pondělí 29. ledna 2024

Pražský (k)rok Kláry Hášové

Už ani nevím, kde jsem narazila na informaci o knize Pražský (k)rok Kláry Hášové. Docela mne zaujala - měla jsem dojem, že by to mohl být hezký tip na procházky po Praze. A když jsem zjistila, že knihu vydalo nakladatelství Grada, se kterým spolupracuji, tak jsem vznesla nesmělý dotaz, jestli bych i tuto knihu nemohla získat v rámci spolupráce. Nakladatelství mou prosbu vyslyšelo a já už mám knížku hezký pár dní doma.



Klára Hášová je fotografka a instagramová infuencerka, která miluje Prahu a fotí Prahu. Své fotky spolu s povídáním o nich publikuje na Instagramu a nyní část s nich shrnula do knížky. Ta obsahuje 52 kapitol - na každý týden jednu a v každé z nich trochu povídání o pražských památkách, zakoutích i legendách s nimi spojených doplněných fotkami.



Pražský (k)rok není knížka, kterou přečtete najednou a už vůbec ne za jeden večer. To je knížka k listování a prohlížení, kdy se člověk začte do nějaké kapitoly, která ho zaujme ať už názvem nebo připojenou fotkou. A je úplně jednou, že je třeba uprostřed knížky.  Aspoň já jsem si tak listovala, kochala se pěknými fotkami a přemýšlela, kam se vypravím - na Nový Svět? Na nějakou  pražskou věž? Na Vyšehrad? Kniha je prostě plná zajímavých tipů na procházky Prahou a občas i neotřelých pohledů na místa notoricky známá. Jediné, bez čeho bych se v knize obešla, je prokládání textu emotikony, ale to je daň za to, že jde vlastně původně o texty určené pro Instagram, který má svá specifika. Ale chcete-li knížku, která vás inspiruje k procházkám Prahou, tak můžete po této myslím klidně sáhnout.



Mnohokrát děkuji nakladatelství Grada za zaslání knihy. Na jeho e-shopu si ji také můžete koupit, pokud vás zaujala.

Anotace
Nový poetický průvodce fotografky, spisovatelky a instagramové influencerky Kláry Hášové její milovanou Prahou Vám nabídne pohled na místa, která možná znáte, ovšem v nové perspektivě: prostřednictvím nádherných Klářiných záběrů a citlivých zamyšlení. S Klárou si můžete například poslechnout legendy o drbně Anně, magistru Kellym a zamilovaných holkách Toničce a Pepičce z Kampy. Objevíte s ní Nový Svět, kde se čas zastavil. Nasajete vůni kávy z tamní malé kavárničky a nechte se ohromit roubenkou U Raka, která stojí v samém srdci Prahy. Můžete též vystoupat na pražské věže a spočítat z výšky všechny mosty, které spojují pražské břehy. Ponořit se do Gorlice ve vyšehradských kasematech, kde se ukrývají originální sochy z Karlova mostu. Spočítat sluneční hodiny, které jsou rozesety po staroslavném vědeckém pracovišti v Klementinu a mnohé další. Užijte si své pražské dobrodružství!
Vydalo nakl. Grada v r. 2023, ed. D. Černý,  216 stran

18 komentářů:

  1. To je úžasná knížka,hned se po ni podívám.Snad bych se i díky ni konečně do Prahy vypravila.
    Nebyla jsem tam dlouho a asi bych snadno zabloudila.
    Stáňo,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, knížka je podle mne dobrá inspirace na procházky.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, viděla jsem jí u kamarádky a chtěla si jí pořídit. A zapomněla jsem...
    Děkuji za nakopnutí a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já o té knize někde četla a dospěla jsem k závěru, že by se mi mohla líbit :).
      Hezký den

      Vymazat
  3. Vija
    Myslím, že jí potřebuji. Děkuji za inspiraci. J.

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, knížka se mi líbí......
    Díky za tip a měj pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, vždycky mne potěší, když mé psaní o knížkách zaujme
      Hezký den

      Vymazat
  5. Kláru sleduju na IG už dlouho, má krásné fotografie. Vydání knihy avizovala, ale u mě je to tak na půjčení z knihovny, už to fakt není kam dávat 😉
    Je super, že se ti líbí.
    Krásné zimní dny ☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já se na konci minulého roku nějakých knih "zbavila" prostřednictvím Knihobootu (a něco ještě putovalo do knihobudky), tak zas mám chvíli místo ;-)
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Knížka je skvělá, taky jsem z ní byla nadšená. Moc pěkný průvodce Prahou. Měj se hezky, Stáňo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mí líbila a mrkla jsem i na IG autorky (a hodlám se tam občas vrátit).
      Hezký den

      Vymazat
  7. Marcela Nordic Passion31. ledna 2024 v 16:42

    Hmm, tak to zni moc zajiave, Stano, dekuji za tip. M.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni, to vypadá jako super kniha pro Pražáky. Já se přiznám, že Praze až na kulturní akce, co se jinde nekonají moc neholduju, daleko víc mě oslovila Plzeň nebo Brno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, určitě je to dobrá motivace k procházkám.A líbí se mi ty fotky.

      Vymazat
  9. O knize i autorce slyším prvně a myslím, že by to byl i zajímavý kup pro turisty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na informaci o té knížce narazila někde úplnou náhodou...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)