čtvrtek 20. července 2023

Chris Carter - Genesis

Máme s manželem oba přečtené všechny knihy Chrise Cartera, takže když se na jaře objevila na trhu jeho nejnovější knjsem manželovi koupila k narozeninám. A o dovolené jsem se konečně dostala k tomu, abych ji přečetla i já. 
 


Vraždy, jejichž pachatele se Robert Hunter a Carlos Garcia ze speciálního útvaru pro mimořádné násilné trestné činy, jsou spáchány mimořádně brutálně. Už u té první Robert tuší, že půjde o dílo sériového vraha. A další nalezená oběť to potvrdí. Případy spojuje jak verše nalezené na místě činu, tak to, že vrah je mimořádně systematický a pečlivý při přípravě svých hrůzných činů a nezanechává stopy. Navíc - i když se liší způsob, jakým jsou jednolivé oběti zabity, tak vzorec vraha vlastně zůstává stejný - vzbudit v oběti strah, pak ji trýznivým způsobem zabít, specificky naaranžovat místo činu a pak poslat video.  A je na obou detektivech, aby se pokusili odhalit, zda oběti něco spojuje - něco, co by je přivedlo na stopu jejich vraha. 

 
 
I v této knize si autor drží svůj standard - příběh má tempo, atmosféru a rozhodně udrží čtenáře v napětí. Přispívají k tomu i krátké kapitoly, kterými se autorův styl vyznačuje. Zápletka a rozřešení případu je překvapivé, ale srozumitelné, věrohodné a jako vždy v něm hraje roli Robertova znalost psychologie. A oba dektektivové jsou pořád stejní sympaťáci, kteří si při vyšetřování zdatně sekundují, i když v konečném finále hraje prim Robert. Jen tedy knihu nedoporučím těm, kteří nemají rádi brutální vraždy. Ale pokud jste už od Cartera něc četli a líbilo se vám to, tak Genesis se vám bude s nějvětším pravděpodobností líbit taky.
 

 
Anotace
Robert Hunter je povolán k nejděsivějšímu místu činu, jaké kdy navštívil. Ještě větší znepokojení se ho zmocní, když se při pitvě najde v těle oběti verš básně zanechaný vrahem. Zanedlouho se najde další mrtvola. Metody a podpis vraha se liší, ale stupeň použitého násilí nasvědčuje tomu, že za oběma zločiny stojí stejný pachatel. Hunterovy obavy potvrdí nález druhé části básně. Tento objev však nejenže spojí dvě vraždy, ale je už jasné, že jde o dílo sériového vraha. Robert Hunter i přes nedostatek forenzních důkazů musí dostihnout nejdisciplinovanějšího a nejsystematičtějšího zabijáka, na jakého kdy narazil; pachatele, který se kochá strachem oběti a pro něhož je smrt lekcí, již je třeba udělit.
Vydalo nakl. BBart v r. 2023, překlad J. Pacnerová, 462 str. 



19 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za recenzi, docela bych si nějakou takovou knihu dala líbit...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jako detektivka je napsané myslím dobře.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Ty mne tedy zásobuješ tituly. Skoro nestačím zapisovat na seznam do knihovny.
    Měj se a hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, měla jsem na začátku července týden dovolenou, tak na knížky došlo víc než jindy.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Marcela Nordic Passion21. července 2023 v 13:28

    Stano, zni to dobre, to mi pripomina, ze uz bych se mohla taky do neceho zacist:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já jsem teď naopak četla hodně - jednak o dovolené a jednak v těch vedrech jsem jeden víked strávila na chalupě zalezlá s knihou v nejstudenější místnosti ;-).
      Hezký víkend

      Vymazat
  4. Další kniha, kterou neznám. Koukám, že jste fanoušek detektivek :-D Já jsem se teď zasekla u jedné knihy, nebyl moc čas, ale snad se k tomu teď zase dostanu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, detektivky a thrillery si vybírám nejvíc, i když tedy čtu i jiné žánry.
      Pěkný večer

      Vymazat
  5. Stáni, díky za další recenzi. Měj pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Autor mě lákal, jelikož byl v levných knihách, ale nakonec jsem si nekoupila ani jeden díl, vzhledem k tomu, že má XX dílů, tak se k sérii asi nedostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem měl první Carterovu knížku půjčenou od manželova kamaráda, další jsme si některé půjčili v knihovně. Něco máme vlastní, ale kompletní řada to není.

      Vymazat
  7. Ahoj Stíni,
    Genesis jsem četla a moc se mi to líbilo. Těším se na další díl:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám Cartera taky v oblibě, navíc má tu výhodu, že ho čte i manžel (narozdíl třeba od Bryndzy, který ho nějak nezaujal)
      Mě se fajn

      Vymazat
  8. Teď jsem dočetla krimi od A. Mayne - Vrah andělů. Vraždy byly zajímavé, ale nějak jsem se do ní nemohla zažrat. Dočetla jsem jí ze svého přesvědčení, protože nerada nedočítám knížky.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem myslím od Mayneho něco četla, ale jestli si dobře vzpomínám, tak mi to přišlo překombinované, tak už jsem po další knize od něj nekoukala

      Vymazat
  9. Taky se na Genesis chystám, mám celého Cartera přečteného jinak. Ale mám teď pocit, že jsem thrillerů přesycená, tak si ho raději schovám na později, až bude příhodná doba.

    OdpovědětVymazat
  10. Obdivuji, že stíháš přečíst tolik knih, já mám problém s jednou knihou za čtvrt roku. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Nechápu, jak to všechno stíháš. Tolik knih, výlety, práce... Já jsem ráda, když přečtu jednu až dvě za měsíc.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)