středa 6. září 2023

Michaela Klevisová - Vraní oko

 
Michaelu Klevisovou, autorku detektivních románů, která se pyšní dvěma oceněními „Detektivka roku“, jsem objevila poměrně nedávno – první titul z jejího „pera“ se mi dostal do ruky asi před třemi lety.  Ale docela rychle jsem si její knihy oblíbila a dneska už mám přečtené všechny detektivní příběhy, které jí vyšly. Včetně toho nejnovějšího – dalšího ze série s komisařem Josefem Bergmannem, kterého autorka ve své předchozí knize Prokletý kraj dočasně opustila. A právě knize Vraní oko, která vyšla někdy na jaře,bude věnován dnešní článek.
 


 
Jihomoravská vesnička Slunečná obklopená lužními lesy se stane v krátké době místem hned dvou podezřelých úmrtí, ze kterých se poměrně rychle vyklubou vraždy. Obětí jedné je místní  bohatý  podnikatel Alan Strauss, který se snaží v okolních mokřadech vybudovat ptačí rezervaci. Druhým mrtvým je profesor Vilém Veselý, který žije pod jiným jménem na okraji mokřadu ve zděděné maringotce. Oba mrtví byli nadšení amatérští ornitologové a spojoval je právě společný cíl – ochrana a rozšíření zdejších  mokřadů. Když místní kriminalisté zjistí, že podezřelým způsobem zemřela i přechozí majitelka maringotky a rovněž nadšená amatérská ornitoložka Daniela Rybářová, ujímá se vyšetřování tým pražského komisaře Bergmanna, který vyšetřoval  její smrt. Souvislost všech úmrtí s mokřady se totiž nabízí jako první…  Jenže smrt alespoň některého z nich přišla vhod i mnohým jiným – ať už fotografce Evě a jejímu příteli, kteří žijí v nedaleké chatové osadě, Straussově dceři a zeťovi, jejichž plány ohrožovala Straussem prosazovaná myšlenka ptačí rezervace, mladíkovi, který pomáhal u Straussů na statku a měl s nimi konflikt kvůli rušení ptáků v mokřadech… a možná by se našel ještě někdo další.
 

 
Kdo Michaelu Klevisovou zná, ví, že její detektivní příběh nejsou ani  thrillery s potoky krve ani akčními příběhy. I tentokrát nám autorka nejprve představí jednotlivé protagonisty příběhu a naznačí i některé vztahy mezi nimi. Teprve potom se dočkáme obou vražd a na scéně se objeví i komisař Bergmann a jeho kolegyně Sylvie. Samotné vyšetřování má podobu  klasického detektivního pátrání spojeného s výslechy všech účastníků i podezřelých, rozkrývání jejich povah, možných motivací i porovnávání získaných výpovědí.  Já mám tento typ detektivek, které se věnují i povahám a příběhům jednotlivých protagonistů, ráda, takže se mi knížka četla velmi dobře a myslím, že milovníky klasických detektivech ani příznivce Michaely Klevisové rozhodně nezklame. A plus kniha má, stejně jako ty předchozí, za velmi povedenou obálku.

 
 
Anotace
Dvojnásobná držitelka ceny za nejlepší českou detektivku Michaela Klevisová se vrací k oblíbenému kriminalistovi Josefu Bergmanovi. Vyšetřování ho tentokrát zavede do chatové osady u řeky na jižní Moravě, kde lišky dávají dobrou noc. V okolních mokřadech vzniká nová ptačí rezervace, kterou tam ovšem místní nechtějí. Lidé tak mají spoustu důvodů vzájemně se nenávidět a podezřívat. Bergman musí přijít na to, jak vražda podivínského ornitologa souvisí s nedávnou smrtí pražské profesorky a dalšími podezřelými okolnostmi. Pravdu znají snad jen ptáci, kteří nerušeně poletují nad hlavami obětí i těch, kteří před druhými něco skrývají.
Vydalo nakl. Motto v r. 2023, 320 stran 
 

24 komentářů:

  1. Některé její knihy znám a četla jsem je ráda.
    Stáňo, díky za tip.
    Měj hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Klevisová se mi čte vždycky dobře :)
      Hezký víkend

      Vymazat
  2. Nečetla jsem žádnou její detektivku, ale kupuji je mamce.
    Hezký den.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Stáni, díky za další recenzi. Kniha má moc pěknou obálku. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tyhle obálky se fakt povedly. Tuším první tři knížky v 1. vydání měly obálky jiné, ale zdaleka nebyly tak povedené.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Knížky vůbec neznám :). Ale to bude tím, že detektivky nečtu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, my dvě se výběrem knih myslím dost míjíme :D

      Vymazat
  5. Už mám od minulého Tvého příspěvku zapsáno.
    Měj se hezky!
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak ať se líbí, až se k ní dostaneš.
      Hezký víkend

      Vymazat
  6. Musím si poznačit, až zas půjdu do knihovny 👍😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tuhle knížku asi s čistým svědomím doporučím.

      Vymazat
  7. Vija
    Znám, mám přečteno. Ráda čtu její knihy. Hezký víkend přeju. J

    OdpovědětVymazat
  8. Detektivku bych asi já osobně moc nečetla, není to můj šálek kávy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne jsou naopak detektivky nejoblíbenější žánr :)

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    taky jsem ji četla a líbila se mi. Mám moc ráda tuto sérii.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já si Klevisovou taky hodně oblíbila.
      Hezký víkend

      Vymazat
  10. Stáňo, Klevisovou čtu také moc ráda, tuhle ještě neznám, ale v knihovně se určitě poptám. Díky za tip, zdravím
    😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už od Klevisové přečetla všechno, kromě jejích kočičích knih. Pokud jde o detektivky, tak mi nezbývá, než čekat na novinky:)

      Vymazat
  11. Wow, super že existuje tolik dílů od jedné autorky, knížky vypadají velmi čtivě. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Od Klevisové mám teď doma jednu knížku, kterou mi půjčila kamarádka. Popravdě ani nevím jak se jmenuje, teď čtu knihy ze spoluprací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Klevisovou ráda, mám od ní přečtené všechny detektivky, co vyšly.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)