pátek 8. prosince 2023

Tajemství adventní kalendářů 2023 - I

 Dneska tu pro vás mám první díl ze série článků, ve kterých odhalím tajemství svých letošních adventních kalendářů. Jak už víte z předchozího článku, mám letos celkem čtyři - tři čajové a jeden s jídlem. Rozdělila jsem proto celá seriál do čtyř dílů - v každém odkryju obsah  okének ze šesti dnů adventního času.


❆1❆
Mediterrane Krauter (Alnatura) - středomořský bylinkový čaj má v chuti cítit asi nejvíc rozmarýn a tymián. Můj šálek čaje to moc není
Vanillekippferl (Comwall) - trochu netypický ovocný čaj - neobsahuje ibišek a  má světle žlutý nálev. Jeho chuť opravdu připomíná  vanilkových rohlíčcích. 
Grüner Tee mit Zitrone (Westcliff) - zelený čaj s jemnou příchutí citronu. Chutnal mi.
perníček s cukrovou polevou (dmBio) - taková klasika, měl cukrovou polevu a byl hezky měkký.

❆2❆
Grüner tee Ingwer Lemon (Alnatura) - v chuti čaje jsem víc cítila zázvor než citron, ale nebyl špatný.
Ingwer Salbei  (Westcliff) - bylinkový čaj, v jehož chuti byl víc cítit zázvor než šalvěj.
Zimt - Pflaume  (Cornwall) - ovocný čaj, ve kterém jsou dostatečně cítit jak švestky, tak i skořice a obě chutě jsou dobře vyladěné.
Kakao flakes mit Steren  (dmBio) - klasické kakaové lupínky doplněné cukrovými hvězdičkami. S trochou jogurtu to byla fajn křupavá svačina.

❆3❆
 
Ingwer Kurkuma (Alnatura) - čaj kromě zázvoru a kurkumy obsahoval ještě koriandrová semínka. Musím říci, že jsem se chuti trochu bála, ale nakonec jsem ho celkem bez problémů vypila.
Marzipan - Kirsche (Cornwall) - ovocný čaj, v jehož sladkokyselé chutí byla patrná jak třešňová příchuť, tak i nádech marcipánu
Krauter Genuss (Westcliff) - tak bylinkové potěšení mne moc nepotěšilo. Byl to takový obyčejný bylinkový čaj, ve kterém nevynikala žádná chuť.
Schoko Lolli (dmBio) - sněhuláček z bílé čokolády na lízátkové tyčce. Já bílou čokoládu moc nemusím (i když kousek jsem ochutnala a přišla mi celkem slušná), takže tehle kousek z kalendáře si užije manžel.

❆4❆
Pfefferminz Tee  (Alnatura) - tohle byl  klasický mátový čaj, nic jiného se o něm říci nedá.
Glühwein (Cornwall) - v ovocném čaji s příchutí svařeného vína svařák trochu cítit byl, ale celkově mi čaj přišel chuťově trochu nevýrazný.
Fenchel-Anis-Kümmel  (Westcliff) - fenyklovo-anýzovo-kmínový čaj mne moc nepotěšil, ale nakonec chuť, ve které dominoval anýz,  překvapivě nebyla tak hrozná, jak jsem čekala.
Rotter Winterpunsch (dmBio) - místo nějaké malé svačinky na mne čekaly v sáčku dvě pyramidky s ovocným čajem. Kromě nakyslé chuti ibišku v něm byl cítit i zázvor a  koření. Chuťově mne nijak nezaujal a navíc mne po něm pálila žáha.

❆5❆
Fenchel Anis Kümmel  (Alnatura) - opakování z neděle :) - ale od jiné značky. Jen se mi zdálo, že v tomto fenyklovo-anýzovo-kmínovém čaj byl o něco víc cítit fenykl.
Zimt - Pflaume  (Comwall) - v kalendáři Cornwall se čaje budou evidentně opakovat - tento se skořicí a švestkami už v něm byl. Dobře kloubí chuť švestek a skořice - chutnal mi i podruhé.
Grüner Tee Vanille (Westcliff) - zelený čaj s opravdu jemným nádechem vanilky. Já vanilkou ovoněné čaje nějak moc nemusí, ale tady mi nevadila.
Kokos Chips mit Kakao (dmBio) - kokosové lupínky obalené v kakau se ukázaly jako překvapivě zajímavá chuťová kombinace. Příjemný malý snack, který bych si asi  klidně koupila znovu.

❆6❆
Ingwer Tee (Alnatura) - zázvorový čaj s poměrně výraznou chutí.
Marzipan - Kirsche (Cormwall) - už taky podruhé - čaj s příchutí třešně a marcipánu.
Minze Zitrone (Westcliff) - čaj chutnal víc po mátě, citron byl v chuti cítit jen trochu.
Tassenkuchen Brownie (dmBio) - sypká směs na koláček, kterému se taky říká mugcake. Dělá se v mikrovlnce v hrnečku, stačilo jen přidat mléko a lžíci oleje. Byl hodně kakaový a docela vláčný. 


Po první šesti dnech jsem zjistila, že kalendář Cornwall nebude mít 24 různých čajů, ale že se čaje budou opakovat, což je mne trochu mrzí. Na druhou stranu mne docela příjemně překvapily příchutě - jsou poměrně výrazné a zatím mi všechny (snad až na svařené víno) chutnaly, a to si zas na ovocné čaje extra nepotrpím.  Z ostatních čajů pro mne byl nejzajímavější zelený čaj s citronem od Westcliffu. Z jídelního kalendáře mi chutnalo v podstatě všechno (asi nejvíc mne zaujaly ty kokosové lupínky v kakau), jen bílou čokoládu jsem věnovala manželovi.
Jinak se omlouvám za kvalitu fotek - fotím většinou ráno před odchodem do práce a to jednak není moc světlo a jednak ještě napůl spím :)

22 komentářů:

  1. To je něco pro mě,já piju pořád jenom čaje a tady je takový výběr.Určitě bych si vybrala,ale třeba nesnáším zázvor a dokonce ani skořici v čaji.A ovocné čaje nepiju,mám často překyselený žaludek.
    Teď jsem dostala k svátku od mladých Zimní variaci,krom jiného obsahuje i chilli papričky.Trochu se toho bojím,ale dnes asi vyzkouším.
    Stáňo,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já zázvor a skořici taky nějak extra nemusím a normálně se takto ochuceným čajům vyhýbám, ale u adventních kalendářů dodržuju už roky pravidlo, že vypiju vše, co tam je (jen to občas dochutím citronem - hlavně bylinky).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Zdravím Staňo. Poprvé vidím, že existují i adventní kalendáře bez čokolády, vlastně pro dospělé. Vůbec to neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já už mám oba tipy kalendářů (jídlo a čaj) několikátý rok. A máme doma kalendář výhradně pro dospělé - rumový :D (na každý den malinkou lahvičku, o kterou se s manželem půlíme, takže je to fakt jen na ochutnání)
      Měj se hezky

      Vymazat
  3. Kalendáře vypadají zajímavě. Přeji krásný adventní víkend. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, ráda jsem do kalendáře nahlédla - ty čajové jsou takový dobrý test, který si koupit v normálním balení a který fakt ne. Pokud se tedy všechny tak prodávají...
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, i ten jídelní kalendář je takový testovací - věci, co tam jsou se většinou v DMku prodávají ve větším.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Vija
    Stáňo, nikdy jsem adventní kalendář neměla, čaj mám ráda, za těšení to jistě stojí. Měj hezké dny. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já jsem hračička, takže mne otvírání okének baví :)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Určitě bych neměla problém s těmito čaji. Jen ten ibišek a trochu i zázvor by mi vadil. Ale i tak bych jeden šálek vypít zvládla. :-)
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já z adventní kalendářů vypiju i čaje, kterým se normálně vyhýbám. Tradice ...
      Hezké prosincové dny

      Vymazat
  7. Ahoj Stáňo, u vás to musí krásně vonět samým čajem... Já mám letos adventní kalendáře dva, dostala jsrm čajový a svíčkový. Hezkou neděli přeju, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, čaje a svíčky - to je ideální kombinace pro zimní večery :)
      Hezký den

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, tak to opakování by mě asi 2x nepotěšilo, líbí se mi, jak výstižně popisuješ chutě!! Bylinkové čaje jsou má doména, dneska mě překvapil fenykl, že nebyl tak hrozný. ☺♥ Krásnou adventní neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, jak ovocné čaje nijak moc nevyhledávám, tak ty z toho advenťáku Cornwall nejsou špatné, mají celkem výrazné chutě. Vypadá to, že se budou opakovat víckrát... (už jsem měla znovu marcipán s třešní a vanilkový rohlíček), ale ani mi to moc nevadí, ten Westcliff a Alnatura je samá bylinka, takže je to změna.

      Vymazat
  9. Máš moc hezké kalendáře, ten čajový by mě také potěšil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čajové jsou u mne tradice, mám nějaký každý rok.

      Vymazat
  10. To je ale čajíků :). Já moc na čaje nejsem, ale ty vánoční příchutě jsou většinou moc dobré :D. A vidím, že v jednom bývá i nějaká mlska :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, ten kalendář z DMka je právě složený z potravin - jsou to obvykle takové malé snack - nosím si je k svačině do práce (nebo si je dám na snídani). Vánoční příchutě má ten kalendář od Cornwallu, z těch další jsem zatím vytahala hlavně bylinky.

      Vymazat
  11. Já bych měla největší radost z ovocných a bylinkových čajů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zas spíš na černé a zelené a těch v adventních kalendářích moc nebývá.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)