úterý 30. května 2023

Charmaine Wilkerson - Černý dort

 Mám tu další knížku ze spolupráce s nakladatelstvím Grada. tentokrát jsem sáhla mimo svůj oblíbený detektivní žánr a vybrala jsem si knihu, kterou by možná trochu šlo označit jako psychologický román  a trochu jako rodinnou ságu. Jde o prvotinu americké autorky, která se v loňském roce stala jedním z bestsellerů amerického trhu. Docela mne zaujala její anotace a  navíc příběh přece jen sliboval nějaké tajemnství....


 
 
Covey, Elly, Eleanor – tři identity jedné ženy, dcery čínského přistěhovalce a Afroameričanky pocházejí z tzv. západoindických ostrovů, které tehdy byly součástí Commonwealthu. Její osud tvoří stěžejní linku knihy a sledujeme jej od chvíle, kdy zůstala sama s otcem, notorickým gamblerem, od kterého odešla její matka, až do konce jejího života. A vlastně ještě kousek dál.
 

 
  Kniha začíná příběh vyprávět ve chvili, kdy Eleanor zemřela a svým dvěma dětem, Byronovi a Benny zanechala jako dědictví nahrávku, ve které líčí svůj osud,  a v mrazáku pak upečený černý dort, jehož recept byl rodinnou tradicí.  Ani pro Byrona, úspěšného oceánologa, ani pro výtvarnici Benny, která zatím pořád tak trochu hledá své místo v životě, není poslech nahrávky jednoduchou věcí. Už proto, že se z ní dozvídají, že mají ještě starší sestru, o které nikdy neslyšeli.
 
 
 
Knížka se nečte úplně lehce. Je totiž psaná z pohledu celé řady postav – kromě Eleanor i z pohledu Byrona, Benny, Eleanořina otce, jejích kamarádek. Dějově se navíc často vrací zpátky do minulosti  a odehrává se postupně na karibských ostrovech, ve Velké Británii a ve Spojených státech. Přiznám se, že díky tomu jsem měla zejména ze začátku problém se v ději zorientovat a do knížky se začíst, ale postupně mne vtáhl a nakonec jsem ho četla se zájmem a chutí. Je to příběh, který má hodně vrstev, příběh  o rodinných vztazích, přátelství,  o nepochopení i nalézání porozumění , o síle vzdorovat osudu a jít si za svým cílem. Dotkne se i problémů souvisejících s  rasismem, přistěhovalectvím a ochranou životního prostředí. A řekla bych, že je v tomto případě dobré přečíst si i závěrečné slovo autorky (které já mám tendenci občas přeskakovat, protože v něm autoři dost často jen děkují svým nakladetelům, editorům, poradcům a rodinným příslušníkům za pomoc a podporu při psaní knihy), protože tentokrát se v něm alespoň rámcově naznačuje, odkud autorka čerpala, pokud jde o historické reálie. 
Jediné, co mne na knize moc nezaujalo, je obálka - nemám tenhle typ obálek moc ráda a kombinace modré, zelené a oranžové mi nějak nesedí. Ale k přečtení bych knihu s klidným srdcem doporučila.


 Děkuji nakladatelství Grada za zaslání recenzního výtisku. A pokud vás kniha zaujala, tak ji najdete tady.
 
 Anotace
Když Eleanor Bennettová zemře, zůstanou po ní dvě děti, Byron a Benny, a bizarní dědictví: černý dort, upečený podle rodinného receptu s dlouhou historií, a hlasová zpráva. Jejím prostřednictvím Eleanor sdílí bouřlivý příběh o tvrdohlavé mladé plavkyni, která utekla z rodného ostrova poté, co čelila podezření z vraždy. Srdceryvné svědectví ale nevysvětlí všechno a záhada pohřešovaného dítěte teď může zpochybnit vše, co Byron a Benny dosud o svém původu věděli. Dokážou sourozenci urovnat dávno vychladlé vztahy, dobrat se Eleanořiny skutečné minulosti a vyplnit její poslední přání: podělit se o černý dort, až přijde správný čas? Svede je odhalení matčina tajemství blíž k sobě, nebo je ještě více rozdělí?
Vydalo nakladatelství Metafora v r. 2023, překlad  320 stran 
 


 

20 komentářů:

  1. Musím říct, že mě zaujala a píšu si.
    Stáňo, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak doufám, že se bude líbit, jestli se do ní pustíš.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Beru Tvoje doporučení za své a píšu si na seznam knih do knihovny.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Mě kniha zaujala, mám ráda vrstevnaté příběhy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se fakt nakonec líbila, i když mi chvíli trvalo, než jsem se začetla

      Vymazat
  4. Hmmm, ta by šla )))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Stáni, přiznám se, že mě to tentokrát dějově moc nezaujalo. Zrovna mám rozečtený též jeden recenzní výtisk a to je tak nádherná knížka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já se hůř začítala, ale nakonec se mi to líbilo.

      Vymazat
  6. Děkuji za recenzi. Pokud nezapomenu, knížku si při příští objednávce koupím - zaujala mě. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, pro mne to bylo trochu vykročení z mého obvyklého detektivkovothrillerového repertoáru, ale nakonec jsem byla ráda, že mi ji Grada nabídla, protože sama bych po ní nesáhla. A přišla mi zajímavá.

      Vymazat
  7. Docela o knize přemýšlím, ale vadí mi ta obálka :-D

    OdpovědětVymazat
  8. To tedy vypadá na pěkně zajímavý příběh. Anotace zní opravdu poutavě, tak pokud na knihu natrefím, určitě si ji ráda přečtu. Já teď dočetla Knihu útěchy a mám rozečtené Mengeleho děvče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu útěchy vůbec neznám, ani podle jména. Mengelovo děvče jsem někde zahlédla, ale taky nečetla.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)