čtvrtek 25. ledna 2024

Čajové okénko 46

Do dnešního čajového okénka jsem vybrala takový mix čajů - mám tu černý čaj, čaj ovocný a pak hned několik čajů zelených. Ono se mi to teď nějak sešlo, že mám zelených čajů doma v zásobě asi nejvíc. Většina z nich jsem  tentokrát kupovala prostřednictvím e-shopu, nikoliv v klasických supermarketech. 



Jeden čaj od ukrajinského výrobce čajů, který se na našem trhu objevil poměrně nedávno, jsem vám představovala v jednom z minulých článků. I tento jsem pořídila v prodejně Kolobok, která se specializuje na výrobky z postsovětských republik. Krabička s 24 sáčky vyšla na 60 Kč.

Golden Ceylon (Lovaré)
Složení: cejlonský dlouholistý čaj 
Jde o klasický černý čaj se hnědozlatavým nálevem a příjemnou čajovou chutí. Sáček jsem zalévala vařicí nechávala obvykle louhovat tak tři až čtyři minuty a z jednoho sáčku jsem udělala 300 až 400 ml čaje.

I další tři čaje jsem kupovala v prodejně Kolobok (tahle prodejna je moje oblíbené loviště zajímavých čajů do sbírky). Jsou od značky Greenfield, která už se na našem trhu prodává nějakou dobu. Krabička s 20 čajovými sáčky stála 81 Kč. Jen škoda, že v hezkém obalu skrývaly sáčky s poněkud nudným designem.

Rich Lemon (Greenfield)
Složení: zelený čaj, jablko, ibišek, citronová kůra, přírodní citronová příchuť
Čajový sáček jsem zalévala vodou o teplotě 80° a nechávala jsem ho louhovat asi  2 až 3 minuty. Z jednoho sáčku jsem udělala asi 300 až 400 ml čaje. Výsledný nálev je světle žlutý, malinko voní po citronu a má lehce nakyslou citronovou chuť, v níž jsem cítila i citronovou kůru. Celkově nebyl špatný.

Ripe Raspberry (Greenfield)
Složení: ibišek, drcené šípky, drcené borůvky, jablko, listy ostružiny, přírodní aroma malina, ostružina a borůvka
Tento čaj se zalévá vroucí vodou a louhovat jsem ho nechávala minimálně 5 minut. Sáček vyšel na 250 až 300 ml čaje. Má výrazně tmavě červenou barvu  a kupodivu není výrazně kyselý, i když obsahuje ibišek. Má příjemnou, výraznou ovocnou chuť, ve které jsem cítila borůvky a maliny. 

Juicy Mango (Greenfield)
Složení: zelený čaj, mango, příchuť mango a  liči
I pro tento čaj platí to, co pro všechny zelené čaje (zalévat vodou o teplotě 80° a louhovat cca 2 až 3 minuty). Ze sáčku jsem udělala 300 až 400 ml čaje, který měl světle žlutý nálev. Mangová vůně byla stejně jako příchuť taková hodně lehounká. Na pití byl velmi příjemný (ostatně moje láska k mangu je myslím známá)

A od čajů zahraničních značek se přesuneme ke značce české, kterou asi taky není třeba příliš představovat. Její čaje se prodávají především v prodejnách zdravé výživy a v prodejnách s bio produkcí nebo si je jde objednat na firemním e-shopu.  Já jsem si tuhle novinku koupila v prodejně BioDay a krabička s 18 sáčky mne vyšla na 105 Kč.

Svěží Lady Grey (Sonnentor)
Složení: zelený čínský čaj, citronová tráva
I tento čaj se zalévá vodou o teplotě 80°,  louhuje se dvě až tři minuty a má světle žlutý nálev. Jeden sáček vyšel tak  na 250 až 300 ml čaje  s příjemnou jemnou chutí, v níž byla příchuť citronové trávy cítit jen velmi jemně. Díky tomu mi čaj překvapivě chutnal, i když jinak si na citronovou trávu nějak zvlášť nepotrpím.  


Z dnešní pětice mi vlastně chutnaly všechny čaje a výrazného favorita tu nemám (i když nejrychleji mi zmizela krabička černého čaje Lovare - prostě černého čaje piju nejvíc). Asi největším (příjemným) překvapením byl ovocný čaj Greenfield, o kterém jsem moc nepředpokládala, že by mi chutnal.
Příští čajové okénko bych zase ráda věnovala nějakým kazetám - jen nesmím zapomínat fotit, když si čaje z nich vařím...

17 komentářů:

  1. Čajové okénko je pro mě,nic jiného nepiju.Ochutnala jsem jich hodně a v poslední době jsem vydržela
    u čajů z Lídlu Lord Nelson.Hodně mi chutná meduňkový s citronem a jasmínový.Ale po nějakém z tvého
    okénka se podívám.Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak to jsme na tom stejně, já piju taky hlavně čaje. A vzhledem k tomu, že sbírám čajové obaly, tak kupuju pořád nové a nové, abych měla zajímavé přírůstky do sbírky :D
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Stáňo, moc ráda jsem se podívala, z dnešní přehlídky neznám jediný. Ty krabičky čajů Greenfield jsou opravdu moc hezké.
    Přeji klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, škoda, že u těch Greenfieldů neudělali v podobném stylu i přebaly a spokojili se jen s nápisem. Přitom tahle značka má u jiné řady přebaly moc pěkné ...
      Hezký den

      Vymazat
  3. Tyto čaje neznám. Ale určitě by mi nedělalo problém je zužitkovat.
    Měj se hezky a měj pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, všechny čaje bych na pití doporučila.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Ahoj Stáňo, děkuju za ukázku. Já bych si u Tebe vybrala mangový, mango miluju. Ale vzhledem k tomu, že mě trápí už dva měsíce hnusný kašel a bolí průdušky, tak si vařím svoje byliny... Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Před Vánocemi jsme si objednali box od Sonnentoru - v něm čtyři krabičky čtyř druhů čajů. Hodí se, protože čaje se u nás pijí obzvlášť teď v zimě.
    Hezký večer, Stáni. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, já piju čaje v podstatě pořád :), takže mám fakt velkou spotřebu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Díky za tipy! Poslední dobou jsem se zamilovala po čajové ochutnávce v našem domově do rooibosu s trochou ananasu. Tenhle druh zbožňuju, obzvláště obyčejnou vanilkovou nebo pomerančovou variantu z Lidlu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já rooibos aktuálně zrovna moc nevyhledávám, ale bylo období, kdy jsem ho měla docela v oblibě.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Ten byl i můj favorit. Černé čaje já nejraději

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, moc pěkný výběr. Já v poslední době nejčastěji piju stále bylinkové čaje ze zdravotních důvodů čili nic moc nového u nás na poličce čajů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já bylinky piju nerada, kupuju si je fakt zřídka. U nás jsou ale pořád nějaké nové čaje - kupuju je kvůli přebalům. Před Vánoci jsem koupila dvě velké kazety a ještě nějaké krabičky a pořád tu ještě mám nedopité krabičky, co jsem si nakoupila v Polsku, když jsme byli v Jeseníkách na dovolené.

      Vymazat
  9. O Lovare už jsem slyšela, ale ještě jsem nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají spoustu druhů - ovocné, různě ochucené zelené i černé ... Já sáhla po dvou černých (jeden už tu byl před časem)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)