sobota 20. května 2023

Milštejn a nádrž Naděje

 Po středečním výletu za hranice jsme si na čtvrtek, kdy předpověď  počasí slibovala celkem slunný, i když ještě chladnější den, naplánovali výlet do lesů  a přes louky. 


 
Vyráželi  jsme z vesničky Trávník, která je vlastně administrativně ještě součástí Cvikova (je to odtud asi  3 km). Po společné modré a zelené značce jsme vystoupali až ke Kneslově vyhlídce a odtud jsme pak pokračovali už jen po zelené ke zřícenině hradu Milštejn. Hrad byl vybudován zřejmě rodem Ronovců v polovině 13. století k ochraně obchodní stezky ze Žitavy do Čech, později patřil rodů Berků. V 16. století začal jeho význam upadat a  koncem století již byl pustý. K jeho zkáze pak přispěla težba křemenných pískovců pro výrobu mlýnských kamenů. Do dnešních dnů z hradu zbyly jen malé zbytky zdiva mezi skálami. alespoň my jsme víc nenašli. Je tu ale zajímavá skalní brána, takže za odbočku to stálo.
 





 
Od Milštejna jsme se totiž vrátili asi 300 metrů zpátky na rozcestí zelené a červené TZ, která nás pak vedla několik dalších kilometrů. Minuli jsme linii obranného opevnění z třicátých let minulého století (tzv. řopíky, které jsou ale většinou dobře skryté v lese a od cesty špatně viditelné)  a udělali jsme si  odbočku k ledové jeskyni pod Suchým vrchem. Jde o puklinovou jeskyni, ve které  drží  stálá teplota  kolem bodu mrazu a proto je tu celoročně podlahový led i led na stěnách. Kvůli ochraně přírody je ale jeskyně  nepřístupná.   Stále ještě po červené jsme minuli  vodní nádrž Naděje, což je malá přehradní nádrž vybudovaná už v roce  1938 v poměrně hlubokém údolí Hamerského potoka jako zdroj vody pro pilu, která ležela asi kilometr po proudu. 
 
 
 

 
 
 
 

 
Kousek od rozcestí Hamr jsme si udělali další odbočku - tentokrát k bývalému vodnímu náhonu pro pilu, která zde stávala. Náhon dlouhý asi 80 m je vytesán do skály. A protože už neslouží svému účelu, dá se projít.  Další tesané vodní náhony jsou i v Antonínově údolí (k jednomu vede krátká odbočka, druhý je přímo u značené cesty).  V Antonínově údolí jsme pak u kapličky opustili červenou TZ a po modré se vrátili zpátky do vesničky Trávník.






 
Celkem jsme se všemi odbočkami (včetně neúspěšného pokusu najít pod Suchým vrchem vodopád na Hamerském potoce) jsme ušli asi 14 km  a postupně nastoupali přes 320 výškových metrů.
 


A ještě obvyklé postřehy na závěr... Cesta vede po lesních a polních cestách, výjimkou je jen odbočka k jeskyni a k bývalému vodnímu náhodu a pak pěšinka od vodní nádrže Naděje podél Hamerského potoka (ta je momentálně na asi 100 m úseku díky těžbě a podmáčení dost špatně průchodná). Po cestě jsme narazili jen na uzavřenou restauraci Pod přehradou (na rozcestí Hamr), jinak je cesta zcela prostá jakékoliv možnosti občerstvení.  Pokud byste chtěli prozkoumat bývalý vodní náhon u Hamru, tak doporučuji baterku.

23 komentářů:

  1. Stáni, díky za hezké fotky z míst, která neznám. Ráda jsem se s tebou "prošla". Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, mám moc ráda reportáže z vašich výšlapů. Po hradu toho tedy moc nezbylo...
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já pak někde na netu dohledala, že by tam měl být zbytek zdi, ale my ho fakt nenašli, jen jednu viditelně kamenem dozdívanou průrvu mezi skalami (ale ta byla malá a nefotogenická, tak ani na fotkách není).
      hezkou neděli

      Vymazat
  3. Děkuji za nedělní turistiku. Prošla jsem se s vámi a ani mě nebolí nohy)))
    Hezkou neděli přeji. Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tady by tě nebolely asi nohy ani v reálu - nebylo to turisticky nijak náročné.
      Měj se krásně

      Vymazat
  4. Tak jsem si prošla s vámi místa, která neznám. Ta první fotka se mi moc líbí.
    Pěknou neděli, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ono to tam bylo poměrně fotogenické - jak skalní brána, tak domky v Trávníku i hřeben Lužických hor na obzoru (ten jsme měli na fotkách snad dvacetkrát - do článku jsem hodně redukovala :D)
      Měj se hezky

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    tady to vůbec neznám, tak jsem si dnešní článek užila:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My už jsme kdysi v Lužických horách byli, ale vždycky jen na den, takže jsme toho moc nepoznali. Plánujeme se ještě vrátit, protože ubytování bylo fajn a zůstaly nám plány na neuskutečněné výlety :).
      Měj se krásně

      Vymazat
  6. Stáňo, moc hezký výlet, tam by se mě líbilo. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. To je super, miluju výlety do přírody a tohle působí jako fajn tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fajn výlet - u přehrady je hezky a zajímavé jsou ty náhony.

      Vymazat
  8. Milá Stáňo, to je tak super, jak výletíte a celkově cestujete. My jsme se za dva roky nedostali stále do té Telče. 🤔🤔

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, turistika je naše velké společné hobby, tak se snažíme. Kdybychom neměli chalupu, tak výletíme ještě víc :)

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni, to musela být parádní procházka. Já teda navštívená místa vůbec neznám, ale takhle co čtu si myslím, že by se ti líbilo i v našich končinách pod Železnými horami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, myslím, že máš pravdu a v Železných horách by se mi nejspíš fakt líbilo.

      Vymazat
  10. To musela být skvělá procházka :) My si naposledy užili dlouhou procházku ve Švýcarsku, když jsme šli na zříceninu hradu Dorneck. Kopec to byl taky slušný.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My nějak v poslední době výletíme v tuzemsku (i když zrovna dneska jsem publikovala článek o výletu na německý Oybin)

      Vymazat
  11. Pane jo, máš můj obdiv, jak nacházíš čas na výlety a ještě hned o nich napíšeš článek. Já na blogu nebyla poslední měsíc, články publikovala jen díky tomu, že byly předepsané a teď se to snažím všechno dohnat :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)