pondělí 15. května 2023

Co jsem taky ochutnala 55

 Asi je čas na další ochutnávací článek, než zapomenu své dojmy z konzumace jednotlivých kousků. Sice si většinou dělám poznámky do konceptu článku, ale občas bývají poněkud kusé.  Řekla bych, že tentokrát je přehled docela pestrý - je tu sladké i slané,  nezdravé i trochu zdravější ... A varuji - bude to docela dlouhé
 

 
Skyr Broskev-meruňka (Pilos)

Koupeno – Lidl. Balení – 150 g. Cena – 13,90 (?)
Skyr - islandská varianta výrobku jogurtového typu se vyznačuje hustou konzistencí a vyšším obsahem bílkovin. Tato konkrétní varianta má ještě snížený obsah tuku (resp. je skoro bez tuku – obsahuje ho jen 0,1 %).  Ochucující složka je na dně kelímku, do vlastního skyru se musí vmíchat.  Je jí  tam tak akorát, obsahuje i kousky ovoce, výrazněji jsem v ní cítila broskve. Musím  říci, že jse si opět potvrdila, že skyr není úplně mým favoritem – trochu mi „padá na jazyk“ (přitom konkrétně tento neobsahuje žádné škroby či jiná zahušťovadla)
 
Proteinový suk (Celita)

Koupeno - Albert. Balení - 45 g. Cena - 9,90 (akce)
Proteinový suk jsem si koupila na vyzkoušení, jestli by to nebyla alternativa raw tyčinek, které si kupuju na výlety (nebo na porady). Vypadá jako sojový suk, chuťově mne nějak moc nezaujal - je na mne docela sladký, vanilka v něm moc cítit není. Sníst se dá, ale znovu ho asi mít nemusím.
 
Space Cookies (Bonavita)

Koupeno – Brand box. Balení – 250 g. Cena - 54,90
Přijde mi, že tento výrobek tak trochu klame tělem, pokud jde o název – pod názvem „cookies“ si totiž představím něco jiného, než „obilninové placičky s bílou čokoládou“ (což je bližší popisek na obale). Nejvýstižnější by podle mne bylo označení  extrudované lupínky. Jsou ještě posypané drobnými kakaovými extrudovanými kuličkami (které z těch lupínkků dost opadávají), ale tu inzerovanou bílou čokoládu aby na nich  člověk tedy pohledal lupou (což mi moc nevadilo, já ji stejně nerada). Chuťově je to vzdor obsahu kakaa docela sladké, snědla jsem jich vždycky jen hrst a stačilo. Rozhodně to není výrobek, který bych měla potřebu si koupit znovu.  
 
Snack minis (Manner)

Koupeno -  Albert. Balení - 5 x 25 g. Cena - 26,90 (akce)
Oplatky se prodávájí balené po 5 ks a jsou plněné mléčným a kakaovým krémem. Já jsem kupovala primárně pro manžela, ale jednu jsem vyzkoušela i já.  Oplatka je hezky křupavá a je v ní opravdu hodně náplně. Je dost sladká, ale ze všech oplatek od zn. Manner mi tahle přišla sladká asi nejmíň  díky vrstvě kakaové náplně.  

Kachní prsa (Albert Excelent)

Koupeno -  Albert. Balení - 530 g. Cena - 169 Kč
po úspěchu s jehněčí kýtou sous-vide jsme vyzkoušeli ještě kachní prsa upravená metodou sous-vide.  Maso je dostatečně propečené, přitom není vysušené, ale šťavnaté. V balení je i dostatek výpeku. Jedinou nevýhodou je kůžička, které pochopitelně chybí křupavost.  Musím řici, že takhle řada výrobků se Albertu docela povedla. My jsme ve dvou ani celé balení nesnědli (a to jsme je měli jen se šťouchaným bramborem). Pokud by se jako příloha použily knedlíky a zelí, myslím, že by balení vyšlo klidně na tři porce .
 
Tatarský biftek (Albertovo kvalitní hovězí)

Koupeno - Albert. Balení -  250 g. Cena - 89,90
Tatarák mám ráda, jenže kvůli dvěma porcím se mi nechce špinit masový mlýnek a na škrábání jsem poněkud líná. Takže tatarák si dávám většinou v restauraci. Chtěla jsem proto vyzkoušet hotovku, kterou si člověk jen dochutí. Musím říci, že ta, kterou pro Albert vyrábí Uzeniny Příbram, nás nenadchla - jednak jsou v chuti  trochu cítit konzervanty (což se tedy po ochucení ztratilo) a jednak je maso rozemleté úplně na kaší, takže výsledek i po tom ochucení je takový blátovitý. Takže jsme se s manžele shodli, že tohle asi příště nee.

Losos v rajčatové omáčce (Franz Josef)

Koupeno - ? Balení - 110 g. Cena - ? (podle netu 40 až 60 Kč)
Netuším, kdy (a proč) jsem si tuhle rybí konzervu s lososem v rajčatové omáčce s kari pořídila (našla jsem ji zastrčenou při úklidu špajzu). Samotný losos tvoří polovinu obsahu konzervy, zbytek je omáčka. Použila jsem ji jako rychlý oběd na home-office - zamíchala jsem obsah do těstovin. Chuťově mi to nepřišlo úplně špatné, omáčka byla docela dobře ochucená, kari v ní bylo tak akorát, losos neměl opravdu ani kosti ani kůži, jak se píše na obale.  Jen obsah konzervy vyšel tak tak na jednu ne moc velkou porci těstovin, takže je to prostě drahé. I jako nouzovku na chatu umím k těstovinám pořídit minimálně stejně dobrou, ale výrazně levnější omáčku.
 
Geitenkaas (AH)

Koupeno - Albert. Balení - 142 g. Cena - 59,90/100 g 
Albert má mj. v nabídce i balené sýry ze své domovské země - Holandska, tak jsem se rozhodla nějaký vyzkoušet. Moje první volba padla na mladý kozí sýr  s 50% obsahem tuku. Vzhledem k tomu, že je to byl mladý sýr, tak kozí chuť v byla cítit tak akorát. Chutnal mi.  A má praktické znovu uzavíratelné balení.

Rolka z čerstvého kozího sýra s bylinkami

Koupeno - Lidl. Balení - 100 g. Cena - 49,90
Tento sýr  jsem koupila jako obyčejně v rámci lidlovského francouzského týdne. Má poměrně hutnou konzistenci, takže se trochu hůř maže, a obsahuje docela dost konzervačních látek. Ale po chuťové stránce mu nemám moc co vytknout. Ochucení bylinkami a česnekem je příjemně vyvážené  a typická kozí chuť je v sýru cítit tak přiměřeně.

Pařížský pohárek (Polárka)
Koupeno - Billa. Balení - 90 g. Cena - 59,90
Tenhle mlsek mi koupil manžel, který ví, že mám dezerty s pařížskou šlehačkou ráda (to mám, ale sama bych si ho za tu cenu určitě nekoupila).  Sklenička obsahuje dva tenounké plátky těsta proložené vrstvami pařížského krému a nahoře ozdobený bílým šlehačkovým krémem. Chuťově to není žádná bomba, spíš takový slabší průměr (a na mne i vzdor obsahu čokolády docela sladký). Znovu už ho mít určitě nemusím, zvlášť ne za tu cenu, která je podle mého poněkud přepálená. A zarazilo mne, že pod značkou Polárka, kterou mám spojenou s českou zmrzlino, se prodává  polský výrobek, co nemá se zmrzlinou nic společného.
 
Cripsy (M&M´s)
Koupeno - Brand box. Balení - 36 g. Cena - 26,90 (doporučená)
Bonbóny mají křupavý střed z rýžové mouky obalený čokoládou a barevnou cukrovou polevou. Sáček jsem schroupala bez problémů, ale není to nic, co bych si sama šla koupit - na mne je to trochu moc sladké.

Gin tonic Pink strawberry (Beefeater)

Koupeno - Billa. Balení - 250  ml. Cena - 39,90 (akce)
Gin s tonikem si občas ráda, takže jsem si koupila i třetí dostupnou variantu namíchanou rovnou v plechovce. Zůstala mi doma trochu zapomenutá, tak jsme ji teď vypily s kamarádkou na chatě. Tahle varianta z růžového ginu se mi zdála trochu míň hořká než klasický gin&tonic. Je to takový kousek, co se hodí mít v zásobě, když dostanete jednou za čas chuť na gin s tonikem a nechce se vám kvůli tomu  kupovat celou láhev ginu.

Mistrovsk chléb (Albertovo pekařství)

Koupeno - Albert. Balení - 500 g. Cena - 34,90
Jde o kváskový chleba s přídavkem žitné mouky. Má poměrně dost vypečenou, popraskanou kůrku. Chuťově mně i manželovi přišel dobrý a zůstal docela dlouho vláčný.  Docela příjemně mne překvapil a klidně si ho koupím znovu.

Ice smoothie mango-maracuja (Stop cafe)
 
 Koupeno - Stop Cafe na benzince. Balení  - 90 ml. Cena -  22,90
Nanuk v podobě sorbetu měl příjemnou jemnou konzistenci bez ledových krystalů. V chuti bylo cítit mango a trochu neurčitě i maracuja.  Dobrá ovocná zmrzlina za slušnou cenu (byl to jeden z nejlevnějších, ne-li nelevnější kousek v mrazáku, co na benzince měli).

 Kaktusáci (JoJo)

 Koupeno - Brand box. Balení - 80 g. Cena - 32,90 (doporučená)
Kyselé želé bonbony obalené v cukru. Část bonbonů měla být klasicky "gumové", část měla mít tekuté jádro. Mně přišly nějak všechny stejné, takové  hodně gumové. Ale nakyslé byly docela příjemně.


Na propadák měsíce se myslím dost jednoznačně kvalifikoval tatarák z Alberta, ten už má k nám domů vstup zakázán. Moc mne nenadchl ani Pařížský pohárek. Příjemné překvapení je chleba  - taky z Alberta a kozí plátkový sýr ze stejného zdroje. Chutnal mi i nanuk-smoothie od benzinky a špatná nebyla ani kachní prsa sous-vide.
 

28 komentářů:

  1. Mám ráda tenhle chleba z Albertu. Nic jiného z tvé nabídky jsem neochutnala.
    Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho koupila poprvé a docela nám zachutnal. Normálně kupujeme chleba od Kabáta (beru ho cestou z práce) - vyhovuje mi, že krájí čtvrtky, což je množství, které nám stačí. A jejich "cvrček" je taky dobrý.

      Vymazat
  2. Stáňo, Albert nemám úplně v dosahu, ráda jsem se podívala. Znám jen kozí z Lidlu, kupuji si ho čistý.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pro mne je Albert naopak nejbližší SM, takže tam nakupujeme celkem často. Ten kozí sýr bez ochucení už jsem měla taky, ale chtěla jsem tentokrát zkusit něco jiného.

      Vymazat
  3. To je skvělý koncept článků. :) Já mám moc ráda Manner a na těch jejich produktech stále ujíždím, ale nejvíce u mě stále vedou ty klasické perníčky. Velmi mě zaujaly také ty kachní prsa, ta vypadají moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mne jsou m´"mannerky" hodně sladké. Kachní prsa jsou dobrá rychlovka, když člověk spěchá - než se ohřály v troubě, byly akorát hotové šťouchané brambory a mohli jsme dávat na stůl.

      Vymazat
  4. Stáni, miluju sýry, tudíž rolku z Lidlu znám. A chléb? V současné době žijeme v experimentu zvykli jsme si na Horal z Globusu, který nám chutná a navíc vydrží (pokud není zkonzumován dříve) celý týden. Vypravit se s taškou na kolečkách a se dvěma přestupy v MHD do Globusu se mi nechce, muž zatím po operaci očí neřídí, já neřídila nikdy. Takže zkoušíme chleby z Kauflandu a z Alberta.... Už aby muž mohl sednout za volant. Začínám mít po Horalovi absťák.
    Měj hezké květnové dny. 🌸🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, tak zkus experimentálně ten Mistrovský. Nám chutnal oběma. A nebo Cvrček od Kabáta, ten je taky dobrý a docela vydrží.
      Hezký den

      Vymazat
  5. Ahoj Stáňo, dnes bych si u Tebe vybrala mangový nanuk, gin s tonikem a zajedla to chlebem :o). Ten plechovkový gin mají v Lidlu stále ? Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, ten plechovkový gin je z Billy a ne z Lidlu - měla jsem v článku chybku (už jsem ji opravila). A v Bille jsem myslím ty plechovky při posledním nákupu viděla.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Plno dobrot :). Až teda na kozí sýr, dala jsem mu dvakrát šanci a dvakrát jsem se z něj málem pozvracela, takže už radši ne :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Stáňo, Skyr kupuji v Lidlu jen neochucený a ochutím si jej sama. Ušetřím spoustu cukru. Kozí sýry mám ráda, ale kupuji je u nás v obchodě z farmy a ty jsou výborné. Ostatní neznám, vyzkoušela bych cokoliv sous-vide.
    Měj pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mně u skyru vadí chuť, zkoušela jsem i ten neochucený. Jogurty si většinou taky kupuju bílé a ochucuji sama.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Mě zaujal snack od Manneru, jejich klasickou verzi mám ráda :) Musím se tedy ale přiznat, že já nejsem úplně na zkoušení nových produktů, raději si kupuju moje osvědčené klasiky :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já občas ráda něco nového zkusím... Což byl zrovna případ toho Manneru :)

      Vymazat
  9. Je škoda, že tě tatarák a pohárek nenadchly. Ty mě právě nejvíc zaujali, vzhledově :D Ale jinak ty Manner sušenky mám hrozně ráda! Kupujeme levnější variantu v Lídlu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu lidlovou variantu kupuju občas taky, jen sem nějak nepronikla. Přijde mi lepší než Manner. Tatarák nám fakt nechutnal ani jednomu.

      Vymazat
  10. Ahoj,
    já bych asi snědla ty sladkosti, tatarák bych si určitě nedala. Mám ráda kovářův chleba z Kauflandu, do Alberta naopak nechodím ráda.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já tatarák ráda, ale tenhle tedy rozhodně nee. Pro mne je Alebert nejbližší samoškou, takže tam nakupuji často. Kaufland máme naopak hodně z ruky, takže už jsem tam nebyla ani nepamatuju.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Tolik dobrot, ale určitě za mě vedou sýry a pak kyselé kaktusy. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, já se na ty kaktusy docela těšila, protože kyselé žížalky byly moje oblíbené bonbóny. Ale buď jsou trochu jiné nebo se mi změnily chutě - už mne to tolik nenadchlo.

      Vymazat
  12. Stáni, taky skyr nemusím, kachní prsa jsem už vyzkoušela a kaktusy bych si taky dala. Tatarák si kupuju, ale v Albertu jsem ho nezkoušela. Samozřejmě v restauraci je nejlepší a já ho mám hodně ráda. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já mám tatarák taky ráda, dost často si ho dávám v restauraci. Domů jsme kupovali v Lidlu, ten byl fajn, tenhle nás zklamal.
      Mjě se fajn

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, ta sous-vide řada masa mě zaujala, ale bohužel nikde po ruce Alberta nemám.

    OdpovědětVymazat
  14. Měla jsem snad jen ten Gin&tonic Beefeater, jinak nic :) Ale dost mě lákají ty sladkosti.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)