úterý 19. září 2023

Šerák a Keprník

 Výlet na Šerák jsme plánovali už dvakrát, vždycky nám ho zhatilo počasí. Tentokrát jsme si řekli, že se prostě na Šerák vypravíme, i kdyby se čerti ženili. A tento plán jsme zrealizovali hned první den dovolené. Ostatně pod kopcem se čerti neženili...



Jako východisko pro výlet jsme si vybrali sedlo Ramzová a první část cesty si zjednodušili tím, že jsme se z Ramzové na Čerňavu svezli lanovkou.  Odtud už jsme ale pokračovali pěšky po červené turistické značce, která stoupá až k rozcestí Pod Šerákem. A jak jsme stoupali, bylo jasné, že nahoře se možná ti čerti žení...
 







 

 
Z rozcestí jsme ještě pokračovali dál po červené a vystoupali jsme až na vrcholek Keprníku, který  je se svými 1423 m.n.m.  čtvrtou nejvyšší horou Jeseníků. Spolu se Šerákem tvoří národní přírodní rezervaci.  Jeho nezalesněný vrchol za pěkného počasí nabízí kruhové rozhledy. Nám ovšem nabídl jen mlhu a pořádný fujavec. 




 
 
Z Keprníku jsme se stejnou cestou vrátili zpět na rozcestí Pod Šerákem a dovystoupali posledních pár metrů k Chatě Jiřího pod Šerákem. Samotný vrcholek Šeráku ve výšce 1351 m.n.m. je nepřístupný, ale pěkné výhledy do údolí směrem k Jeseníku, byť v našem případě trochu zamlžené, nabízí vyhlídka od chaty, která je asi o 30 výškových metrů níže.
 


 



Ze Šeráku jsme pak pokračovali strmým klesáním až k Obřím skalám, což je pás výrazných svorových skal.  Tam jsme se připojili na zelenou značku a poté jsme dál prudce klesali až do údolí Vražedného potoka.  Tady skončilo "vražedné" klesání a cesta poslední kilometr a půl do Ramzové už střídavě mírně stoupala a klesala.
 





 
Celkem jsme ušli asi 12 km a  vystoupali 500 výškových metrů (musím říci, že naše přístroje se na kilometráži ani výškovém profilu úplně neshodly - já používám  na mobilu Stopaře z mapy.cz, manžel Garmina a rozdíl byl asi 1,5 km a 50 výškových metrů).
 

  
A praktické poznámky na závěr? K lanovce je třeba odbočit ze silnice vedoucí přes sedlo a vyjet asi ještě 300 m nahoru, kde je bezplatné parkoviště. Vyjet se dá buď jen na Čerňavu (lístek stojí 140 Kč), kde je mezistanice, nebo až na pod vrcholek Šeráku (za 300 Kč). Lanovka je v provozu od 8.30 do 16.30. Chata Jiřího pod Šerákem má v září v pondělí zavírací den, ale v zádveří funguje automat (kafe, čaj, plechovkové pivo, nealko a nějaké sladkosti). Většina trasy vede po kamenitých cestách,  zejména klesání na zelené je hodně příkré se spoustou kamenů, takže určitě není vhodná ani pro cyklisty ani pro kočárky.

31 komentářů:

  1. Tak tady jsme byli několikrát. Máte to prošlé křížem krážem)))
    Krásná krajina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my letos konečně poprvé. Loni i před asi 8 lety nás zradilo počasí...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáno,tam jsme byli třikrát, naposledy před covidem. Ubytování jsme měli v lázních Velké Losiny. Sice už výšlap se nekonal,z Rámzové nahoru lanovkou s přesedáním,ale dala jsem to i s francouzskýml holemi. U chaty Jiřího byl krásný výhled dalekohledem až na Pustevny - kostelík. V Losinách aquacentrum jsme také využili,procházky parkem,. Tehdy prima dovolená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, my máme ubytování kousek od Jeseníku, ale ve Velkých Losinách na zámku jsme byli loni na výletě, když pršelo.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Nádherné fotografie i přes tu mlhu.V Jeseníkách jsme byli před lety na podzimní dovolené
    a učarovaly mě.Některé tůry tam byly hodně náročné.Moc ráda jsem zavzpomínala.
    Stáňo,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, nám se v Jeseníkách tak moc líbí.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Stáňo, děkuji za parádní reportáž! Jeseníky moc prozkoumané nemáme, fotky se mi moc líbí!
    Měj pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, jsem ráda, že se článek i fotky líbily. Nám přijdou Jeseníky jako super místo na dovolenou .).
      Hezký den

      Vymazat
  5. Skvělý výlet. Zavzpomínala jsem si na mládí. To jsme ještě neměli ty digitály, s filmem se šetřilo a vyvolávání fotek v koupelně bylo také na dlouho. Proto děkuji, že jsem si tuhle túrku mohla projít takto s vámi. Ty kamenité cesty jsou dobré směrem nahoru, ale opačně trpí kolena. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jeseníky tak moc neznám, takže díky za možnost něco z nich vidět, byť jen prostřednictvím Tvých fotek, které jsou hezké a vypovídající.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsem ráda, že se ti naše (fotíme s manželem střídavě) fotky líbyly.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Moc pěkný výlet :). Jeseníky jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáňo to jste měli pěkný výlet, já byla jen na Ramzové. V Jeseníku bych měla strávit celý říjen, jezdím tam do lázní. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak si to pak v Jeseníku užij. Kolem je to taky pěkné - my byli v okolí lázní na výletě loni.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni, zrovna tuhle túru jsme v Jeseníkách neabsolvovali a to jsme z chaty na takové podobné ne-li na tyhle konkrétní skály viděli :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, my taky nezvládli vše, co jsme chtěli - pět dní bylo málo :D

      Vymazat
  10. Vija
    Z Jeseníků jen Velké Losiny. Mlha i výhledy, hezký výlet.
    Hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam jsme byli loni :) - tedy jen na zámku, víc jsme nestihli.
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Škoda té mlhy, ale i tak to určitě byla super vycházka. Převýšení i přes mírné neshody je stejně velmi slušné :D Ikdyž po naší zkušenosti ze Sněžky, tak nás bolelo víc 1000m klesání než 500m stoupání.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klesání bylo v té první části dost vražedné a manžel si na něm poněkud zlikvidoval koleno, takže pak už jsem plánovala výlety i podle prudkosti klesání.

      Vymazat
  12. Nádhera! Teď na podzim bude ta příroda všude navíc krásně zbarvená. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já podzimní přírodu s barevným listím, červenými šípky a trochu mlžnými rány miluju.

      Vymazat
  13. pamatuji si, že když jsme byli se školou na Šeráku, tak tam bylo dost podobně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám na Šeráku už jen foukalo, ale bylo vidět do údolí. Na Keprníku jsme se málem neviděli navzájem :)

      Vymazat
  14. Jéé, super článek. Určitě ho v budoucnu využiju :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tuhle trasu mám moc ráda, jen my ji obvykle chodili ze Šeráku na Červenohorské sedlo. Říkám jí "borůvková hřebenovka", protože cestou obvykle roste velké množství borůvek a teď na podzim i brusinky. Škoda, jestli byla chata pod Šerákem zavřená, umí na ní úplně vynikající borůvkové knedlíky. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)