pátek 12. dubna 2024

Michaela Janečková - Jelita & jitrnice

 Pod tímto názvem se neskrývá kuchařka se zabijačkovými pochoutkami, ale ryze současný román novinářky Michaely Janečkové, který jsem si vybrala z nabídky nakladatelství Grada, protože dávám občas ráda šanci českým autorům. Jde o autorčinu druhou knihu - její prvotinou byla kniha Třešně v rumu, která vyšla před dvěma lety.



Když se řekne, že je někdo jelito, tak je jasné, že to není komentář pochvalný, ale spíše komentář vyjadřující pochybnosti o duševní úrovni dotyčného. Takových jelit (a jitrnic - tedy jejich ženských variant) je možné v každodenním všedním životě potkat hezkých pár. Většinou vás takové setkání naštve (třeba když vám řemeslník vyspáruje koupelnu azurově modře místo šedivě nebo vás jiný řidič vybrzdí na dálnici), někdy rozesměje (když si někdo na švédské stoly  objedná akvarijní krevety), někdy jen pokrčíte rameny (při řečech o chemtrails) ... A právě o setkávání s takovými jitrnicemi a jelity je tato kniha.


Autorka nás zavede do městečka Chrášťany kousek od Prahy a seznámí s několika dvojicemi - maminkou na mateřské Karolínou a jejím partnerem Lukášem, pracujícím v rozvážkové službě, televizní redaktorkou Stáňou a jejím mužem Lávikem, vojákem z povolání, taxikářem Janem a jeho ženou Jiřinou, bývalou učitelkou, nyní důchodkyní Alenou a jejím svobodný synem Radimem, který se živí prodejem akvarijních rybiček. V průběhu roku sledujeme jejich drobné příběhy, které se různě proplétají a potkávají, jak už to v takovém městečku bývá. Najdeme tady snad všechna chytlavá témata a problémy současnosti - hoaxy a řetězové maily, vliv sociálních sítí, nesmyslné utrácení veřejných peněz, švarcsystém, rodinné vztahy, problematiku nevyřčených přání a nenaplněných očekávání ve vztazích,  jedince přesvědčeného o své pravdě neschopného změnit názor...


Kniha je rozdělená do dvanácti částí podle jednotlivých měsíců v roce doplněných jednoduchými černobílými ilustracemi, v každé jsou pak jednotlivé drobné příběhy všech aktérů knihy. Orientaci trochu ztěžuje fakt, že ti jsou  plnými jmény  jednotliví aktéři označeni jen v první - lednové části. Pak už jsou jednotlivé kapitoly označeny jen iniciálami těch protagonistů, kteří se v nich vyskytují. Kniha sice nese označení humoristický román, ale musím říci, že jsem se u ní zas tak moc nesmála, i když samozřejmě komické situace tu jsou. Ona je spíš takovým hořkým nahlédnutím na současnost. Řekla bych  ale, že autorka do knihy namixovala těch problémů a témat až moc, takže je to trochu taková "bramboračka". 

Za zaslání knihy děkuji nakl. Grada, na jejichž e-shopu si ji můžete koupit i vy.

Anotace
Nový román autorky bestselleru Třešně v rumu. Žánrově neukotvený humorný pamflet omaštěný českým folklorem, tedy přesvědčením, že nebýt všech těch pitomců okolo, život by byl nadmíru výtečný. Jenže, co když v týmu jitrnic hostujete i vy? Špejle jsou vrženy.
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2024, ilustr. L. Kajnar, 376 str.

25 komentářů:

  1. Děkuji za zajímavý tip, Ali! Jelit jsem ve svém životě určitě potkala dost a dost. A o spárování a koupelnách se u nás teď jen šeptá - Terka měla v bytě několik jelit a oprava dopadla ještě hůř... ach jo!
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to je mi Terky líto. Nás teď čekají řemeslníci na chalupě, tak doufám, že tam moc jelit nebude.
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Jéé a to bych přitom čekala, že to bude vtipem jenom přetékat. Škoda :) Přiznám se, ani já moc české autory nevyhledávám.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, vyloženě špatné to nebylo, ale když autorka na úvod knihy píše něco jako "Postavy nejsou reálné, situace většinou ano", tak je to spíš na hořký úsměv ;-). Já si občas nějakého českého autora přečtu, nedávno se mi třeba líbila knížka Třicátý kilometr od K. Dubské nebo mám ráda M. Klevisovou ...

      Vymazat
  3. V poslední době čtu české autorky docela dost, tak díky za tip, poptám se v knihovně 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, když tak pak napiš, jak se ti to líbilo.
      Hezký víkend

      Vymazat
  4. Tak nejdřív čekám článek s jitrnicemi a jelity. Když jsem vyvedená z omylu, přimotají se do toho třešně v rumu, a korunku tomu nasadíš ty s bramboračkou! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, :D. Když to takhle shrneš, tak to vypadá, že bych článku měla dát štítek "Jídlo" :)

      Vymazat
  5. Neznám ani autorku, ani knihu. Díky za recenzi.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, tak to je velmi aktuální téma. Díky a měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aktuálních témat je tam hned několik.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Marcela Nordic Passion14. dubna 2024 v 9:48

    Stano, hezky jsi to shrnula:-), bramboracku ja muzu, ale tuhle si asi odpustim:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, tohle určitě není nějaký top titul, který by trhal čtenářské žebříčky, ale přečíst se to dalo.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, přiznám se, že pro mě tohle zní děsně depresivně :( já raději utíkám v knihách do světa fantazie případně dobrého jídla a šťastných konců.

    OdpovědětVymazat
  9. Stáni, děkuji za další tip na prima čtení. 👍👍
    Měj hezké dny. 🍀

    P.S. Do Chrášťan to mám kousek, oblíbila jsem si místní zahradnictví. 🌷

    OdpovědětVymazat
  10. děkuji za tip na čtení...Sv.

    OdpovědětVymazat
  11. Já si tuhle knihu nevybrala....ale možná jsem udělala chybu. No, ona se ke mně určitě nějak dostane :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přišel Třicátý kilometr od K. Dubské lepší, ale tohle nebylo taky úplně špatné.

      Vymazat
  12. Sice jiný žánr, než po kterém pravidelně sahám, ale věřím, že knížka je zábavná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já občas (i díky spolupráci s Gradou) sáhnu po něčem jiném než svých obvyklých detektivkách a thrillerech.

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni,
    mě kniha v nabídce moc nezaujala a po přečtení tvého hodnocení se můj postoj nijak nezměnil.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)