pondělí 1. dubna 2024

Březen v kostce


Ani jsem se neohlédla a březen je u konce. Tvářil se jako takový předčasný duben s aprílovými počasím - chvíli byla zima, ale povětšinou nám počasí už dopřálo slunné a na březen neobvykle teplé dny. Já jsem  ho měla  takový trochu zvláštní a čas mi proklouzal  mezi prsty, ani jsem nevěděla jak. 



Celý můj březen byl ovlivněn tím, že úplně na začátku pustili mámu z nemocnice, kde ležela skoro 14 dní  se zápalem plic.  Byla hodně zesláblá, takže  jsem měla strach nechat ji za začátku samotnou doma. Využila možnosti vzít si v práci dlouhodobé ošetřovací volno a aspoň ze začátku být s ní. První týden než se máma po nemocnici zaklimatizovala, tak jsem byla celý den, zbytek měsíce už jsem k ní chodila jen dvakrát denně (ještěže máma nebydlí daleko).  K tomu nějaké zařizování, úpravy v bytě, doktoři ... a čas utíkal ani jsem nevěděla jak. Naštěstí se máma zotavila docela rychle, takže v dubnu už mne čeká zase pracovní proces (pro jistotu ještě v režimu práce z domova, abych byla po ruce, kdyby máma potřebovala).

Čtyřikrát sídliště

Houbovka s karlovarským knedlíkem-koláč-vepřo-knedlo-špenáto-krokusy na sídlišti

Nicméně jsem zvládla i pár jiných věcí... Byla jsem na výměnné burze čajových přebalů, kterou jsem jako každoročně  pomáhala organizovat, ale taky jsem na ní samozřejmě vyměňovala. Absolvovala jsem preventivní vyšetření, na kterém se ukázalo nejpříšernějším pití projímavého roztoku - u toho jsem měla žaludek až v krku. A tak jsem se po něm aspoň odměnila  obědem v restauraci, A taky jsme doma konečně navěsili turistické známky na nástěnku, co jsme instalovali o měsíc dřív. 

To fakt nebylo dobré-z burzy-cesta Prahou-první letošní (mangová)

Dekorace ještě trochu zimní-turistické známky-dekorace už jarní-treska se salátem (Pizza JM)

Zahájili jsme letošní chalupářskou sezónu. Poprvé jsme na chalupu zajeli jen na otočku - vyvětrat po zimě, pustit vodu a zkontrolovat, jestli teče, kde má a neteče, kde nemá... a taky jsme převzali náš nepostradatelný traktůrek, který nám přivezli po zimní údržbě. Podruhé jsme na chalupu vyrazili na dva velikonoční dny, které jsme pojali velmi pracovně - začali jsme vyklízet dvě místnosti, kde se budou opravovat omítky, stropy a podlahy. Kromě toho manžel řezal dříví a já plela o sto šest.

Chalupa-traktůrek (a binec ve stodole)-manžel se chystá pustit vodu-fialky

Ještěrka pod naší višní-chalupa podruhé-mininarcisky-záhon

A měsíc jsme zakončili velikonočním obědem s mojí mámou, synem a jeho ženou. Manžel připravil skvělou jehněčí kýtu na česneku a rozmarýnu se šťouchaným bramborem  (a já přispěla aspoň salátem). Kromě toho u nás na Velikonoce ale byl i mazanec a tradiční velikonoční nádivka.

Velikonoční dekorace-uzené se salátem-zeleninový salát-jehněčí na rozmarýnu

Dvakrát mazanec-dvakrát velikonoční nádivka

Březen je za námi, takže hurá do dubna. Uvidíme, co přinese. Nás ještě určitě čeká příprava chalupy na řemeslníky a uvidíme, jestli k tomu stihneme i nějaký výlet.

29 komentářů:

  1. Ahoj Stáni, doufám, že maminka bude jenom sílit až bude plně fit v rámci možností. Z prvních fotek z chaty už je cítit taková ta pohodička. U nás teda v březnu až na tenhle poslední víkend teplo vůbec nebylo, tak doufám, že nyní již vydrží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, vypadá to dobře, máma se za ten měsíc dala hodně dohromady (ale samozřejmě roky jsou roky - bude jí 88). Na chalupě bylo oba dva dny na konec března nezvykle teplo, tak jsme si to celkem užili a pořádně jsme ji taky po zimě provětrali.

      Vymazat
  2. Marcela - Nordic Passion1. dubna 2024 v 10:32

    Stano, meli jste to velmi pestre. Hlavne ze maminka nemoc ustala a ze ty mas moznost praci resit takto flexibilne. Tak uz jen same prijemne dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, jsem ráda, že v práci vyšly takhle vstříc.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo, docela nadupaný měsíc, hlavně, že je mamka v pohodě. Také jsme měli víkend na chatě pracovní. Po zimě první nocování, takže úklid a zase úklid 😀😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, máma se po tom zápalu plic zotavila rychleji než jsem čekala. Pomoc ještě potřebuje, ale ono už je to taky přibývajícími roky (bude jí teď 88)
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Kromě maminčiny nemoci jste se měli fajn. Tak přeji i pěkný duben. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nakonec se i máma po té nemoci dobře zotavuje, takže konec dobrý, všechno dobré :)
      Hezký duben i tobě

      Vymazat
  5. Stáni, houbovka a nádivka, to bych si dala hned a ještě si přidala, musela to být bašta. 😉😉 Hezký březen jsi měla. Do nového měsíce a i nového pracovního týdne přeji hodně "sil" a elánu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, taky jsou to moje oblíbená jídla.
      I tobě hezký duben

      Vymazat
  6. Je neuvěřitelné,co jsi všechno za březen stihla.Ale možná,kdybych se ohlédla bylo toho taky dost.
    A ty dobroty.Také jsme si o Velikonocích dopřávali.
    Hlavně přeji mamince zdraví a všem hezké dubnové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já mám ta měsíční ohlédnutí ráda právě proto, že si uvědomím, co všechno se v měsíci stalo a tak trochu si to na blogu zakonzervuju.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Stáni, i když ti březen utekl ani nevíš jak, báječně jsi to zdokumentovala včetně parádních kulinářských výtvorů. 👍👍👍
    Tvé mamince přeji hlavně hodně zdraví a hlavně ať už je v pohodě. 🍀✊
    Tobě hezké jarní dny 🌷

    OdpovědětVymazat
  8. Stáňo, rozhodně ses nenudila. Ráda čtu, že se maminka zotavila - je ve věku, kdy to není jen tak, že.
    Myslela jsem si, že budete na Velikonoce řádit na chalupě, jak čtu, plánů máte dost.
    A ten roztok - znám to jen z vyprávění, prý to je děs... Výsledky jsou doufám OK!
    Vidím nádivku, taky jsem dělala dvě a nestihla jsem ji vyfotit...
    Tak pohodový duben přeji. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, máma se zotavila rychleji než jsem doufala, i když přece jen už věk tam je a některé věci dává hůř. Ten roztok je fakt mega hnusný, řekla bych, že na celém vyšetření to bylo to nejnepříjemnější ;-). A výsledky byly OK, takže zas až za 10 let :).
      Hezký den

      Vymazat
  9. Stáni, měla jsi nabitý měsíc a doufám, že maminka už je úplně v pořádku. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, máma už je celkem OK (s přihlédnutím k věku).
      Měj se fajn

      Vymazat
  10. Jsem ráda, že se z toho mamka dostala. Určitě to nebylo nic příjemného. Mě ten březen taky utekl, ani nevím jak. Největší radost mám stejně z toho počasí, že už je teplo a jsem ráda, že teď slunce zapadá až o půl 8 :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návrat z nemocnice do domácího prostředí udělal hodně, takže se zotavila líp (rychleji), než jsem čekala. Čas utíká hodně rychle, to máš pravdu...

      Vymazat
  11. To je dobrot, miluju tyhle články :)) Houbovku bych si dala hned. Je výhoda, když bydlíme blízko rodičů, mám mamku pět minut od nás, jsem za to ráda hlavně teď ty tři roky, co taťka není. Kéž by byl, člověk se nikdy s odchodem nesmíří. Byl dobrý nápad se před sedmi lety vrátit do rodného města. Krásné dny přeji, Stáni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blízkost rodičů, zvláště když jeden z nich zůstane sám, je fakt k nezaplacení. Manžel měl rodiče v Plzni a bylo to občas hodně komplikované...
      Hezký den

      Vymazat
  12. Krásný březen plný dobrot a sluníčka, na to jsem se také moc těšila. :))

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Stáni,
    doufám, že je na tom maminka jen lépe. Měla jsem hodně hektický a náročný měsíc. U nás je teď v práci blázinec, už začaly příjímačky, šílenství okolo maturit, blížící se čtvrtletí. Myslím, že si zase oddechnu až na konci června.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, věřím - ve škole je závěr roku hodně hektický všude a na středních myslím zvlášť. Tak ať je to kolem maturit bez větších problémů...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)