sobota 30. září 2023

Čajové okénko 42

 Už to skoro vypadalo, že na čajové okénko v září nedojde. Ne že bych neměla dost čajů (tahle situace u nás doma nenastala už asi dvacet let), ale nějak jsem se  k jeho napsání nemohla dostat. Ale vypadá to, že to přece jen zvládnu a čajový článek tu bude i v září. Tentokrát tu najdete čaje ovocné, černé i jeden zelený. Jen bylinkáři přijdou trochu zkrátka (když nepočítám trochu bylinek obsažených v obou ovocných čajích).
 

 
 
První dva čaje jsou poměrně čerstvé novinky z produkce firmy Teekanne, kterou asi není třeba nijak zvlášť představovat - její čaje jsou běžně dostupné v regálech supermarketů nejen u nás, ale v podstatě v celé Evropě (v Itálii a ve Španělsku se prodávájí pod značkou Pompadour). Oba čaje mají oficiální označení "ovocno-bylinný čaj", ale podle mého názoru jde typově o čaje ovocné, jen obsahují listy stévie, což je bylina, takže proto to formální označení.
Krabička obsahuje 20 sáčků a vyjde kolem 45 Kč (já jsem je tedy oba kupovala v Polsku, kde vyšly o něco levněji). Jeden sáček je tak na dvou až třídecový hrnek a louhovala jsem ho 5 - 8 minut. 

Love Pink Grapefruit (Teekanne)

 Složení: Jablko, ibišek, bílý ibišek, aroma grapefruit, listy stévie, grapefruit.
Na tenhle čaje jsem se hodně těšila - už jsem pár čajů s příchutí grepu měla a všechny mi chutnaly. Tento čaj má růžovočervený nálev a opravdu voní po grapefruitu.  Bohužel v chuti je grapefruit méně výrazný - docela ho "převálcuje nasládlá chuť stévie, která mi s grapefruitem vůbec neladí a v chuti mi vadila. Čekala jsem něco jiného a tak pro mne byl tento čaj dost zklamání.

Caribbean Mango (Teekanne)

Složení: Jablko, ibišek, bílý ibišek, aroma manga, listy ostružiny, r kyselina citrónová, listy stévie, koncentrát mangové šťávy.
Čaj  má poměrně světlý žlutavý nálev s nádechem do růžova (nebo růžový s nádechem do žluta?) a příjemně voní po mango. I v chuti je mango poměrně výrazně cítit a musím říci, že v tomto případě mi nasládlá chuť po stévii nevadila, s mangovou chutí docela dobře souzněla.

Čaje Curtis už jsem vám tu představovala několikrát (naposledy třeba tady). Bývají chuťově dobré a hlavně mají většinou  hezké přebaly K dostání jsou spíše na e-shopech, občas v čajových obchůdcích. Já je obvykle kupuju (nebo dostávám v rámci spolupráce) na e-shopu GGFoods. Tentokrát jsem sáhla po sadě s názvem Tea for two, která obsahovala dvě krabičky  čajů se společným papírovým obalem (ten mi bohužel někde zmizel), ale jinak obsahoval.  
Kupovala jsem ho ve výprodeji, takže mne vyšla na pouhých  40 Kč (jinak stojí krabička s 25 sáčky kolem 70 Kč). Jeden sáček mi vystačil na konvičku zhruba see 300 ml čaje

Isabella Grape (Curtis)

Složení: černý čaj, kousky hroznů, květy růží, květ slézu, kousky hroznů, příchuť hroznů 
Čaj má středně hnědý nálev se zlatavým nádechem. Hrozny nejsou v chuti nijak výrazné, ale patrné v ní jsou. Ve vůni jsem je necítila v podstatě vůbec. Čaj jsem louhovala asi 3 - 4 minuty.

Fresh Mojito (Curtis)

Složení: zelený čaj, citronová kůra, citronová tráva, mojito příchuť.
Čaj má světle žlutý nálev a v jeho vůni je lehce cítit citron. Chuť je příjemně osvěžující, lehounce nakyslá a je v ní cítit citronová kůra i nádech mojita. Nemám moc v oblibě citronovou trávu, ale tady mi nevadila. Zalévá se vodou o teplotě cca 80°, louhovala jsem 2 - 3 minuty.
Poslední dnešní kousek je čaj značky Lovaré, což je značka ukrajinského výrobce čajů, která se na našem trhu objevila poměrně nedávno. Dostupná je je především na e-shopech, i když já jsem ji koupila v kamenné prodejně Kolobok, což je obchod, který se specializuje na produkty z postsovětských republik (kromě prodejen v Praze mají i e-shop). 
Krabička s 24 sáčky vyšla na 60 Kč. Na jeden sáček jsem použila  asi 400 ml vodyouhovala jsem cca 4 - 5 minut.

English tea - English breakfast (Lovaré)
Složení: směs černého indického, keňského a cejlonského čaje
Nálev má klasickou čajovou barvu - tedy zlatavě hnědou. Chuťově jde o slušný průměr - takový čaj na běžné pití, i když já si ho obvykle nevařila k snídani, jak napovídá název, ale spíš v poledne nebo večer.
 A jen pro úplnost doplňuji, že pokud není v popisu uvedeno jinak, tak se všechny čaje zalévají vodou o teplotě 100°


 
Z této pětice mám jasno v tom, který čaj mi chutnal nejméně - to byl jednoznačně grepový čaj od Teekanne. Nejvíc mne asi zaujal čaj Fresh mojito ze sady Tea for two od Curtisu, špatný mi nepřišel ani černý čaj od Lovaré.



22 komentářů:

  1. Stáňo,za čajové okénko moc děkuji.Já nic jiného krom vody nepiju a tak jsem ráda,když dostanu tip na dobrý čaj.Nenašla jsem zalíbení ani v ovocných čajích,ale ráda bych to napravila.Piju hlavně zelené a
    oblíbila jsem si i dva černé i když nesmím moc silné.Znamenám si některé názvy.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já ovocným čajům taky moc nedám. Ale protože sbírám čajové přebaly, tak kupuju i ty. Pije je většinou manžel (na studeno jako ledový čaj) nebo máma. Já většinou jen ochutnám :). Dávám přednost černý a zeleným.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuji za tvé čajové tipy - čas na čaj právě začíná i pro nás ostatní, kdo nejsme takoví fajnšmekři jako ty!
    Hezkou neděli přeji, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já bych se úplně za fajnšmekra neoznačila. Jsem spíš šílená sběratelka, co se snaží vypít to, co koupila proto, že to má nový obal :D
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Díky za čajové tipy - ochutnala bych klidně všechny .
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, myslím, že minimálně ty Teekanne se brzo objeví ve všech supermarketech...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. To je zase čajový výběr ))) teď nastává to právé období na čaj i u nás doma.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano - s přicházejícím podzimem se určitě čajů pije víc.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Na čaje v tomto období nedám dopustit a jsem ráda, za tyhle tvé tipy. :) Zrovna si jdu jeden uvařit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na čaje nedám dopustit celoročně. Třeba zelený mám ráda i studený, takže ho hodně piju v létě.

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni, já v poslední době propadla značce Sonnentor - Dobrá nálada už mi dcohází, tak jsem minulý týden zavítala do zdravé výživy a pořídila jsem si dva bylinkové Dobrý večer a Štěstí je býti ženou. Taky mám doma už od kdypak Lord Nelson z Lidlu stále ten Španělský pomeranč a Turecké jablko, více piju bylinkové čaje na různé neduhy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já zas na bylinky moc nejsem, preferuji černé a zelené. Sonnentor má bylinkových čajů spoustu a pořád inovuje...

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni já piju hlavně bylinkové čaje, bylinky si sbírám sama. Ale ochutnala bych u Tebe mojito čaj. Hezké dny, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já dávám přednost čajům černý a zeleným, ale kupuju (a piju) i jiné, co si koupím kvůli sbírce.
      Hezký den

      Vymazat
  8. Nedivím se, mě by grepový čaj asi taky nechutnal. Isabela mě oslovila ♥ (jméno mé 😻). Dneska jsem koupila mangové bonbony v DMku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, já měla s grepovou příchutí zelený čaj od Teekanne a od Megafytu a chutnaly mi oba. Ale tenhle mi nesedl. Mangové bonbony jsem ještě neviděla

      Vymazat
  9. Marcela - Nordic Passion4. října 2023 v 15:28

    Me by urcite lakal caj fresh mojito:-), M.

    OdpovědětVymazat
  10. Čaje Teekane mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teekanne nejsou špatné a mají spoustu druhů a příchutí

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)