pátek 14. července 2023

Čeřínek a Čertův hrádek

V rámci dovolené, kterou jsme trávili na chalupě, jsme se rozhodli vyvětrat trochu i "pohory" (tedy trekovky) a někam si vyšlápnout. Chtělo by se říci "do lesů", ale ono je to tady u nás na Vysočině s lesy trochu problematické dík řádění kůrovce. Takže podle mapy si člověk myslí, že vyráží do lesů a pak jde většinu cesty podél pařezů po vykácených stromech... Tentokrát jsme se rozhodli vyrazit přímo od chalupy, bez popojíždění autem, a jako cíl jsme si vybrali vrchol Čeřínek a nedaleký skalní útvar Čertův hrádek. 

 


Cestu jsme začali v malé vesničce Těšenov, odkud vede modrá turistická značka směrem k Novému Rychnovu. My jsme se tedy pustili trochu jinudy - přes vesničku Kopaniny, ale asi po 1,5 km jsme se připojili na tu modrou a pokračovali po ní až na rozcestí se silnicí mezi Rohoznou a Novým Rychnovem. Tam jsme modrou opustili a přes hráz rybníka jsme pokračovali po lesní silničce, která se chvíli klikatila lesem, aby pak nabrala přímý směr v podstatě na sever k červené turistické značce. Po té jsme došli až na vrchol Čertův hrádek, kde se nachází přírodní památka - žulový skalní útvar vzniklý mrazovým zvětráváním. Váže se k němu pověst o čertovi, který tu měl na vrcholku kopce postavit kamenný hrad. Jenže se při jeho stavbě zakoukal do krásné víly a stavbu tak nestihl do kohoutího zakokrhání dokončit a tak zde zůstalo jen jeho torzo.
 
 





Z Čertova hrádku jsme šli dál  až k rybníčku na rozcestí Dolní Hutě a odtud jsme pokračovali  po modré TZ přes rozcestí nad Novým Hojkovem až na vrchol Čeřínku. Ten je se svým 761  metrem nadmořské výšky jedním z nejvyšších vrcholů Křemešnické vrchoviny.  Přímo na vrcholek (kde je jen triangulační bod) vede červeně značená odbočka.  Kousek pod vrcholem je pak malý lyžařský areál včetně turistické chaty.
 





Dolů z Čeřínku jsme se pustili po červené TZ zpátky na rozcestí Dolní Hutě a odtud pak po modré souběžně s Dolnohuťským potokem až na vidlicové rozcestí, kde jsme modrou opustili a pokračovali jsme dál po trase cyklostezky až do vesničky Rohozná. Odtud jsme pokračovali kus cesty  přes pole a louky kolem rybníka už úplně bez značení. Od rozcestí Zadní Pole pak do Těšenova vede po silničce modrá turistická značka.
 







Celkem jsme ušli skoro 22 km s celkovým převýšením asi 425 výškových metrů.



A praktické poznámky na závěr? Tohle není trasa moc nabitá pamětihodnostmi, ale spíš taková příjemná procházka Vysočinou.  Vede po polních a lesních cestách a není nijak náročná. Trochu problém s hledáním cesty jsme měli na modré nad Dolními Hutěmi, kde u samoty Urbanka je za loukou vykácená paseka a kůrovec zřejmě sežral i nějaký ten strom s turistickou značkou, takže jsme tam chvíli lezli přes zbytky klestí a hledali kudy v něm ta značka vede. Možnost občerstvení je v turistické chatě na Čeřínku, která tedy trochu vypadala, že zamrzla někde v devadesátkách, ale pivo tam měli (na jídlo to tam moc nevypadalo). V Rohozné je pak hospoda Na myslivně (otvírá ale až v 16 hod. a  kromě piva a limči nic moc dalšího nečekejte).

31 komentářů:

  1. No, ty si tedy umíte vyšlápnout! Tohle by byla ideální trasa pro nás s Aaronem, i když bychom ji asi trochu zkrátili, tohle je opravdu pořádná porce.
    Stáňo, děkuji za krásné fotky a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, musím říci, že jsem byla sama překvapená, že jsme to ušli úplně v pohodě. Ony i ty dvě zastávky u pivka a jedna u rybníčku bodly :). A ve všední den to bylo krásně liduprázné - lidi jsme potkali jen v těch hospodách a pak u rybníčka v Dolních Hutích, kde jsou chaty.
      Hezkou horkou sobotu

      Vymazat
  2. Stáňo zdravím a obdivuju, že dokážete v takovém vedru ujít takový pochod, to jste tedy borci ! Měj se dobře, Lenka
    wwwbabilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, to je výlet z minulého pátku a to bylo sice teplo, ale snesitelné.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Vyšlápli jste si tedy pěkně. Jo,jo ty lesy. Taky občas narazím na místa, kde místo lesa jako takového jsou jen pařezy.
    Pěkný víkend, Stáňo!
    Bude teplíčko :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tady na Vysočině jsou paseky s pařezy místo lesa na spoustě míst. I místa, kam jsem chodila celý život, někdy hůř poznávám...
      Hezkou sobotu

      Vymazat
  4. Tedy vy jste si dali do těla. Jste fakt dobří a místo je to krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysočina má mnoho půvabů. A my jsme si výšlap užili (ani nás druhý den nebolely nohy :p)

      Vymazat
  5. Klobouk dolů, jak velký okruh jste zvládli. Z tvých článků mi i přijde, že máte chalupu na krásném místě :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. To teda byla slušná procházka. Jen čtu ty metry a už mě bolí nohy :D Výlety po přírodě patří k mým oblíbeným :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, nás kupodivu nohy moc nebolely, i když musím přiznat, že možnost sednout si s pivem v hospodě jsem nějaké 4 km před koncem přivítala.

      Vymazat
  7. Super výlet, krásná krajina 👍

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni, to vypadá jakože jste si úžasně vyčistily hlavu, teda takových kilometrů to chce v létě odhodlání :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, ten pátek po státních svátcích ještě tak strašný pařák nebyl, takže to docela šlo.

      Vymazat
  9. To je parádní výlet a pořádná túra :). Taky by se mi líbila :).

    OdpovědětVymazat
  10. Marcela - Nordic Passion16. července 2023 v 19:24

    Stano, velmi slusny vyslap:-). Pravda,kurovec dokaze zmenit raz krajiny k nepoznani, bohuzel , hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
  11. užili jste si ....hezké fotky,Sv.

    OdpovědětVymazat
  12. Stáni, vy jste tedy opravdu zdatní turisté. Hezké fotky. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pro nás je turistika relaxace (a vlastně jeden z našich největších koníčků)
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. Takhle to vůbec nepůsobí, že má Vysočina problém s kůrovcem, jak je vše krásně zelené. Stejné jezírka i říčky máme i u nás a zvlášť teď v horkém létě jsem nadšená, jak je u nich příjemně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, fakt je, že na Čeřínku kůrovec lesy nesežral úplně, ale těžilo se tam taky hodně, přes pár pasek jsme šli (jen se mi jich moc nedostalo do výběru fotek pro článek ;-)).

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni,
    to je pořádný výšlap, ale podle fotek to vypadá na samá pěkná místa.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, byl to takový poklidný výlet. A Vysočina má spoustu pěkných míst.
      Měj se fajn

      Vymazat
  15. Nekončící výlety, já vás obdivuji. ☺
    Měj pohodový den.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  16. Jedním slovem nádhera! A pivečko nesmí nikdy chybět. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Vy si tedy dáváte do těla, kloubouk dolů!

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)