čtvrtek 21. září 2023

Borůvková hora

Borůvková hora je jeden z vrcholů Rychlebských hor, její nadmořská výška je  900 m.n.m. První rozhlednu tu postavili již v r. 1870, ale po deseti letech zchátrala a zřítila se. Stejně stejný osud potkal její následovnici z r. 1890, která se zřítila rovněž po  10 letech, a jen o málo déle vydržela rozhledna z r. 1908. Ta současná byla otevřena v r. 2006 a vzhledem k ocelové konstrukci s dřevěným opláštěním by měla vydržet výrazně déle.  V osmdesátých letech minulého století se zde konalo několik setkání české a polské opozice (zúčastnil se jich např. Václav Havel, Petr Uhl nebo Anna Šabatová)


 
 
Na Borůvkovou horu lze dojít z několika směrů  - v podstatě ze všech světových stran. My jsme si vybrali tu s nejmenším převýšením. Výchozím místem je parkovište u silnice nad obcí Travná   v místě, kde silnice přechází česko-polskou hranici. První část cesty vede částečně po polském území, částečně přímo po hranici. Asi po dvou kilometrech se z českého území připojí i modrá značka. Společně nás pak dovedly až k rozhledně. 
 

 

 
Na vyhlídkovou plošinu rozhledny ve výšce 24m vede  155 schodů (nepočítala jsem - vycházím z údaje na stránkách města Javorník, kterému rozhledna patří).  Původně nám rozhledna  nabídla pouze výhledy do mlhy, ale díky tomu, že jsme se dole zapovídali s příjemným majitelem stánku s občestvením, dočkali jsme se toho, že se mlha najednou zvedla. Já jsem toho využila a vyšlápla si těch 155 schodů podruhé a ověřila si, že rozhledna poskytuje opravdu daleké výhledy - třeba až na polské Otmuchovské jezero. (byť byly stále ještě poněkud zamlžené).
 





 
Protože se neradi  vracíme stejnou cestou, vybrali jsme si pro tu zpáteční červenou turistickou značku, po které jsme sešli na rozcestí Pod Bílou skálou. Dál jsme pokračovali po zelené na rozcestí Letiště a odtud pak po zeleně značené cyklotrase až k silnici z Travné, po které jsme pak došli asi 500 m na parkoviště.
 

 

 
Celý okruh je dlouhý asi 9 km a celkové převýšení je zhruba  300 výškových metrů, které v podstatě všechny nastoupáte v první třetině cesty. 
 


A ani tentokrát neuniknete pár praktickým poznámkám... Parkoviště na česko-polské hranici je bezplatné. Rozhledna je otevřená celoročně a vstupné je dobrovolné. Kiosek u rozhledny je zhruba od června do září otevřený každý den (cca od 10 do 17 hod.), pak spíše víkendově a v závislosti na klimatických podmínkách. Mají tu i turistickou známku rozhledny. Cesta po polské zelené značce je spíš pro pěšáky, stejně jako část sestupu po červené (která se dá ale obejít či objet po zelené cykloznačce).


 
 
 
 
 
 

31 komentářů:

  1. Tak jsem si zase trochu rozšířila obzory. Ráda jsem s vámi váš výšlap absolvovala - i když tedy jen prostřednictvím Tvých fotek.
    Hezký den, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ony Rychlebské hory jsou takový zapomenutý kraj.
      Hezký den

      Vymazat
  2. O Rychlebských horách vím,ale tůru jsme tam nepodnikli.Ta vaše byla náročná,ale ono je to v horách
    všude.Ač bylo zamlženo,tak se mi výhledy stejně moc líbí.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec se nám docela vyčasilo, takže i výhledy byly :). A Rychleby jsou moc pěkné.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Tak tady jsem taky byla a dodnes na to vzpomínám, že to tam bylo fajn.
    Hezký víkend. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, Borůvkovou horu znám právě jen podle těch setkání disidentů.
    Parádní výšlap!
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, v plánu byla původně trasa z Bílé Vody, jenže ta má výraznější převýšení a manžela trochu zradilo koleno, tak jsme volili tu nejkratší a s nejmenším klesáním při cestě zpátky (protože to je na kolena mor).
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáňo, děti jezdily do Travné na tábor, tak znám okolí. Moc se mně tady líbilo. Konec světa, krásný a klidný.
    Měj pěkný víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, je to takový zapomenutý kraj, ale je tam krásně.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Nádhera, hlavně ta mlha nad lesem... to miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mlha nad lesem je romantická, ale když už vylezu na rozhlednu, tak jsem ráda, když vidím něco jiného než špičky stromů :D

      Vymazat
  7. Krásné místo i fotografie. S tou mlhou je to takové magické... prostě nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, bylo neuvěřitelné, jak mlha během půlhodiny skoro zmizela a místo špiček smrků bylo najednou z rozhledny vidět až do Polska.
      Měj se fajn

      Vymazat
    2. Stáňo takové chvíle v přírodě mám ráda. Ty proměny jsou úžasné a pak překvapení že změny, co všechno lze najednou vidět. Znám to. Měj se pěkně

      Vymazat
  8. O Borůvkové Hoře jsem nikdy neslyšela, díky za rozšíření obzorů! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vija
    Líbí se mi název Borůvková hora. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A bylo tam i borůvčí (na borůvky bylo ale pozdě)

      Vymazat
  10. To je dobře, že si to mlha rozmyslela! Kochání výhledy patří k mým velmi oblíbeným činnostem! :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kvůli výhledu vylezla do těch 24 metrů podruhé :)

      Vymazat
  11. No ušli jste pořádný okruh, ale dle fotek soudím, že to stálo za to. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to hezký výlet a navíc jsme ještě hezky pokecali s dvěma cyklisty a sympatickým majitelem občerstvení, co se i stará o rozhlednu.

      Vymazat
  12. Ahoj Stáňo, Borůvkovou horu neznám. Musel tam být hezký výhled. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, na druhý pokus, který mne stál 150 schodů navíc :D, opravdu byl (na ten první jsme viděli jen špčky smrků v mlze).
      Měj se fajn

      Vymazat
  13. krásný výhled :) a také mám raději okruhy :) člověk toho aspoň spatří více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My stejnou cestu zpátky volíme, jen když se nám nepovede vymyslet nějaká jiná.

      Vymazat
  14. Přesně takové výlety mám ráda. Člověk chodí po horách a zároveň to není ani tolik fyzicky náročný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D. Já měl v plánu o dost delší cestu z Bílé Vody (chtěla jsem se podívat na klášter), ale manželovo koleno rozhodlo jinak.

      Vymazat
  15. Na Borůvkové jsem byla před pár lety s rodiči a sestrou, v hlavě mi utkvěl hlavně ten trefný název. Musel to být fajn výlet, i když škoda mlhavého počasí. Aspoň že se na druhý výstup mlha rozfoukala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, my s mlhami musíme tak trochu počítat, když jezdíme na dovolené hlavně na podzim. Ale tentokrát se výhledy nakonec konaly :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)