středa 12. července 2023

Diana Štelová - Ta z katovny

 Když mi nakladatelství Grada nabídlo v rámci spolupráce prvotinu mladé české autorky Diany Šteflové, tak jsem moc neváhala a nabídku jsem přijala. Jednak se mne na první pohled zaujala obálka a navíc anotace slibovala prolínání dvou příběhů, což mám docela ráda. 
 
 
 
 
Příběh se odehrává v opuštěném koutě západních Čech, kam se do bývalé katovny přistěhovala literární redaktorka Lucie.  Má za sebou nejednoduché dětství s tyranským otčímem, které pošramotilo její sebedůvěru i zkomplikovalo vztah s matkou, a rozchod s přítelem, který ještě víc nahlodal její sebevědomí. Bývalá katovna na opuštěném místě pro ni představuje pokus o únik od všeho - od lidí, od jejích úzkostí i od příliš protektivní matky. Při jednom se svých pravidelných běhů po okolí narazí na opuštěné, ponuře působící panské sídlo. V jeho okně zahlédne siluetu ženy v černých šatech. Byl to jen přelud nebo zahlédla ducha ? Každopádně od té doby žena v černém Lucii vstupuje do snů a opuštěné sídlo ji nevysvětlitelným způsobem přitahuje.

 
 
Příběh je psaný ve dvou rovinách - v jedné sledujeme momenty ze života hraběnky Celestýny z Vřesova, která v domě žije se svým tyranským manželem, druhá linie se věnuje Lucii.  Sledujeme její pátrání po historii domu i osudu samotné hraběnky i její románek si Petrem - potomkem rodu Vřesovců, který žije na nedalekém ranči. Postupně nám autorka poodkrývá i Luciininy vzpomínky na dětství.  Tyto dvě linie se jsou odlišeny typem písma, takže není problém se v nich zorientovat, i když se v některých kapitolách prolínají.


Ta z  katovny je  příběh s trochou mystična a duchařiny, ve kterém se vrátíte i kousek do historie a nebude chybět ani milostná linka.  Navíc příběh Lucie nese  i určité poselství o tom, že je někdy je třeba nechat minulost za zády a začít žít znovu - po svém.  Já jsem knížku přečetla za víkend - dávný příběh hraběnky Celestýny i současný příběh Lucie mne do sebe uměly vtáhnout. A pokud mezi vaše oblíbené autory patří třeba Barbara Erskinová, tak by se knížka mohla líbit i  vám.

 
 Za zaslání knihy děkuji nakl. Grada a pokud vás zaujala, můžete si ji objednat zde
 
Anotace 
Lucie se po rozchodu s přítelem rozhodne všeho nechat a odstěhovat se do bývalé katovny v zapadákově nedaleko hranic. V okolních lesích brzy objeví opuštěné sídlo, které ji přitahuje svou ponurostí, a začnou ji pronásledovat znepokojivé sny o ženě v černých šatech. Děsivý přízrak se jí nejen zjevuje, ale bez pozvání vstupuje do jejího těla a Lucii se pak před očima odehrávají dramatické útržky ze života hraběnky Celestýny, která v sídle kdysi žila. Během pátrání po osudu tajemné ženy se Lucie sblíží s jejím potomkem Petrem, který však má vlastní pečlivě střežené tajemství. Čím víc toho Lucie odkrývá, tím větší nebezpečí jí hrozí.
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2023, 240 stran 
 
Zdroj obrázku - webové stránky autorky
 

17 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za tip, zní to opravdu zajímavě!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, nelitovala jsem, že jsem si knihu v rámci spolupráce vybrala...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, díky za další knižní okénko. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jó, no. Píšu si na seznam :-). Díky za tip.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka mě lákala už v předprodeji a tohle je už druhá recenze, která mě přesvědčila, že knížku musím zkusit. Děkuji za pěknou recenzi. 🙂
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  5. Obálka zaujala i mne. Já teď mám dočtené dvě knihy a musímm říct, že z té jedné od české autorky jsem docela vyřízená. Takový příběh jsem opravdu nečekala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, to jsem zvědavá, co jsi četla. Budou recenze?

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni, to vypadá zajímavě, ale asi to nebude můj šálek... :) Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já mám tyhle příběhy, co mají dvě linie docela ráda. Jen jich nesmí být moc za sebou :)
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Mě se líbila moc, hezky napsaná duchařinka :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni,
    knihu jsem četla, dneska na ni zrovna vyšla recenze. V hodnocení s tebou souhlasím:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Knížka mě zaujala hned na první pohled, ten design nemá chybu. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)