pondělí 29. května 2023

Čajové okénko 38

 Už pěkně dlouho tu nebylo čajové okénko, tak asi přišel čas to napravit. Už proto, abych zachovala měsíční frekvenci těchto článků. Tentokrát vám představím dvě značky  a pokud jde o typ čajů, tak to tentokrát bude v černé a zelené. Jako poměrně často "ostrouhají" milovníci bylinek a  čajů ovocných. Snad někdy příště.
 


Nejdřív vám představím čaje značky Hyleys. Firma Regency ze Srí Lanky pod touto značkou vyrábí poměrně rozsáhlý sortíment čajů - černé, zelené i bylinkové. Já jsem tentokrát volila mix krabičku, která obsahuje čaje zelené doplněné poněkud nezvykle kurkumou a pak ještě nějakou další příchutí. Dost jsem nad jejich koupí váhala, protože to ochucení je opravdu zvláštní, ale pak mne s nimi smířil fakt, že v krabičce je více druhů a bude tedy znamenat více přírůstků do sbírky.

Tumeric Tea Assortment (Hyleys)

Tumeric – zelený čaj, kurkuma kořen 
Ginger&lemon – zelený čaj, kurkuma kořen, zázvor kořen, přírodní aroma (zázvor, citron)
Raspberry&cranberry -  zelený čaj, kurkuma kořen, zázvor kořen, přírodní aroma (malina, brusinka) Moringa – zelený čaj, moringa list, kurkuma kořen. 
Matcha&sencha – zelený čaj sencha, matcha zelený čaj, kurkuma kořen 
Mix krabičku jsem koupila na e-shopu Mixtee a stála 169 Kč, v obchodech jsem ji nikde neviděla. V sadě bylo celkem 42 sáčků v uvedených(od každého druhu 7 ks, jen  tuším Tumeric tam byl 14x). 
Postup přípravy byl všude stejný - zalévala jsem vodou o teplotě 80° C  a nechávala louhovat cca 3 - 5 minut. Jeden sáček vyšel na  cca 300 ml čaje. 
Čaje mohu v podstatě shrnout společně - měly světle žlutý nádech a přišlo mi, že všechnychutnaly hodně podobně. Kurkuma přehlušila vlastně všechny příchutě, snad jen ten příchuti Rabsberry&cranberry byla malinko cítit. A přiznám se, že mne kurkuma v čaji nějak nezaujala, i když s většnou krabičky jsem se vypořádala (s částí mi pomohla máma).
 
Druhou značkou v dnešní článku je  značka Kingsleaf, což je rovněž značka čajů ze Srí Lanky. Já jsem si u nás v obchodě s ukrajinskými a ruskými produkty Náš kraj. Krabička s 25 sáčky mne vyšla nějak kolem  80 Kč.  U těchto čajů jsem moc neváhala - měli přesně  ty druhy, které piju nejvíc. A navíc se mi moc líbily obaly se slonem.

Royal Assam,  English breakfast (Kingsleaf)

Složení - černý čaj
Voda - 100°C.  Louhování - 4 - 5 min. 1 sáček - 300 až 400 ml čaje
Tyto dva čaje mohu asi taky shrnout najednout. Jde o černé čaje s tmavým, zlatavě hnědým nálevem.  Chuťově jsou v podstaně stejné - jde o takový čaj pro běžnou rychlou spotřebu. Nemají příliš výraznou chuť, ale jejich výhodou je to, že ani když se přetáhne doba louhování, tak nemají nějak výrazně trpký taninový "ocásek".

Earl Grey (Kingsleaf)

Složení - černý čaj, aroma
Voda - 100°C.  Louhování - 3 - 5 min. 1 sáček - 200 až 300 ml čaje.
Čaj má zlatavě hnědo barvu nálevu, po bergamotu voní velmi lehce a ani v chuti není bergamot příliš výrazný - na mne byl v chuti čaje patrný dost málo. I tento čaj bych volila jako čaj pro běžnou spotřebu - já jsem ho pila většinou k snídani.

Imperial Green (Kingsleaf)

Složení - černý čaj, aroma
Voda - 80°C.  Louhování - 2 - 4 min. 1 sáček - 300 až 400 ml čaje.
Příjemný zelený čaj se světlým, žlutotozeleným nálevem. Měl jemnou chuť a byl ideální na uvaření do velké konvice (dávala jsem 2 až 3 sáčky) a na popíjení během celého dne. Já jsem si ho vařila hlavně, když jsem pracovala z domova a měla jsem fofr, abych nemusela odbíhat do kuchyně vařit další čaj - velká konvice mi obvykle vydržela celou pracovní dobu a chutnla mi i studený.


Z dnešního čajového okénka je mým favoritem zelený čaj Imperial Green od značky Kingsleaf, ale ani ostatní tři druhy od této značky nebyly špatné.  Naopak mne vůbec neoslovil mix čajů Hyleys s kurkumou (kdyby vás náhodou zaujal, tak jsem koukala, že na e-shopu ho aktuálně mají v 60% slevou, tak to můžete zkusit).

(Tento článek není spolupráce - všechny čaje jsem si kupovala sama.)

 




29 komentářů:

  1. Stáňo, doma jsem neměla ani jednu z uvedených značek. Podívám se, jak vypadají naše zásoby a možná něco vyzkouším.
    Děkuji a přeji příjemné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tentokrát jsem vybrala značky méně známé. Příště možná bude Basilur, který je známější a já mám teď tři nové kazetky (jednu už vypitou, na další dvě se chystám)
      Hezký den

      Vymazat
  2. Značku neznám, ale klidně bych ochutnala.
    Díky za tip a měj pěkné pondělní odpoledne !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, to jsou pro mne naprosto exotické záležitosti. Vůbec neznám nic, asi by mne spíš lákal zelený čaj.
    Pěkný nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, u mne vyhrál ten čistý zelený od Kingsleaf, ty doplněné kurkumou mne moc nenadchly, i když jinak zelené mám ráda a většinou mi nevadí ani dochucené.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Tak úplně běžné značky to nejsou, to je pravda.

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    já bych si nepřekvapivě vybrala mezi černými čaji:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já má černé taky ráda, ale tentokrát vyhrál zelený, ty černé byly chuťově takové trochu ploché.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Líbí se mi, jak neustále zkoušíš nové produkty :) Já bych nejspíš kvalitnější čaj ani nedokázala ocenit, nejradši mám obyčejný Pigi čaj - který i teď piju :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, když se řízením náhod staneš sběratelkou čajových přebalů, tak tě snaha získat nové přírůstky přivede k vyzkoušení různých značek přivede tak nějak přirozeně :D. Kvůli obalům si často koupím něco, co bych si jinak nekoupila. A když už je to doma, tak to většinou aspoň ochutnám (i když pak třeba zbytek dopíjí máma nebo manžel, nebo taky kolegyně v práci)

      Vymazat
  7. Jak mám bylinky a koření normálně ráda, tak kurkuma mi v čaji taky nechutná (vlastně mi nechutná v ničem), takže plně sdílím hodnocení. Hyleys má jinak fajn čaje, ale tohle by nebylo ani pro mě. Kingsleaf neznám, každopádně mají vydařené přebaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty přebaly Kingsleaf jsou fakt moc pěkné. Však šly při výměně dost nadračku :D.

      Vymazat
  8. Stáni, díky za seznámení s pro mě neznámými čaji. Mám ráda černé a ty přebaly jsou moc hezké. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, "sloníkové" přebaly se mi moc líbily.
      Hezký den, Marti

      Vymazat
  9. Já čajová vůbec nejsem a ani tyto čaje neznám :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas vůbec nepiju kafe :D. Zato čajů spousty...

      Vymazat
  10. Ahoj Stáňo já bych ochutnala nějaký čaj od firmy Regency. U vás to musí doma stále vonět... Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, u nás hlavně manžel nadává, že čaje jsou úplně všude :D
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. To je zase pořádná čajová dávka))) Díky za inspiraci. Eva

    OdpovědětVymazat
  12. Čaje vypadají luxusně, díky za recenzi!

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Stáni, pěkný výběr. Já bych patřila do té kategorie těch, co ostrouhali. Inu s vyjímkou ovoce a bylinek moc čajová nejsem :-D ač teď přemýšlím, že bych vyzkoušela nějaké domácí ledové čaje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já si teď přivezla čaje za studena od Teekanne z Německa a ty by ti možná chutnaly :). Ale do článku je asi dávat nebudu, věnuju se spíš čajům, co jsem koupila v tuzemsku.

      Vymazat
  14. Ahoj Stáňo, čajová sbírka, respektice přírůstky mě nadchly, zvláště pak ten mix, kdy je v krabičce až orientální kombinace. ☺☺ Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, tak všechny čaje už jsou vypité, jinak bych ti poslala na ochutnání :)
      Hezký víkend

      Vymazat
  15. Tyto čaje vůbec neznám a ještě jsem na ně nikde nenarazila. Zajímavý tip :)
    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)