pondělí 24. července 2023

Adele Parks - Jen moje štěstí

Knihu jsem si v rámci spolupráce s Gradou vybrala dost naslepo, neboť Adele Parks, autorka této knihy, pro mne byla zcela neznámým jménem. Až z medailonku na obale knihy jsem zjistila, že patří mezi nejprodávanější britské autorky. Několik jejích knih vyšlo i v českém překladu.
 

 
Asi každý si někdy představoval, co by udělal v případě, že v  vyhrál částku v řádu desítek miliónů. Výjimkou není ani parta  přátel – tři manželských párů, kteří se znají už patnáct let a vlastně celou společně sází každý týden v loterii stejná čísla. Úvahy o tom, co by kdo s penězi podnikl, se ale pohybují jen v úrovni povídání u vína - vždyť za celou dobu rozhodně nevyhráli víc, než prosázeli. Jenže pak jejich roky sázená čísla vylosují a výhrou je závratných téměř 18 miliónu liber. A najednou je na světě problém – výherní tiket mají Lexi a Jack a tvrdí, že ostatní dva páry od společného sázení ustoupily a celá částka je proto výhradně jejich.  Jenže Fred, Jennifer, Patrick a Carla tvrdí pravý opak. Jak tento spor dopadne? A co udělá s jejich přátelstvím? 
Příběh vypráví  ze svého pohledu střídavě Lexi, která má v knize asi největší prostor, a její dcera Emily. Jejich očima sledujeme, jak na nečekaně získané obrovské množství peněz reagují  členové jedné běžné rodiny, která sice nebyla úplně chudá, ale taky neměla na rozhazování. Zatímco Lexi se snaží žít svůj život dál skoro jako dřív a přemítá o tom, komu by mohla vyhranými prostředky pomoci, její manžel Jack utrácí jako zběsilý, v čemž mu zdatně sekunduje Emily.  Situaci ještě komplikují další okolnosti včetně únosu. Vedlejší linku příběhu pak představuje příběh moldavského přistěhovalce Tomyho, s nímž se Lexi setkala při své práci v občanské poradně a kterému pomáhá pátrat po tom, kdo skutečně nese odpovědnost za smrt jeho ženy a syna.
 
 
 
Kniha přináší zajimavé téma toho, co s člověkem může udělat náhlé zbohatnutí. To přináší nejen uspokojení a štěstí, ale i  nečekaná úskalí a problémy, včetně obyčejné lidské závisti. Otvírá i otázku, jak dobře vlastně člověk zná své nejbližší, ať již partnera nebo přátele. A nechybí tu ani detektivní linka, byť není hlavní linií celého příběhu.
Příběh  měl  trochu pomalejší rozjezd, ale její druhá polovina to docela vynahradila. Má větší spád a ve chvíli, kdy už člověk má pocit, že je na samém konci, tak přijde  nečekaný a z  mého pohledu  hodně překvapivý závěr.
 
 
 Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada (najdete ji tady)
 
Anotace
 Lexi a Jake už patnáct let sázejí spolu se svými přáteli Pearsonsovými a Heathcotesovými pokaždé šest stejných čísel. Během večeří, večírků nebo letních grilování spolu vždy probírali důležité věci a společně se zasmáli, když v loterii vyhráli nanejvýš deset liber. Jenže pak se jedné sobotní noci stane nemyslitelné skutečností. Jejich šest čísel vyhraje a všechno je jinak. Lexi a Jake mají tiket s hodnotou 18 milionů liber a nechtějí se dělit. A jejich přátelé jsou odhodláni získat svůj podíl. Kam až jsou schopni zajít?
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2023, překlad M. Polasková, 384 str.



22 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za recenzi, o autorce jsem zatím neslyšela...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. http://es-ideas.blogspot.com/
    Autorku neznám, díky za recenzi. Eva
    P.S. Pro velký úspěch jsem včera opět pekla tvoje levandulové sušenky. Překvapivě chutnají i Lole.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to jsem ráda, že sušenky měly takový úspěch. Posílám pozdrav i Lole :)

      Vymazat
    2. Lola je na jógovém táboře. Ta je stále akční)))

      Vymazat
  3. Autorku neznám, podívám se v knihovně. Třeba ji objevím.
    Měj se hezky!
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já jsem autorku taky neznala, ale koukala jsem, že už ji u nás několik knihy vyšlo.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Ó můj bože, peníze jsou slast, ale taky svinstvo, dokázalo to dost nechutně roztrhnout část naší rodiny. Knížku bych tedy radši asi nečetla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko odhadnout, co peníze přinesou - jestli spokojenost nebo problémy...

      Vymazat
  5. Stáni, díky za seznámení s další knihou. Ano, je to zajímavé téma a myslím, že příliš velký majetek v jakékoliv podobě přináší spíše problémy a starosti než radost. Znám to ze zkušenosti ze svého okolí. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Autorku neznám, téma zajímavé.
    Mrknu v knihovně 😉
    Krásný den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to špatné, takže za zkoušku to stojí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Děkuji za tip, pokud bude někdy v budoucnu knížka k dostání u nás v knihovně, ráda bych si ji půjčila. Takové velké peníze určitě dovedou zkazit charakter, tak mě zajímá, jak to s partou přátel dopadne! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni,
    já jsem si knihu na recenzi nevybrala, tak jsem ráda, že jsem si o ní mohla přečíst u tebe. Nevypadá to špatně, ale by mě překvapila ta vedlejší linka.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vedlejší linka se s příběhem velké výhry nakonec propojí...
      Hezký den

      Vymazat
  9. Knížku mám zrovna rozečtenou, mám za sebou cca sto stránek a musím se přiznat, že mě příběh baví už teď :) Jen mi tam zatím nesedí příběh Tomyho, ale třeba se ještě nějak víc promíchá s hlavním dějem :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, ten příběh Tomyho nakonec s hlavním příběhem souvislost mít bude.

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni, to zní jako hodně zajímavý námět. Knihu jsem vůbec neznala, tak děkuji za představení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se kniha docela líbila, za zkoušku myslím stojí.

      Vymazat
  11. Zajímavý obsah knihy, nic podobného jsem nikdy nečetla, ale zaujala mě. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tahle kniha mě docela zaujala. Já teď doma mám fakt hodně knížek, takže nemám o čtení nouzi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)