neděle 7. dubna 2024

Lisa Regan - Závod s časem

Dneska tu pro vás mám další knižní recenzi na poměrně čerstvou novinku, která se objevila na trhu asi před měsícem. Jde o knížku, kterou jsem dostala v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada. Jde už o osmé pokračování série s inspektorkou Jossie Quin. Mně sice ještě k dočtení celé série chybí dva z předchozích dílů, ale neodolala jsem a pustila se do novinky hned.



Další případ, který inspektorka Josie Quin řeší, se jí opět osobně dotýká. Zmizela totiž Trinity, její sestra – dvojče, se kterou se teprve nedávno objevily.  Trinity se  ve snaze znovu nastartovat svou poněkud ohroženou kariéru moderátorky prestižního televizního pořadu, pustila do pátrání po sériovém vrahovi, protože vypátrat vraha – to by byla "bomba" a další posun v její novinářské kariéře.  A právě toto pátrání ji přivede do ohrožení života. Z chaty, kde si chtěla v klidu utřídit myšlenky, zmizí a Josie tu místo ní najde jen podivný obrazec složený z kostí. Ty sice nepatří její sestře, ale z nalezeného auta se všemi jejími věcmi, je jasné, že Trinity z chaty neodešla dobrovolně a že jí hrozí nebezpečí. Naštěstí se jí podařilo nechat sestře vzkaz – jakési nenápadné vodítko. Dokáže Jossie tento vzkaz pochopit a sestru najít dřív než bude pozdě?

 
V příběhu se vracíme opět trochu i do minulosti – tentokrát se více zejména dozvíme o minulosti Trinity, která nebyla tak růžová, jak se domnívá Jossie s ohledem na to, že Trinity zůstala v původní rodině, zatímco Jossie unesla narušená žena, která se mnoho let vydávala za její matku. A právě v minulosti Trinity leží i jeden z klíčů k vypátrání pachatele.  Kromě toho je tu ještě jedna, byť stručnější, dějová linka popisující podivné soužití v rodině šikanovaného Alexe, submisivní matky, despotického otce a podivné Zandry, která „dělá špatné věci“. A čtenář se může jen dohadovat, zda a především jak tato linka se základním příběhem souvisí.

 
Myslím, že ani v této knize autorka nezaostala za svým standardem. Příběh je rozčleněn do poměrně krátkých kapitol, takže má docela spád. Postava Jossie se stále rozvíjí, dokáže se více spoléhat na svůj tým a pokračuje i její vztah s kolegou Noahem. Jestli jste četli některou předchozí autorčinu knihu a líbila se vám, tak myslím, že ani tato vás výrazněji nezklame. A je ji myslí možné číst i bez znalosti těch přechozích – v průběhhu pátrání ty klíčové okamžiky potřebné pro pochopení souvislostí, autorka zmíní. Ale samozřejmě je lepší číst celou sérii od prvních knih (zejména ty první dvě je lepší přečíst v pořadí, ve kterém vyšly). 

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada, na jejichž e-shopu si ji můžete i koupit

Anotace
Detektiv Josie Quinnová o své sestře neslyšela od chvíle, kdy Trinity před třemi týdny po hádce utekla z jejího domu. Když tedy na odlehlé chatě, kam se Trinity uchýlila, najde lidské kosti, obává se Josie nejhoršího. Při ohledávání místa činu si ale Josie všimne stopy, kterou Trinity nechala přímo pro ni. Pátrání jí otevře sestřinu minulost a největší obavy i sny a postupně jí pomůže pochopit, proč a jak se Trinity dostala do nebezpečí. Po neprofesionálním přešlapu potřebuje najít velký příběh, který by zachránil její novinářskou kariéru, a zdá se, že se pokoušela navázat kontakt s nebezpečným sériovým vrahem. Čas na nalezení Trinity se krátí. Může Josiin tým věřit jejím instinktům v případu, který je tak osobní? Dokáže Josie vyhrát závod s časem o Trinitin život?
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2024, překlad K. Elisová, 384 str.





24 komentářů:

  1. O téhle sérii nedávno mluvila známá, čte ji s nadšením... Tak třeba jednou...
    Stáňo, přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jednou, až bude čas..., že? Taky je spousta věci, u kterých si říkám jednou... Ale knížky jsou můj oblíbený relax, takže tam aspoň některé beru hned :)
      Hezký den

      Vymazat
  2. O víkendu jsme byli u mé sestry,nadšené čtenářky.Tyhle knihy mi ukazovala jako novinky a ještě další a až přečte půjčí mi.Stáňo,měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeju příjemné počtení v budoucnu.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Já ji mám teprve číst, moc se na ni těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se ti líbily předchozí, tak myslím, že nezklame ani tato.

      Vymazat
  4. Stánui, moc děkuji za další tip na prima četbu. Určitě se po této autorce poohlédnu.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, doufám, že se ti bude líbit.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Autorku znám, četla jsem několik titulů, takže si opět píšu.
    Měj se hezky a díky za tip.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Také autorku znám a pár knih už jsem četla. Líbí se mi, tak díky za nové tipy, pá 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už k dočtení celé série chybí jen dvě. Budu muset zapátrat v knihovně...
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Stáni, díky za rozšíření dalších obzorů. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Joo, napadá mě k tomu jediné, závod s časem nikdy nevyhrajeme, stejně tak jako bychom chtěli soutěžit s alkoholem. Trochu mého příměru, z osobní roviny. Krásný den milá Stáňo. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, vypadá to, že jsem vyvolala titule ne úplně příjemné asociace. To jsem nechtěla...

      Vymazat
  9. Vypadá moc dobře, jen škoda, že nestíhám tolik číst jak bych si představovala. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Stále jsem se k sérii nedostala a to tři první díly už pěkně dlouho čekají v knihovně :) Hezké dny, Stáňo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, myslím, že autorka stojí za to, i když tedy první dva díly se mi z toho, co jsem přečetla, asi líbily nejmíň.

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni,
    četla jsem a moc se mi to líbilo. Recenze vyjde brzy:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)