pondělí 22. dubna 2024

Carmen Mola - Purpurová síť

 Tentokrát tu pro vás mám knížku, kterou jsem dostala k Vánocům, ale přečetla jsem ji až v březnu a k napsání recenze jsem se dostala až teď Za žensky znějícím jménem Carmen Mola se skrývají tři muži - spisovatelé a scénáristé Jorg Díaz, Augustín Martínez a Antonio Mercero, kteří svou totožnost odhalili, až když za jiný ze svých thrillerů získali ocenění. Já jsem od autorů píšících pod tímto pseudonymem nic nečetla, tak jsem byla zvědavá.


Celý příběh se odehrává ve Španělsku a sledujeme v něm pátrání Oddělení analýzy případů, které vede inspektorka Elen Blancová, které se snaží rozkrýt organizaci Purpurová síť. Purpurová síť funguje prostřednictvím deep webu a prodává videa s nahrávkami mučení a zabíjení lidí. Do děje vstupujeme ve chvíli, kdy se jednotce nepodaří odhalit místo, odkud se vysílá video, kde v reálném čase mučí mladou dívku. V jejich rukách zůstane jen jeden z těch, kteří video sledovali, a tým tak musí vycházet jen z toho, mála, co zadržený mladík ví. Při pátrání po totožnosti oběti z videa a narazí na další zmizelou dívku a stojí před otázkou, zda souvisí její zmizení s Purpurovou sítí či nikoliv. Elen se do pátrání vrhá s maximálním nasazením - její syn, kterého před časem unesli, se totiž stal také členem Purpurové sítě a matce poslal video, aby ho nehledala. Pro Elen je proto celé pátrání více než osobní...



Kniha je druhou ze série s Elen Blancovou, ale musím říci, že tohle mi při čtení nevadilo - v jeho průběhu jsem se dozvěděla myslím všechno, co jsem pro pochopení příběhu potřebovala. Jinak ale musím říci, že mne kniha nezaujala - nějak jsem si nedokázala vytvořit vztah k žádnému  ze členů vyšetřovacího týmu. Ani k Elen, se kterou by měl vlastně člověk soucítit - protože co může být pro matku horší než únos dítěte a zjištění, že se z něj nejspíš stalo vraždící monstrum...?  Navíc se mi děj zdál chaotický, občas se vlekl (i když samozřejmě napínavá místa tam taky  byla) a místy byl  i nelogický. A citlivější povahy upozorňuji, že kniha obsahuje  popisy dost  brutálních scén (mučení, zápasy na život a  a smrt).



Anotace
Zabij, nebo budeš zabit. Druhý případ Eleny Blancové. Oddělení analýzy případů v čele s Elenou Blancovou se pokouší rozkrýt tajnou organizaci Purpurová síť, která šíří nahrávky s mučením lidí. Pro Elenu je případ velice osobní, protože se spolkem se zapletl i její ztracený syn Lucas. Z oběti se ale proměnil v mučitele a teď si násilí zvráceně užívá. Elena je pevně odhodlaná Lucase najít a učinit přítrž šílenství, kterému propadl. Nechá si od matky pomoct, anebo už jeho duši nezvratně pohltila temnota?
Vydalo nakl. Kniha Zlín v r.  2023, překlad A. Melicharová, 360 str.







26 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za další recenzi na zajímavé čtení! U tebe mi vždycky dojde, jaký jsem bývala čtenář a teď... hanba mluvit...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, čtení je pro mne relax, takže se na ně snažím najít čas. Já zas neháčkuju ;-). A přes týden nemám na starost zahradu.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Když se mi dostane do ruky, tak si ji přečtu.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to jsem zvědavá, co jí případně budeš říkat. Na Databázi knih nemá špatné hodnocení, ale já moc nadšená nebyla.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Ahojky,
    To je škoda, zápletka zní celkem zajímavě.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Stáni, děkuji za další recenzi na četbu.👍👍 Trio autorů je pro mně naprosto neznámé. Ono u nás moc knih na toto téma ze Španělska nevychází.
    Před lety u nás vyšly tři knihy od španělské autorky Dolores Redondo, koupila jsem si je tehdy v Luxoru a vzala na dovolenou. Zaujaly mně hodně a já až později zjistila, že je do češtiny přeložila tchyně naší dcery. Docela mně překvapilo, kolik vulgárních výrazů musela použít. S mužem nám to k ní moc nepasovalo - středoškolská profesorka, která překládá ze španělštiny a angličtiny a je taková akurátní... Kolikrát jen okřikla naše společné vnučky, když použily nějaký expresivnější výraz.😀 A hle, babička Marie je zná moc dobře.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Anotace se mi fakt líbí. Škoda, že po přečtení máš jiný názor. Téma mi přijde fakt zajímavé. Thrilery já ráda :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám thrillery taky ráda, ale tenhle mne moc nezaujal. Ale dočetla jsem ho ;-)

      Vymazat
  6. Stáňo, díky za další tipy ke čtení. Autory neznám, ale podívám se v knihovně. Zdravím, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem zvědavá, jestli tě případně zaujme.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Thrilery mám ráda a četla jsem už ledacos,ale Purpurová síť by možná na mě byla až příliš.Ale u knihy to jde,horší by byl film.Stáňo,díky za tipy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, on třeba Carter je taky hodně drsný, ale tam to z mého pohledu vyvažuje dvojice sympatických detektivů a to jak je to napsané. Tohle mne neoslovilo...
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Moje “parketa” to teda není, ale i tak díky za recenzi.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je mi to jasné - já čtu hlavně detektivky, takže tobě si do noty trefím málokdy :)
      Měj se hezky

      Vymazat
  9. Pěkná recenze, Stáňo :) Španělští autoři mě asi úplně míjejí, ale je tolik knih, že to asi nevadí. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já se španělskými autory taky zkušenost nemám. Ale tohle mne moc nezaujalo.
      Hezký den

      Vymazat
  10. Zajimavé, a hezký obal - přebal knihy. Já díky tobě i čtu ♥. Mě se hned dle názvy vybavily "Purpurové řeky". Kultovní film již bych řekla, můj oblíbený. Krásný páteční večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, obal mi přišel taky zajímavý, kniha mne nechytla (ale dočetla jsem)
      Měj se hezky

      Vymazat
  11. Stáňo, děkuji za recenzi. Autory vůbec neznám. Anotace mě docela zaujala, ale po tvé recenzi se asi do knížky pouštět nebudu.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Stáni, přiznávám, že pro mě by ais knížka byla už trochu moc na toto téma ač je zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téma zajímavé je, ale mně se knížka prostě nečetla úplně dobře.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)