středa 24. dubna 2024

Čajové okénko 48

 Přišel čas na další čajové okénko. Tentokrát pro vás nemám nahlédnutí do čajových kazet, ale pět jednotlivých krabiček, byť tedy čtyři z nich jsou od jedné značky. Ale pokud jde o čaje, tak tu tentokrát najdete černý, zelený i ovocný, navíc i v kombinaci s bylinkami. Tak se pojďte podívat, co nového se na mé čajové poličce v minulých týdnech objevilo.



Nejdřív vám představím čtyři druhy čajů z nové řady čajů značky Richard, kterou už znáte z  několika minulých čajových okének. Nese označení "Wellness collection" a čaje z ní nejsou čistě bylinkové, ale všechny nějaké bylinky obsahují, navíc jsou všechny obohaceny o vitamíny. Jako obvykle jsem je koupila na e-shopu CGFOODS a jedna krabička s 20 sáčky vyšla myslím na 68 Kč.

Relax (Richard)

Složení: čínský zelený čaj, přírodní aroma fejchoa (aka zelená) s extraktem z mučenky, levandule, rozmarýn, máta, citronová verbena, okvětní lístky jasmínu, kousky plodu černého rybízu, vitamín B6 (pyridoxin)
Čaj měl světle žlutý nálev, ve vůni byl lehce černý rybíz a máta. Chuť čaje byla  jemná, lehce nasládlá, s nádechem do černého rybízu a bylinkovým dozvukem,  z nichž žádná mi nepřišla nějak výrazná. Sáček vyšel asi na 250 ml čaje a louhovat jsem ho nechávala 2 až 3 minuty

Immune  (Richard)

Složení: ibišek, kousky jablek, šípek, list ostružiny, přírodní aroma mandarinky a červeného pomeraneč s přírodním extraktem z grapefruitu, mandarinkový, citrónový, pomerančový a limetkový olej, pomerančová kůra, rozmarýn, vitamín B5 (kyselina pantotenová)
Tento čaj měl  díky ibišku světle červený nálev. Ibišek byl nejvíc cítit i v chuti, kromě něj jsem v  chuti  trochu  cítila i citrusy s tónem nahořklého grepu.  Louhovat jsem ho nechávala poměrně dlouho, tak 8 až  10 minut a sáček vyšel na 250 ml čaje

Energy  (Richard)

Složení: černý čaj, maté, přírodní příchuť (calamansi, verbena, guarana) s přírodním esenciálním olejem z máty, limetky a citrónu a s hroznovou šťávou, ibišek, citrónová tráva, citrónová verbena, citrónová kůra, extrakt z guarany, ženšen, rozmarýn, vitamin B1 (thiamin).
Tento čaj měl světle hnědý nálev. Ve vůni i chuti  jsem cítila grep, který v čaji vůbec není obsažen. Předpokládám, že grepovým dojmem působila příchuť calamasi (musela jsem "vygooglit", že se jedná o ovoce podobné trochu mandarince s nahořklou chutí). Louhovat jsem ho nechávala zhruba 5 minut a sáček vyšel na 300 ml čaje.

Digestive  (Richard)

Složení: čínský zelený čaj, fenykl, přírodní aroma fíků, moruše bílé obohacené o ananasovou šťávu, psyllium, heřmánek, kousky borůvek, vitamín B7 (biotin)
Barva čajového nálevu je žlutá, vůně je nasládlá s lehkým závanem fenyklu.  V chuti je cítit fenykl, heřmánek a sladkost ovoce. Nechávala jsem ho louhovat jen krátce, tak 2 min (i proto, aby se do něj nevylouhovala tolik chuť fenyklu, kterou nemám ráda) a ze sáčku jsem uvařila tak 250 ml čaje.

Posledním kouskem je čaj značky Liran, kterou na Srí Lance vyrábí  firma Empire Teas.  Čaj byl jednou ze součástí balíčku, který jsem vyhrála u Eriky na blogu. Krabička obsahuje  10 jednotlivě balených sáčků (bohužel přebal není úplně fotogenický - jde o čirý celofán). Kolik krabička stojí, se mi nepovedlo vypátrat - podle netu se zdá, že byla součástí nějaké větší  kazety.

Rose + Masala (Liran)

Složení: černý čaj, kardamon, skořice, hřebíček, černý pepř, kurkuma, okvětní lístky růže, aroma růže
Čaj měl klasickou barvu nálevu černých čajů - tedy hnědou. V chuti byl asi nejvíc cítit hřebíček, v pozadí pak ostatní koření, nejméně asi pepř. Kořeněná příchuť nebyla nijak přepálená, takže jsem ho bez problémů pila i já, která si na kořeněné čaje až tolik nepotrpí. Louhovat jsem ho nechávala tak 3 až 4 minuty a sáček vyšel zhruba na 250  ml čaje.




Z této pětice mi nejvíc chutnal čaj Energy od značky Richard. Co mi naopak "nejelo", byl čaj Digestive od stejné značky. Mám tam ještě asi půl krabičky a asi ho zkusím někomu  věnovat. Ale obaly má celá série Richard Wellness jako vždy krásné, to se jim musí nechat.


27 komentářů:

  1. Není nad dobrý čajíček!! Já kávu nepiju, takže čaj u mě vede!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko, já jsem taky nekafař, ale čaje tedy vypiju spousty.

      Vymazat
  2. Stáni, hezké balení a černé čaje já můžu. Pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, teď mám novinky od Basiluru a tam je černých čajů několik.

      Vymazat
  3. Stáňo, děkuji za tvé hodnocení. Zaujal mě ten čaj s grepem, nedávno jsem doma měla od jiné značky a chutnal mi. A ten poslední, s kořením, to je takové zimní popíjení...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, s grepem mi asi nejvíc chutnal zelený od Megafytu. Ten kořeněný Liran by se asi dal pít i s mlékem (ale já tuhle kombinaci nemusím, tak jsem to nezkoušela).
      Hezký den

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni,
    značku čajů znám jen od tebe, ale nejvíce mě zaujal ten první, ten by asi chutnal příteli. Na rozdíl ode mě má rád i zelené čaje.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ze zkušenosti vím, že je dost lidí, kteří zelené čaje nemusí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ochutnala bych klidně každý, ale kdybych bez ochutnávky si musela vybrat, tak bych asi sáhla pro ENERGY.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, koukám, že jsme se na volbě shodly :)
      Hezký den

      Vymazat
  6. Paráda, já miluji čaje a tuhle značku zrovna neznám. Nejspíš bych si vyzkoušela ty zelené a ovocné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni na ten e-shop, mají tam od značky Richard víc druhů nebo i kazety, kde je od každého druhá jen pár sáčků, takže ideální na vyzkoušení...

      Vymazat
  7. Čaje mám moc ráda a teď se moc těším na ledové čaje, které si budu v létě dělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já za studena piju hodně zelený čaj - studený mi chutná (narozdíl od černého). Loni jsem si z dovolené přivezla několik krabiček čajů, co se dají zalévat rovnou studenou vodou a byly docela fajn. Hlavně je to rychle, není třeba čekat na vychladnutí.

      Vymazat
  8. Stáni, mně by asi nejvíc nalákal čaj Immune, i když jsem neochutnala, to složení vypadá velice zajímavě.
    Měj hezké dny. ☕🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, Immune nebyl špatný, i když já tedy na ovocné čaje tolik nejsem ...
      Hezký den

      Vymazat
  9. krásné balení u všech..Sv.

    OdpovědětVymazat
  10. Tyhle čaje vůbec neznám,ale protože jsem čajové měla bych si je trochu zase vyměnit.Piju stejné druhy.Naposledy mně chutnal u mladých hruškový,ještě s něčím a přitom ovocné moc nemusím.
    Díky za tipy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tipuju, že v hruškovém čaji nebude ibišek (nebo jen v malém množství) - ten nedělá řadě lidí dobře.
      Tipy budou brzo další - dorazily mi objednané čaje Basilur ;-)
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Ochucené čaje mi vůbec “ nejedou”…. Jsem kafař)))Díky za recenze.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem zas totální "nekafař" :). Čaje mám nejraději čisté černé a zelené, ale piju skoro všechno, co si koupím :D
      Hezký den

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni, ano, čaj je ze setu. Já obdivuji tvé vytříbené chutě a dokonalé chut. buňky vč. popisu. Profesionální degustátora čaje mi velmi připomínáš ♥. Leč já bylinky vyhledávám, tak fenykl taky nemusím. Fíky ovšem ano. Zajímavé čaje. Ovšem dokonalý popis. Krásný víkend přeji. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, díky za milý komentář.
      Taky přeju krásný víkend

      Vymazat
  13. Vůbec tyto značky čajů neznám. Jsem kafař, ale čaje k práci piji každý den. Je úsměvné, jak máme přesně opačné preference. Podle popisu mě nejvíce zaujal Digestive. Co bych asi vůbec neochutnala je Immune, protože čajům s ibiškem se vyhýbám velkým obloukem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, já nejsem milovník bylin, takže čaje s nimi mne moc neosloví. Pokud jde o ibišek, znám víc lidí, kterým v čajích nevyhovuje.
      Měj se fajn

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni, pěkný a zajímavý výběr. Já po dlouhé době taky zkoušela něco nového, brala jsem si variaci čtyř čajů od Biogeny avšak mi teda ani jeden nepřijde chuťově nějak jedinečný a Biogena není úplně nejlevnější :( takže znovu bych do toho asi nešla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, ty čaje z řady Fantastic jsou z mého pohledu dost průměr, mně víc chutnají ty z řady Majestic (třeba zázvor s mandarinkou)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)