čtvrtek 1. června 2023

Květen v kostce

Většinou tenhle článek o uplynulém měsíc zahajuji oblíbeným klišé, že měsíc utekl, ani nevím jak. Tentokrát ale musím říci, že mi květen přišel dlouhý tak, že na jeho konci už těžko dávám dohromady, co se vlastně dělo na jeho začátku. To  mi připomíná neustále vyslovované, ale v květnu opět nerealizované, předsevzetí  psát článek průběžně … No nic. Pojďme se podívat, nač z května se mi povedlo vzpomenout.
 
 
 
 
Květen byl především chalupářský měsíc – na chalupě jsme strávili všechny víkendy, včetně těch prodloužených. Počasí bylo takové střídavé, zejména v první půlce měsíce, ale stihli jsme toho myslím docela dost. Přeházeli jsme kompost,  hlínu z něj rozvezli po zahradě na místa, kde nám trávník vyžrali larvy. Doseli jsme tam trávu a teď doufáme, že poroste. Nakoupili jsme nějaké kytky do koryt i záhonu před okny. Upravila jsem si bylinkový záhonek (a teď naposledy zapomněla ostříhat mátu) a zaseli jsme trochu mrkve a petržele a taky hrášek, který se ovšem tváří, že nevyklíčí.

 
Osázená koryta - modřence - máky - ze skalky
 
 
 Rozvážení hlíny - nová levandule a muškát - rozkvetl nám šeřík i třešeň

Kromě zahradnických prací jsme s mámou trénovaly svatební koláčky (syn se v červenci žení) – jeden víkend tvarohové a ořechové, druhý víkend makové a povidlové (ty vypadjí výrazné líp).  Ale taky jsem lenošili s knížkou.  S manželem jsme si dali tradiční okruh k rybníku (to jste mohli vidět tady) a využili jsme cesty do pelhřimovského Mounfieldu k tomu, abychom vylezli na kostelní věž, mrkli do muzea a došli si do hospody na oběd (chystám fotky v samostatném článku). A taky jsme si užívali návštěv – celý jeden víkend u nás strávil syn s přítelkyní a na odpolední posezení dorazili postupně oba mí bratranci i s rodinami.
 
 
Koláčky - víc povedené koláčky - svíčková - občerstvení pro návštěvu
 
 
 Když zapadá slunce - "naše" dobře maskovaná ještěrka - já čaj - máma kafe

 
 Pelhřimov - náměstí a na věži - dvakrát od rybníka

Třetí  květnový týden jsme si vyrazili na krátkou dovolenou do Lužických hor – konkrétně do Cvikova. Sice jsem si na dovolenou dovezla nějaké otravné nachlazení (ze kterého jsem se pak ještě hrabala další týden), takže jsme museli „překopat“ plánované výlety, ale i tak jsme si to užili.  Dovolená se tu objevila ve více článcích  (tady, tady, tady a ještě tady a tady) a jeden ještě chystám, takže jen stručné připomenutí. 


 Milštejn - Naděje - kaple nad Cvikovem - štola
 

Stráž - dvakrát Oyibn - čaje z Německa do sbírky
 
A závěrečný pel-mel. Kytičková výzdoba, tentokrát ve stylu „co jsem utrhla u nás před domem“, pohled na jarní sídliště i kvetoucí kaštany ve Valdštejnské zahradě, čaje do sbírky, které mi s dalšími dárečky poslala Erika, čajové nákupy  - prostě co se jinam nevešlo.
 
 
Bublanina z třešńového kompotu - úhor usmažený do mrtva - oběd na HO - nové čaje Basilur
 
 
Kytičky z cyklu "vyrostlo před panelákem" - kvetoucí sídliště - kaštany ve Valdštejnské zahradě
 

 Nová barva - zelené sídliště - čaje a dárečky od Eriky - cestou z práce

V červnu mám zatím v plánu tradiční čajový víkend kousek od Doks a Máchova jezera a týden dovolené na chatě. A uvidíme, co dalšího mi první letní měsíc přinese...
 

32 komentářů:

  1. Stáňo, ráda jsem se podívala, vzpomněla sis v pohodě na spoustu chvil. Já mám někdy problém vybavit, co bylo před dvěma dny...
    Jo a ty koláčky, ty jste natrénovaly fakt dobře!
    Přeji klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, s tou druhou várkou (povidla, mák) už jsme byly spokojené. Ta první (tvaroh, ořechy) byla chuťově taky dobrá, ale vizuálně to ještě mělo mouchy :)
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Taky naprosto krásný měsíc květen. To mně ten měsíc utekl, že mám pocit, že ani nebyl. A ty fotky samých dobrot, no teda. Doufám, že takto příjemné měsíce budou i nadále :-) Já hlavně pracovala a tedy jediný výlet bylo to Polsko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem měla pocit, že byl dlouhý asi díky tomu, že jsem toho docela dost stihla - chalupu, dovolenou...

      Vymazat
  3. Parádní shrnutí. Mně se zdá, že mi květen utekl ani nevím jak. Najednou je tu červen a půl roku bude pryč.
    Měj pěkné dny, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já mám pocit, že čím je člověk starší, tím víc to letí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Ty kaštany ve Valdštejnské jsou opravdu krásné, taky jsem fotila ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je jen rychle cvakla na mobil, podle úhlu asi cestou do práce.

      Vymazat
  5. Mě ten květen teda utekl hrozně rychle :) Škoda tvého nachlazení, když už konečně v druhé půlce začalo být hezky. Snad si to teď v červnu vynahradíš :) Na chalupě teď musí být krásně!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nachlazení na mne skočilo v nejnevhodnější chvíli - těsně před dovolenou, ale naštěstí jsem to coldrexy trochu utlumila, takže jsem mohla výletit i tak.

      Vymazat
  6. Koláčky jsou nádherné, takové titěrné pečení velmi obdivuji. Ať budoucím manželům přinesou štěstí!

    Chalupa vypadá na jaře velmi malebně, i když mám pocit, že nebýt těch krásně kvetoucích stromů, tak to na Vysočině letos skočilo rovnou do léta. Pořád sníh, sníh... a najednou 20 °C.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, kupodivu šlo pečení líp a rychleji než jsem čekala :)

      Vymazat
  7. Ahoj Stáňo, mě se líbí, jak trénuješ koláčky, vypadají moc dobře. Pekla jsem je několikrát na různé akce a pak se mě o tom i zdálo... Tak to vás čeká krásná událost! Pa Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, my ještě nemáme od snoubenců zadání, kolik jich budou chtít. Ale už máme vyzkoušeno, že upéct jednu dávku (to mne množství, které je na tom tácu) je tak na dvě, dvě a půl hodiny, když jsou předem připravené náplně. Pokud jde o svatbu, tak zatím momentálně je největší moje starost sehnat šaty (kromě koláčků a ještě pečení lineckých srdíček do výslužky)
      Hezký víkend

      Vymazat
  8. Já si před lety začala psát virtuální deník, jsou to zkratkovitě nejdůležitější události dne, a už nesčetněkrát jsem do něj koukala, když jsem potřebovala něco zjistit zpětně.

    A recept na svatební koláčky by nebyl? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, těsto zadělávála máma, takže recept teď nevím, ale plánuju při pečení fotit a pak recept hodím na blog.
      Na deník jsem málo systematická, ale jsem ráda za to, že jsem začala psát měsíční shrnutí - mám to občas jako "paměťovou konzervu".

      Vymazat
  9. Milá Stáňo, krásně shrnutý měsíc. Hezký červnový víkendík přeji. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, děkuji a taky přeju hezký začátek června

      Vymazat
  10. Wow, květen plný skvělých věcí. U nás ve znamení oslav. Krásný víkend přeji Stáno

    OdpovědětVymazat
  11. Páni))) tolik květnových zážitků. Mně květen tak nějak rychle utekl. Čím víc akcí a zážitků, tím rychleji čas ubíhá. Přeji krásný červen. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/?m=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že květen jsme měli docela zaplněný - i s ohledem na to, že jsem byla skoro 14 dní nachcípaná ...
      Hezké dny

      Vymazat
  12. Samé čaje :-D jinak krásné fotky a určitě i zážitky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel tvrdí, že když se u nás otevře jakákoliv skříňka, tak na něj vypadnou čaje :D.

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, letošek nabral šílené tempo, se člověk otočí a za chvíli zas budou Vánoce, když vidím jak nám všem utekla první polovina roku. Na chalupě to máte tuze pěkné :-D já přítelovi furt říkám, že si na starý kolena pak nějakou chaloupku koupím a on mi tvrdí co bys s tim dělala když budeme mít barák :-D ale stejně mě to táhne. Vždycky když je někde inzerát, tak si chaty a chalupy prohlížím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já to tam mám ráda - máma se narodila v sousední chalupě, takže jsem tam jezdila od malička nejdřív k babičce, pak naši koupili sousedovic chalupu, takže na chalupu. Ale jsou chvíle, kdy na ní nadávám jako špaček ;-) (jako když nám po zimě vypadla půlka vrat od stodoly z pantů, přestala téct voda z obecního vodovodu a zjistila jsem, že půlka trávníku je uschlá, protože mu kořínky ožraly larvy, a zbytek prorostl totálně mechem...).

      Vymazat
  14. To vypadá na perný květen :). Svatební koláčky bych si dala :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatební koláčky už jsou snědené :) a další budou až na svatbu ;-)

      Vymazat
  15. Mně květen přišel taky strašně dlouhý a přišlo mi, že jsem za ten měsíc toho stihla strašně moc :)

    OdpovědětVymazat
  16. No ty koláčky vypadají úchvatně. :)
    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Stáni,
    já bych řekla, že jste toho v květnu stihli opravdu hodně. Ty koláčky vypadají lákavě. Nová barva ti moc sluší.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)