neděle 28. dubna 2024

Patricia Gibney - Stará tajemství

První dvě knihy s  s inspektorkou Lottie Parkerovou - Andělé smrti a Ukradené životy jsem přečetla už před víc než rokem. Před Vánoci jsem jsem na další dvě knihy od této autorky narazila na Knihobotu, a protože jsem na svém knihobotím účtu měla nějaké peníze za prodané knihy, tak jsem si je objednala. K jejich  přečtení jsem se ale dostala až teď.


Původně se Lottie a Boyd domnívali, že mrtvá žena nalezená v domku na předměstí Ramullingu je Marian Russellová, matka Emmy, která tělo nalezla. Jenže pak se ukáže, že jde o Tessu Ballovou, Emminu babičku. Jenže ani Marian není nejprve k nalezení a tak policie stojí   nejen před otázkou, kdo zabil Tessu Ballovou, ale i před otázkou, kam zmizela Marian. Tu nakonec někdo pohodí před nemocnicí téměř mrtvou s vyříznutým jazykem. A netrvá dlouho a zmizí i Emma.  To je základní linka případu, který Lottie, její parťák Boyd i ostatní členové týmu řeší. A zkomplikuje jim ho ještě vypálený dům, kde se najdou nejen dvě lidská těla, ale i spousta drog. To vede k přiznávání dublinského specialisty na drogové případy, který si s Lottie a jejím týmem od první chvíle nepadnou do oka. Lottiinu mysl navíc ještě zaměstnává pátrání po okolnostech otcovy dávné sebevraždy - jenže, není někdy lepší nechat stará tajemství spát?


Už potřetí se setkáváme s inspektorkou Lottií Parkerovou a já měla pocit, že Lottie se vlastně vůbec neposunula dál. Stále ještě truchlí pro mrtvého manžela a své smutky řeší pořád kombinací prášků  a alkoholu, ke kterým se s krátkými přestávkami vždy vrací. Musí se jí sice přiznat, že do pátrání se zakousne i tentokrát jako buldok a ze všech sil se snaží vypátrat pachatele, ale dost při tom ignoruje ostatní - především své svou rodinu, do které ke třem dětem přibyl ještě vnuk - syn její nejstarší dcery. Ale neozve se ani své kamarádce Anabell, která jí volá v situaci, kdy je vystavena domácímu násilí. Vlastně se pořád zmítá v minulosti a ve svých pocitech. 
Tento příběh se mi asi z těch, které jsem z této série četla, líbil nejméně. Zápletka vede do minulosti a je poměrně komplikovaná, takže jsem občas měla problém se úplně zorientovat. A nemám pocit, že by v ní bylo vždy všechno úplně logické (i když zločin asi logický není, což...). A občas už mi svým chováním lezla na nervy Lottie.  Na druhou stranu mne knížka ani neodradila - už mám přečtený čtvrtý příběh s Lottie. 


Anotace
Inspektorka Lottie Parkerová ve třetí knize z celosvětově velmi úspěšné detektivní série řeší další temný případ: Když policie najde starší ženu, zavražděnou v domě své dcery, vyšetřování připadne inspektorce a jejímu parťákovi detektivu Boydovi. Jakmile zjistí, že dcera oběti se pohřešuje, začnou se obávat o bezpečí celé rodiny. Pak kdosi zapálí nedaleký dům. Počet obětí roste a Lottie a její tým začínají rozplétat pavučinu tajností a lží. Vraždy podle všeho vedou daleko do minulosti, k události, kterou vyšetřoval Lottiin otec, než spáchal sebevraždu. Lottie stále neví, jak to tehdy s jejím otcem skutečně bylo, zdá se však, že by jí stávající případ mohl poskytnout nějaké vysvětlení. Jenže kolik toho vlastně chce vědět? A jak hluboko je ochotná se kvůli nalezení pravdy vydat?
Vydalo nakl. Kalibr v r. 2020, Překlad l. Faltejsková, 360 str.


22 komentářů:

  1. Stáni, zajímavá kniha. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo,díky za tip na četbu.
    Měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, mám tyhle příběhy s odkazy z minulosti docela ráda. Tady tedy píšeš, že nebylo snadné se zorientovat...
    Děkuji za tvé hodnocení a přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, bylo to malinko komplikované...
      Hezký začínající týden

      Vymazat
  4. Knihy od této spisovatelky znám, ale ještě jsem žádnou nečetla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám přečtené první čtyři a časem se chystám na ty zbývající.

      Vymazat
  5. Nedávno jsem dočetla. Docela se mi líbila. Teď jsem si přinesla od této autorky Poslední zradu.
    Měj hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já se tuhle řadu postupně chystám dočíst celou a beru to popořádku, jak byly vydané.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Stáni, Gibneyová patří k mým oblíbeným autorkám a její knihy doslova "zhltnu". U nás už jich vyšlo devět, tedy pokud mi zatím žádný titul neutekl. Zatím poslední kniha, která vyšla se jmenuje Tiché hlasy, tu jsem zatím ještě nečetla.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já se snažím číst řadu postupně. První knížku jsem dostala, další tři jsem koupila na Knihobotu a po dalších se asi mrknu v knihovně...
      Hezký den

      Vymazat
  7. Komplikované knihy moc nemusím. Od autorky jsem nic nečetla.
    Přeji hezký týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, myslím, že ty čteš jiný tip literatury než detektivky... :)

      Vymazat
  8. Mně se moc líbila, od autorky jsem četla zatím většinu (chybí mi poslední díl), patří k mým oblíbeným :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se řadu taky chystám dočíst celou, chci to brát postupně. Už proto, že jsem zvědavá, jestli se Lottie trochu posune...

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    už jsem psala u předchozí knihy, že autorku neznám, ale kdybych na ni někde narazila, nebudu se bránit, detektivky mám ráda.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, série to není špatná, i když z Lottie někdy rostu.... ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)