
    Stáňo, děkuji za recenzi a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. No tak si ji na seznam nenapíšu, no. Ale kdyby mi ji náhodou někdo do ruky přihrál, tak si ji klidně zkusím přečíst :-)
    Měj se hezky a měj pěkné letní dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak přečíst se dá, ale mně úplně nesedla.
      měj se fajn

      Vymazat
  4. Kniha ze života. Díky za recenzi.
    Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Stáni, já se přiznám, že mě ani nezaujal ten námět. Já teď musela odložit Paulinu Swist Kolotoč, to byl takový brak a jakmile jsem jí odložila tak bum během dne přečtená Caplinová.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, tak mne námět právě docela zaujal, ale úplně mi nesedl způsob psaní autorky. Jinak další knihu od Grady - Odvoz pro Sáru jsem taky zhltla podstatně rychleji ;-).

      Vymazat
  6. Přiznám se, že mě teda podle anotace také moc nenadchla. Rozhodně je to ale zajímavé téma ke zpracování.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, mně právě téma zaujalo, zpracování mi úplně nesedlo.

      Vymazat
  7. Zprvu mě téma zaujalo, ale z tvého popisu mi přijde, že mohlo být pojato lépe, nemám pocit, že bych si ji potřebovala přečíst :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, téma se mi zdá zajímavé, ale autorka mi úplně nesedla. Nicméně třeba na Databázi knih jsem četla i dobré recenze.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    taky jsem nad ní váhala, ale nakonec jsem si vybrala jinou knihu. Asi jsem udělala dobře.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, někdy knížka prostě člověku nesedne a ani nemusí být vyloženě špatná.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Stáni, i mě zaujalo téma sociálních sítí, ale někdy se prostě člověk netrefí. Díky za další recenzi. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mně nesedl úplně styl autorky. Možná chyba na mé straně...
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. O knížce jsem slyšela, ale zatím jsem nečetla. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)