čtvrtek 18. dubna 2024

Barbora Bernátová - Špína

 Od mladé slovenské autorky Barbory Bernátové jsem už jednu knihu četla - její debutovou detektivku Dívka v mlze, ve které přivedla na scénu kapitána Davida Meiznera. Mně sice hlavní hrdina do oka moc nepadl, ale na druhou stranu samotný příběh mi nepřišel špatný, takže když se další kniha této autorky objevila v nabídce nakladatelství Grada, se kterým spolupracuji, řekla jsem si, že dám autorce a hlavnímu hrdinovi ještě šanci. Jinak autorce na Slovensku vyšla loni už třetí kniha z této série  (Pod pohřebním měsícem).



Při bruslení na zamrzlém lomu objeví parta teenagerů  pod hladinou tělo zastřeleného muže, který je později identifikován jako Patrik Mora - profesor na místním gymnáziu.  Zatímco mezi studenty byl profesor velmi oblíbený pro své neortodoxní metody a velmi kamarádský přístup ke studentů, většina jeho kolegů ho moc v lásce neměla, protože jeho třída byla neukázněná a on jejich kázeňské přestupky odmítal řešit. Navíc se ukázalo, že Mora byl jednak záletník a jednak měl i nejedno tajemství, které mohlo být důvodem pro jeho vraždu. Vyšetřování případu má na starosti kapitán David Meizner, kterému tentokrát sekunduje jeho nový kolega - rozvedený Dominik Tóth.  Spolu rozplétají případ, ve kterém se objevují drogy, promiskuita, vztahy mezi puberťáky, láska i nenávist. Příběh je vyprávěn v ich - formě z pohledu kapitána Meiznera, ale objeví se v něm i kapitoly psané z pohledu dalších postav příběhu. Dozvíme se i něco o Meiznerově soukromém životě - po hádce od něj odešla jeho přítelkyně a současně kolegyně Ema Kopecká, která si vzala i volno v práci, takže z vyšetřování v podstatě vypadla. A Meizner stále řeší, že ji miluje ...


Moje hodnocení bude hodně podobné hodnocení autorčina debutu - tedy Dívky v mlze. Příběh  má zajímavé téma i prostředí,  dobrou zápletku,  a překvapivé rozuzlení. Kamenem úrazu pro mne byl opět hlavní hrdina - kapitán Meizner, který je mi v podstatě nesympatický. Nebavilo mne číst o jeho názorech na okolí a na život, které mi lezly na nervy. Kdyby autorka tyto partie vypustila nebo alespoň podstatně omezila, tak by se z hlediska děje moc nestalo a knížka by byla čtivější (alespoň pro mne). Uvidím, jestli se nechám zlákat na třetí pokračování...

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada, na jehož e-shopu si ji můžete i koupit

Anotace
Dva týdny před vánočními prázdninami je krajina v okolí Košic sevřená mrazem a čtveřice puberťáků se vydává bruslit do kamenolomu. Dvojité rande se ale z večerní romantiky rychle změní v noční můru, když se jedné z dívek zasekne brusle do lidských prstů trčících ze zamrzlé hladiny. Tělo patří Patriku Morovi, profesorovi z místního gymnázia, jehož studenti sice zbožňovali, zato mezi kolegy příliš oblíbený nebyl a ani jeho osobní život nebyl právě příkladný. Kapitán David Meizner spolu s mladým kolegou Dominikem rozmotávají složité předivo vztahů panujících na škole plné arogantních teenagerů a učitelů balancujících na pokraji nervového zhroucení. Ve hře je až příliš mnoho podezřelých i jedno hluboko pohřbené tajemství.
Vydalo nakl.Metafora v r. 2024, překlad L´. Hricoviniová, 256 str.



25 komentářů:

  1. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihy mně zaujaly.Teď jsem na dovče po večerech hodně četla a už je to na očích znát.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já už na čtení potřebuju brýle :). Ono je znát, že člověk celou pracovní dobu kouká do PC..
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo, děkuji za tvé hodnocení a přeji příjemný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. V pondělí jdu do knihovny, připisuji si na seznam. Dívku v mlze jsem četla.
    Díky za tip a měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, takže víš, do čeho půjdeš ;-). Příběh není špatný, já ale už i u minulého dílu "rostla" z hlavního hrdiny.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáni, děkuji za další pěknou recenzi a současně za tip na zajímavou četbu. Přiznám se, že tuto autorku zatím neznám.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, autorce u nás vyšla první knížka loni, tak není divu, že ji neznáš.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Stáňo, díky za tip, už je na seznamu 😊

    OdpovědětVymazat
  7. Máš zajímavé čtení. Já mám rozečtené střídavě dvě knihy. Jednu od Jitky Tůmové "Život obyvatel v krajině pod Studencem v běhu času" a "Fotografujeme přírodu", od Jana Štěpničky. Sama naučná literatura. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro, já jsem detektivkářka :D, takže čtu vždycky jen jednu knížku, aby se mi příběhy nepomíchaly ;-).
      Hezký den

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, to zní dobře. Co se týče hlavního hrdiny mě se docela líbí, že nesedne každému, tak to přece občas s lidmi bývá i doopravdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, to máš pravdu, ale je tenhle typ chlapů bytostně nesnáším a mám tak problém se s hlavním hrdinou sžít :).

      Vymazat
  9. Podle popisu je hodně zajímavá, jsem ráda, že se ti příběh líbil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh byl zajímavý, ale hlavní hrdina nesympatický - aspoň mně ;-)

      Vymazat
  10. Ahoj Stani,
    druhý díl mě bavil více než první a detektivní zápletka byla skvělá.
    Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, souhlasím, že zápletka byla dobrá, když já prostě toho detektiva Meiznera nemůžu vystát a jeho nový kolega mne taky neoslovil...
      Hezký den

      Vymazat
  11. Jojo, Stáňo, Meizner mě taky pěkně vytáčel, v tomhle díle víc jak v tom prvním. Ale asi se na další díl zlákat dám, autorka mě jinak vcelku baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, zápletky má autorka dobré, ale Meizner je na ránu mezi oči :D

      Vymazat
  12. Děkuju za názor, Stáňo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)