středa 3. května 2023

Petr Čepek - Taxíkář

Já občas zaexperimentuji s pro mne neznámými českými autory detektivek - někdy se to ukáže jako experiment úspěšný, někdy je to spíš zklamání. Ale mám experimenty ráda, takže v rámci spolupráce s Gradou jsem si tentokrát vybrala knihu Taxikář z nakladatelství Cosmpolis. Jde o třetí autorův detektivní příběh (předchozími byly Sametové iluze a Odložená spravedlnost).
 


 
Tři oběti a na čtvrtou se vrah možná chystá... Co spojuje drogového dealera Otakara Dvořáka, taxikáře Šimona Kanymera a poněkud pochybného ekonomického poradce Adama Blažka?  Kdo je jejich vrahem a proč museli zemřít? A kdo by mohl mít čtvrtou obětí našeho  vraha? Před všechny tyhle otázky je shodou okolností  postaven bývalý disident a politik, nyní taxíkář Vojtěch Vojáček, přezdívaný také Seržant. Povede se mu nakonec odhalit vraha a zabránit poslední vraždě? Čtenáři pátrání po vrahovi rozhodně neusnadní fakt, že autor příběh zabydlel řadou různorodných postav - od Sandry, adoptivní dcery Vojáčkova spolužáka, přes neúspěšného muzikálového herce Freddieho, romskou lichvářku Eržiku a jejího manžela - prodejce drog, až po majitele úspěšné společnosti Italian Style Reného Daneše a Jana Šarocha. A kromě motivu pátrání po vrahovi příběh doplnil i vedlejšími dějovými linkami, kdy Sandra pátrá po svých původních rodičích, Freddie se z partou smíchovských Romů pokouší nacvičit muzikál a René Daneš prodává firmu. 


 
Musím říci, že jsem se ve všech těch postavách, které se v knize  objevují, trochu ztrácela a ze začátku jsem u některých jsem ani moc nechápala, jak s příběhem souvisí. Snad díky tomu se mi knížka nečetla úplně splavně. Nakonec ale vlastně všechny postavy hrály v příběhu a jeho rozluštění svou, byť někdy malou, roli. Musím říci, že mně k srdci moc nepřirostl hlavní protagonista příběhu - taxikář Vojtěch Vojáček, ani způsob autorova psaní a jeho zmínky o politické situaci. Knihu bych neoznačila jako thriller, ale spíš jako klasickou krimi.  Dějově kniha odkazuje mimo jiné i do období privatizace, takže možná trochu víc osloví starší ročníky, kteří tu dobu trochu pamatují. 
Pokud  máte tento typ příběhů rádi, můžete knihu koupit na e-shopu nakladatelství Grada (tady), kterému zároveň děkuji za poskytnutí knihy k recenzi.



Anotace
Den jako stvořený pro vraždu! Mrholení a mlha.
Je jaro a ulicemi Prahy obchází vrah. Nejde o žádného šíleného řezníka, ale přesně kalkulujícího člověka s jasně vytyčeným cílem. Oběti nemají zdánlivě mezi sebou nic společného, avšak je tomu skutečně tak? Jedná se o loupežná přepadení nemilosrdného chladnokrevného lupiče, n
ebo snad existuje jiný důvod, proč museli právě tito muži zemřít? Na taxikáře se nikdo dvakrát nepodívá, je neviditelný, je tu jen od toho, aby vás dostal z místa A do místa B. Proč by někomu stálo za to vraždit taxikáře? To je právě to, na co se Vojtěch Vojáček snaží nalézt odpověď. Poutavý, chvílemi až mrazivý příběh vás vtáhne do světa drogových gangů, neúspěšných tanečníků, miliardářů, italské módy a sérií vražd.
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2023, 264 stran. 



23 komentářů:

  1. O knížce jsem nikdy neslyšela, ale ani takové žánry nevyhledávám :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, děkuji za recenzi a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu neznám, ale zrovna jsem si dneska koupila Alenu Mornštajnovou (možná znáš) Les v domě a strašně se na ni těším. Mnoho lidí říkalo, že po dočtení neměli několik hodin slov, že je to masakr. Tak jsem zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, Les v domě jsem zatím nečetla, ale chtěla bych...
      Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni, moc děkuji za další recenzi na knížku. Mám tento žánr ráda.
    Měj hezké májové dny. 🍀🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, koukala jsem na Databázi knih, že má docela dobré recenze (já jevždycky čtu, až když napíšu svojí, abych se nenechala ovlivnit).
      Hezký prodloužený víkend

      Vymazat
  5. gratuluji ke knize v rámci spolupráce :) pěkná recenze, není to však můj šálek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Píšu, mohu takovéto knihy číst-
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak případně dej vědět, jak se ti knížka líbila.
      Hezký prodloužený víkend

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni, knížka je určitě zajímavá, jen nevím, jestli je to čtení pro mě. 🙂
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, záleží na tom, jestli máš ráda detektivky z českého prostředí s narážkami na politiku.

      Vymazat
  8. Stáni, díky za další knižní seznámení. Měj pohodovou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  9. Marcela - Nordic Passion6. května 2023 v 21:44

    Dekuji za recenzi, taxikareni se tedy budu i nadale venovat spise jako ridic nez ctenar:-). M.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáňo, líbí se mi kniha a autora dokonce znám. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je zajímavé. Já žádného spisovatele osobně neznám .)

      Vymazat
  11. Mě popravdě moc české detektivky nezaujaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda třeba Klevisovou, teď v poslední době mne zaujal Březina. Ale zase už jsem měla v ruce pár takových, které jsem měla problém dočíst.

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    taxikář na mě doma taky čeká, tak jsem zvědavá, co na něj budu říkat...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)