pátek 15. září 2023

Co jsem taky ochutnala 59

 Srpnové ochutnávky  přicházejí poněkud později než bývá obvyklé , ale zato jsou poměrně  pestré - od zmrzliny přes čokoládu a jogurty až k sýrům a pečivu. A pozor - jak naznačuje fotka, je jich docela dost, takže se při čtení článku obrňte trpělivostí.


 
Pradědovy tyčinky Originál(Havlík)

Koupeno - Brand box. Balení - 150 g. Cena - 22,90
Klasické slané tyčinky, které se od běžných liší hlavně délkou. Kupodivu se moc nelámaly. Pro mne by mohly možná být trochu víc slané.
 
Tapas Plněná coppa (Albert Excellent)

Koupeno - Albert. Balení - 70 g. Cena - 56 Kč (sleva, běžně 80 Kč)
Rolky z italské šunky coppa plněné smetanovým sýrem a fíky jsou z řady "alberťáckých" balených tapas - tedy jakýchsi jednohubek. Já jsem si tohle balení  vybrala na ochutnání mezi kousky s končící dobou spotřeby (občas to dělám s odůvodněním, že "zachraňuju jídlo") . Fíků v rolkách bylo hodně málo, protože jejich chuť skoro zanikla, ale jinak byly chuťově dobré, na zobání k vínu docela fajn varianta, byť po čertech drahá. Ale někdy se to může hodit, navíc mám pocit, že tyhle tapas mají téměř trvale v akci 3 za cenu dvou.
 
Mlynářská veka (Albertovo pekařství)

Koupeno - Albert. Balení - 400 g. Cena - 33,90  (sleva, běžně 44,90)
Mám raději tmavé pečivo než bílé, tak jsem zkusila tuto veku z řady výrobků brandovaných pro supermarket Albert. Veka obsahuje přes 90 % žitné  mouky a jsou v ní obsažená i semínka. Byla hezky vláčná, chutnala mi jak samotná, tak namazaná pomazánkou. Jen nechápu, proč na pásce, která na vece je, není uvedené složení. 
 
Lemon Flavoured Ice Cream (Italiamo)

Koupeno - Lidl. Balení - 200 g. Cena  - 29,90
Citronová zmrzlina s citronovou šťávou je úlovek z italského týdne v Lidlu, který probíhal zrovna v těch nejparnějších dnech, takže jsem samozřejmě neodolala a kromě sušených rajčat a sýra Grana padano jsem do košílu hodila i ji. Složením to není žádná velká hitparáda (obsahuje rostlinné tuky), ale chuťově mne naprosto uspokojila - je lehká a má příjemnou osvěžující nakyslou citronovou  chuť. Vaničku jsem bezproblémů zvládla na jeden zátah ... (čímž bych se asi neměla chlubit)
 
Zitrone ((Fermiére)

Koupeno – Delmart. Balení – 140 g. Cena 32,90 (akce)
Jogurt z plnotučného mléka jsem si vybrala kvůli citronové příchuti. Má příjemnou jemnou, ale nikoliv tekutou konzistenci a ochucující složka je už zapracovaná v jogurtu.   Chuť je dobře vyladěná – jogurt není  ani moc kyselý ani přeslazený, ale takový hezky osvěžující. Balení do keramického kelímku je zajímavé,  ale ne úplně praktické. Myslím, že pokud by člověk kupoval tyhle jogurty pravidelně (což asi vzhledem k ceně tedy nebudu), časem by asi řešil nerudovskou otázku „co s nimi?“. Navíc je kelímek docela těžký, asi i zvyšuje cenu a nebude úplně ekologický, protože nebude recyklovatelný.  Ale tenhle jeden určitě na něco využiju.
 
Smoothie Jahoda (Mrož)

Koupeno - vesnický konzum. Balení - 70 g Cena - kolem 25 Kč
Není tolik našlehané jako jiné zmrzliny typu smoothie a ač se jmenuje "Jahoda", jeho základem je jablečná šťáva. Ale zase obsahuje kousky jahod. Nebylo úplně špatné, ale mně víc vyhovují právě ta našlehaná smoothie.
 
Ovocná kapsička Broskev (Kubík)

Koupeno – Albert. Balení – 100 g. Cena – 13,90
Ovocné pyré neobsahuje přidaný cukr, ve složení je jen ovoce doplněné vitamínem C. Kromě broskve obsahuje ještě jablko, banán a mrkev. Je přiměřeně husté a v chuti je nejvíc patrná opravdu broskev, jablka i banán jsem cítila jen nepatrně, mrkev jsem v chuti neodhalila vůbec. Nebylo špatné.
 
Twistky  Karamelizovaná cibule

Koupeno - Brand box. Balení - 160 g. Cena - 49,90 (doporučená)
Snack v podobě silnějších, nepříliš dlouhých spirálovitě zatočených tyčinek je příjemně křupavý, al čekala jsem, že bude trochu jemnější. Cibulová příchuť je decentní, nepřehnaná, dává tyčinkám trochu nasládlou chuť,  takže si myslím, že by jim slušelo trochu víc hrubozrnné soli, která by s nasládlou chutí karamelizované cibulky vytvořila příjemný kontrast. Úplně špatné nebyly, ale za doporučenou cenu je asi znovu mít nemusím
 
Tvarohová tyčinka s avokádovo-citronovou příchutí (Pilos) 

Koupeno – Lidl. Balení – 40 g. Cena – 14,90 ?
Tyčinka má docela zajímavou chuť, která je  lehce nakyslá po citronu, avokádo v ní je cítit jen velmi málo. Obalená je v tenoučké vrstvičce jogurtové polevy. Tu normálně moc nevyhledávám, ale tady mi se zbytkem tyčinky docela dobře chuťově ladila. Tyčinku hodnotím jako fajn svačinku, která i celkem zasytí.
 
Camembert Classic (Chene d´argent)

Koupeno – Lidl. Balení – 275 g. Cena – 59,90
Sýr s bílou plísní na povrchu je vyrobený ve Francii pro supermarkety Lidl. Já jsem ho koupila v XXL týdnu, předpokládám, že normální velikost balení je o něco menší. Sýr má krásně vláčnou krémovou konzistenci, chuťově je  celkem výrazný a má i výraznější vůni, díky které o sobě dával v lednici docela vědět. Na čerstvém chlebu s máslem byl moc dobrý.
 
Řecký jogurt  ochucený Pilos 
 
Koupeno – Lidl. Balení – 150 g. Cena – 12,90 ?
Jogurt řeckého typu s vysokým obsahem bílkovin pro Lidl vyrábí Polabské mlékárny.  Je vyrobený z odstředěného mléka, takže obsahuje nejen hodně bílkovin, ale i minimum tuku. Vybrala jsem si dvě varianty  - mango a citron s limetkou. Jogurt je hustý a má trochu tvarohovou chuť. V kombinaci s ovocnou složkou (je na dně kelímku, takže je třeba ji do jogurtu vmíchat, což vzhledem k hustotě jogurtu nejde zrovna dobře) mi chutnal, o něco víc  ten s mangem (což nikoho, kdo mne zná, asi moc nepřekvapí), ale ani citronovo-limetková příchuť není špatná.
 
Sorbetijs (AH)

Koupeno – Albert. Balení – 500 g. Cena – 49,90 (akce)
 Když jsem v nabídce Alberta objevila nové sorbety pod značkou AH (což je brand  alberťácké mateřské společnosti Albert Heijn), tak jsem si na vyzkoušení koupila rovnou dva - mangový a citronový. Oba mají  klasickou sorbetovou konzistenci, mangový je malinko "hutnější", citronový působí o něco víc vodově.  Citronový má příjemně nakyslou citronovou chuť, která byla v horku hezky osvěžující, mangový tolik nakyslý není,  chutná po mangu a osvěžují je samozřejmě taky. O něco víc mi možná chutnal ten mangový, ale i citronový si dám klidně znovu Byla bych docela ráda, pokud by se v sortimentu udržely, mám sorbety ráda.
 
Squeezer Fruit&go Allstar (Machland)

Koupeno - Penny. Balení - 100 g. Cena - 14,90 (akce)
Ovocná přesnídávka v kapsičce je věc, kterou ráda využívám na cesty nebo výlety. Pod poněkud zavádějícím názvem se skrývá kombinace jablek, banánů a jahod. Přesnídávka je  bio kvalitě a obsahuje jen ovocnou dřeň, žádné další přidané složky. I když ve složení samozřejmě nejvíc jablek, v chuti jsou dost patrné i jahody.
 
Saki Vegan (Selct&Go)

Koupeno – Lidl. Balení – 195 g. Cena – 59,90 (akce)
Po veganském sushi jsem sáhla ne proto, že bych byla vegan, ale protože bylo zrovna v akci a já na sushi dostala chuť. Balení obsahovalo  12 kousků klasických hosomaki, jejichž náplní byla okurka, paprika, marinovaná dýně a uzené tofu. K tomu byly v balení ještě dva pytlíčky - s křenem wasbi a se sojovkou (křenu mohlo být víc, sojovky méně). Nejvíc mi asi chutnaly rolky s okurkou, ale ani ostatní nebyly špatné. Jako rychlá večeře to bylo celkem fajn.
 
Pudding Schweizer Schokolade (Mövenpick)

Koupeno - Nejlevnější potraviny Balení - 150 g. Cena - 8,90
Čokoládový pudink jsem koupila byl jediná věc, která mne zaujala, když jsem nakoukla do prodejny se zlevněnými potravinami. Obsahuje i drobné kousky čokolády, ale musím říci, že bych se bez nich obešla - mám pudink raději hezky hladký. Ale chuťově byl dobrý - chutnal skutečně čokoládově, bylo cítit, že obsahuje smetanu a neměl žádnou umělou pachuť.
 
Organic Sigle Oring 85% (Chocolat Madagaskar)
Koupeno - e-shop pravebio.cz. Balení - 85 g. Cena - spolupráce (běžně 165 Kč)
Hořká čokoláda obsahuje má 85% obsah bio kakaa, které pochází z Madagaskaru z údolí Sambirano. Doslazovaná je třinovým cukrem. Má výraznou  čokoládovou chuť a hezky se rozpouští na jazyku. Většinou mi jedna nebo dvě kostičky stačily na zahnání chutí :)

Cottage bílý (Albert)
Koupeno - Albert. Balení - 200 g. Cena - kolem 25 Kč.
Hrudkovitý sýr cottage vyrábí pro síť supermarketů Albert slovenská firma Rajo. Musím říci, že mne přiliš neoslovil - přišel mi takový sušší, drobivější. Úplně špatný není, ale asi zůstanu věrná Madetě, byť je dražší.

Mozzarella (Italat)
Koupeno - Albert. Balení - 100 g. Cena - kolem 18 Kč (akce)
Tuto značku sýra mozzarella jsem měla poprvé (vybrala jsem si ji proto, že byla zrovna ve slevě) a charakterizovala bych ji jako takový slušný průměr. Použila jsem ji klasicka na salát capresse a nebyla špatná. Klidně po ní příležitostně sáhnu znova.  

Carpaccio (Italiamo)
Koupeno - Lidl. Balení - 120 g. Cena - 89,90
Tentokrát jsem se rozhodla vyzkoušet carpaccio z italského týdne v Lidlu (už jsme dřív měli z Alberta). Tady balení obsahuje 80 g tence nakrájeného syrového masa plus balíček s kousky sýra (tuším to byl grana padano) a sáček s olivovým olejem na dochucení. Plátky byly opravdu jemně, jen by neuškodilo proložení papírem, protože se při oddělování trochu trhaly. Oleje na dochucení se mi zdálo zbytečně moc (měli jsme dvě balení a olej z jednoho nám stačil na obě porce), sýru bylo tak akorát. Mně by asi vyhovovalo balení se samostným masem (sýr a olej mám doma v podstatě stabilně), ale pro někoho může  být fajn, že k večeři mu stačí balení doplnit jen bagetkou a případně rukolou. 


Z téhle dlouhé přehlídky mne nejméně zaujaly Pradědovy tyčinky a moc mne nenadchl ani cottage sýr Albert. Naopak dobré bylo Carpaccio a sýr z Lidlu a hořká čokoláda z Madagaskaru. Chutnaly mi i sorbety z Alberta i citronová zmrzlina z Lidlu.
Pokud jste dočetli až na konec, máte můj obdiv. A můžete mi napsat, co znáte nebo co vás zaujalo.

25 komentářů:

  1. Stáňo, dost toho znám podle obalů, ale doma jsem měla jen ten Camembert.
    Ráda jsem si přečetla tvé hodnocení. Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, díky za návštěvu a hezký zbytek víkendu

      Vymazat
  2. Zajímavý výběr a bezva hodnocení.Já znám hlavně jenom sýry.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, výběr je ryze náhodný - občas ráda zkouším novinky nebo pro mne zatím neznámé věci.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Mám to tak nějak jako Helenka, jen doma mám jen mozzarellu. Ale ochutnala bych klidně všechno.
    Pěkný víkend, Stáňo !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, je vidět, že nejsi vybíravá :). Ale tentokrát se mi tu ani neobjevilo nic, co byl byl vyložený propadák.
      Hezké dny

      Vymazat
  4. Nejvíc mě zaujal Tapas Plněná coppa, to někdy zkusím :-) díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Stáni,
    nejvíce mě zaujala ta zmrzlina, nikdy jsem žádnou z Lidlu asi neměla. Citronová by mi taky chutnala:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ta byla z italského týdnu, možná novinka - předtím jsem si jí tam nikdy nevšimla (ani v předcházejících italských týdnech).
      Hezký den

      Vymazat
  6. Znám jogurty a mozzarellu. Ostatní je pro mě neznámé))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já zrovna tuhle mozzarellu měla poprvé.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni, musím se přiznat, že citron není má oblíbená příchuť, ale salát caprese si dneska dost možná udělám. Mám doma mini mozarelly a na zahradě se najdou i nějaké pozůstatky letošních rajčat. Já italský týden snad vždycky prošvihnu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já zas teď prošvihnu ten francouzský, což mne mrzí kvůli čokopěně, rilletes a hlavně kvůli sýrům ...
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Nad sorbetem se vždycky v Lidlu zastavím a říkám si jestli ho koupit, co když mi nebude chutnat? Teď si myslím, že bude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u zmrzlin já si vždycky ráda zaexperimentuju. :)

      Vymazat
  9. Samé dobroty :). Na sushi už mám dlouho chuť :D. A zaujala mě ta hořká čokoláda :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, ta čokoláda byla fakt dobrá, ale je taky celkem drahá.

      Vymazat
  10. Ahoj Stáňo já bych dnes u Tebe ochutnala čokoládu Madagaskar, tu kupuju pro naši Jani v Lidlu. Děkuju za ukázku, plno věcí neznám. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já pokud jde o čokolády, tak kupuju vlastně jen hořké.
      Hezký den

      Vymazat
  11. Sakra mňam, tolik dobrot a lákavých produktů. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Marcela - Nordic Passion19. září 2023 v 21:34

    Ruzne tycinky a citronove jogurty bych si dala hned:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pro citronové jogurty slabost (stejně jako pro mangové)

      Vymazat
  13. Z tvého uvedeného jsem ochutnala snad jen tu Mozzarelu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, a tu já měla poprvé, většinou kupuju Zott nebo Albert

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)