pondělí 22. května 2023

Julie Caplin - Hrad ve Skotsku

Anglická autorka Julie Caplin, která píše rovněž pod pseudonymem Jules Wake, a její knihy jsou v poslední době hodně populární. Asi nejznámější je její série Romantické útěky, ve které už vyšlo devět příběhů, které čtenáře zavedly do nejrůznějších koutů světa - od New Yorku přes Island, Chorvatsko a třeba Švýcarsko až po Tokio. Já jsem se tentokrát s autorkou v tom posledním vypravila do Skotska.

 
 
 
Hlavní hrdinkou příběhu je Izzy McBrideová, která se z kuchařského kursu  vrací rovnou na hrad Knilochleven ležící uprostřed malebné Skotské vysočiny.  Romantický, leč poněkud zchátralý, hrad Izzy zdědila po svém prastrýci Johnovi  a rozhodla se, že z něj vytvoří útulný hotel s příjemnou atmosférou.  Blížící se vánoční období je nejlepší doba, kdy tu ubytovat platící hosty, které sehnala její matka Xanthe.  K tomu je ale nezbytné provést na hradě řadu oprav a úprava Izzy má jen omezené množství času, peněz i spolupracovníků. Podaří se jí za těchto podmínek realizovat své představy o podobě hotelu i vše spojené s ubytováním náročných hostů? Xanthe, která je trochu neřízená střela, má nesporný designerský talent a tak se pouští do renovace pokojů, Izzy ladí vánoční menu, ale pořád ještě zbývá spousta práce.   Díky náhodnému setkání získá neočekávané pomocníky v mladém manželském páru - Jeanette a Jimi nemají střechu nad hlavou a tak nadšeně uvítají možnost si bydlení na hradě odpracovat. A pomocnou ruku podá nakonec i trochu podivínský Ross, který si na hradě pronajal pokoj, aby měl klid na psaní knihy.


 
Autorka i tady míchá koktejl z podobných ingrediencí jako v předchozích příbězích. Hrdinka je -sympatická, leč v lásce nedávno zklamaná,  její mužský protějšek je sice charismatický,  ale pokud jde o lásku poněkud natvrdlý. K tomu tentokrát přibude trocha rodinných vztahů a taky tajemství ztracených safírů. Prostě taková klasická love story.  Ale Julie Caplin  ji zasazením do aktraktivního prostředí, kterým je většinu času zasněžená  romatická Skotská vysočina v předvánočním a vánočním období, i popisem s láskou vařených receptů, posunuje přece jen do jiné roviny. Čtenář (tedy asi spíš čtenářka) proto knize odpustí snadno předvídatelný děj a prostě se jen začte a užívá si romantického prostředí, vánoční atmosféry i dobrého jídla... Takže pokud toužíte zrovna po tomhle, tak vám knížku můžu jen doporučit (byť bych jí dokázala některé věci i vytknout - trochu pomalejší rozjezd, naivní zápletka se safíry, v některých otázkách trochu přestřelené chování Izzyiny matky Xanthe, která mi dost lezla na nervy). A ačkoliv Izzy byla i jednou z postav autorčiny předchozí knihy Domek v Irsku, tak se kniha dá v pohodě číst i bez její znalosti. Na závěr jestě pochválím obálku - tu mají všechny knížky z této řady fakt povedenou.

 
 
Anotace
Na Skotskou vysočinu se pomalu snášejí první sněhové vločky a předvánoční závod s časem začíná.
Izzy McBrideové se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď se z ní díky odkazu prastrýce Billa stala hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Její excentrická matka Xanthe naštěstí sehnala první dobře platící hosty, jejichž peníze pomohou prostory zvelebit. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekaně roste. Zbývá už jen maličkost – během pár týdnů před Vánoci proměnit chátrající hrad v kouzelný hotel. Naštěstí má k ruce pár pomocníků, kteří se pustí do renovace spolu s ní. Jedním z nich je i Ross, na kterého Izzy myslí víc, než by se jí líbilo. Vždyť ona přece musí chystat sváteční menu, a ne dumat nad tím, co se tomu tajemnému spisovateli honí hlavou…
Vydalo nakl. Cosmpolis v r. 2022, překlad P. Královcová, 313 stran



37 komentářů:

  1. No nejen obálka, ale tvá fotka dokonale ladí s romantickým obsahem.
    Stáňo, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo čtu hodně, všechny žánry. A sáhnu i po těchto knížkách. Při jejich čtení se člověk oprostí od běžných nepříjemných informací a starostí, které přináší život. Je to takové krásné lehounké čtení, které snad nikoho nemůže urazit, prostě je to uklidnění naší duše. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, souhlasím, že je to takové pohodové čtení na odreagování. A baví mne ty náhledy do jednotlivých prostředí i kuchyní.

      Vymazat
  3. Několik titulů této spisovatelky jsem četla. Ona se čte tak nějak pohodově. Takže se v knihovně podívám i po této knížce. Díky za tip!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já taky klidně za čas sáhnu po další knížce od této autorky. Tohle byla moje třetí
      Hezký den

      Vymazat
  4. Na túto sériu kníh sa chystám, snáď sa k tomu toto leto už dostanem!

    L I V E I N F O X W O R L D

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu ani autorku neznám, ale vypadá to zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) - já myslela, že jsem jedna z posledních, kdo ji nemá přečtenou celou :)

      Vymazat
  6. zírám kolik toho přečteš....Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to tu mám ještě jednu, co na napsání článku teprve čeká...

      Vymazat
  7. Já jsem si tuto série moc oblíbila, na oddech a vypnutí hlavy jsou tyto knížky ideální :) Skotsko na mě teprve čeká :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt taková prima oddechovka - milá, nekomplikovaná a baví mne to jídlo i popis desetinací. Zatím se mi nejvíc líbil Hotýlek na Islandu

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    já jsem ji četla, líbila se mi a bylo to přesně takové, jaké jsem čekala:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem taky dostala přesně to, co jsem očekávala :)
      Hezký den

      Vymazat
  9. Tuto knížku už mám ve své knihovně a chystám se na ni :). Já teď dočítám její knížku Domek v Irsku :).

    OdpovědětVymazat
  10. Stáni, krásně jsi nafotila zátiší s knihou. Díky za další recenzi. Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
  11. celá série má úžasné obálky :) já četla od autorky jen Kavárnu v Kodani a po pravdě jsem čekala trošku něco víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem u první knížky, co jsem od autorky četla, nečekala nic moc, takže jsem byla spší příjemně překvapená. U téhle už jsem přesně věděla, co čekat - a taky jsem to dostala :D

      Vymazat
  12. Tuhle autorku mám moc ráda a už se těším na další její dílo. :)

    OdpovědětVymazat
  13. To vypadá na fajn oddychovku, díky za tip 👍

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, knížku jsem četla a moc se mi líbila, sice knihy jsou na jedno brdo, ale v posledních dvou jsem si všimla nějakého posunu autorky. Jsem zvědavá, co řeknu na Útěk na venkov, který mi v pondělí dorazil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, máš pravdu, že zápletky jsou očekávatelné, ale je to takové milé čtení :)

      Vymazat
  15. Já ty její knížky naprosto miluju :) Zrovna dnes jsem dočetla Pekárna v Brooklynu a budu z ní unešená ještě dlouho. Jako další si přečtu asi tu z Chorvatska :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chystám si postupně přečíst všechny knížky z téhle série, ale nechci je číst bezprostředně za sebou, protože přece ty zápletky jsou všechny trochu podle jedné šablony ;-), tak aby se mi to "nepřejedlo"

      Vymazat
  16. Odpovědi
    1. Ano, Romantické útěky jsou jako oddychovka bezva.

      Vymazat
  17. Marcela Nordic Passion27. května 2023 v 21:47

    Už samotné Skotsko zní dobre 😉👍, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skotsko mi znělo stejně dobře jako Island (Hotýlek na Islandu) a těším se na Irsko (Domek v Irsku)

      Vymazat
  18. Romantické útěky jsem ještě nečetla, ale mám v plánu zkusit Útěk na venkov. 🙂

    OdpovědětVymazat
  19. Matka hlavní hrdinky mi taky lezla pěkně na nervy :D Nicméně u knih Caplinové mi ten snadno převídatelný děj vůbec nevadí. Její knihy mě prostě baví :)

    OdpovědětVymazat
  20. Teď ses mi trefila do vkusu. Tuto knížku si chci už hezkou řádku měsíců přečíst. Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)