čtvrtek 28. září 2023

Travná

 Z vesničky Travná, resp. z parkoviště kousek nad ní jsme vyráželi na náš výlet na rozhlednu na Borůvkové hoře. Cestou zpátky jsme se ale zastavili ipřímo ve vesničce, protože jsem se chtěla podívat na křížovou cestu, která je nad obcí. A zaujala nás i poměrně mohutná stavba kostela, který jsme zahlédli z auta cestou nahoru na parkoviště.


 
 
Travná leží jen kousek od polských hranic u silnice spojující  Javorník a polské městečko Ladek Zdroj. Dnes je součástí města Javorník a žije zde  jen kolem 50 stálých obyvatel. Před 2. světovou válkou měla ale Travná kolem 400 obyvatel, převážně německé národnosti. Původně se obec jmenovala Krautwald, český název Krutvald dostala až v r. 1924 a současné jméno Travná pak po 2. světové válce.
Dominantou obce je kostel  Neposkvrněného početí Panny Marie, který na mne svou velikostí v tak malé vesničce působil trochu jako zjevení. Kostel byl postaven ke konci 19. stol. v novogotickém stylu na místě původního, o sto let staršího, kostela. 
 

 






 
 Jaká byla původní funkce této vzhledově zajímavé budovy, jsem nezjistila, nyní slouží podle cedule jako salesiánské středisko
 
Křížová  cesta cesta se spolu s  poutní kaplí Panny Marie Lasaletské nachází ve svahu kousek od silnice. Kaple Panny Marie Lasaletské byla postavena v polovině 19. století na místě starší dřevěné kapličky. Kousek od kapličky vyvěrá pramen vody s údajně léčivými účinky, nad kterým vznikla grotta se sochou Panny Marie. Samotná křížová cesta byla postavena na konci 19. stol. a klikatí se do svahu nad kapličkou. Od posledního, čtrnáctého zastavení vede zpět k začátku křížové cesty schodiště.
 









A praktické poznámky na závěr? Kostel najdete hned u silnice a je u něj prostor na zaparkování. Ke kapli a křížové cestě je třeba odbočit ze silnice (odbočka je označená směrovkou). Kolem poutní kaple vede modrá turistická značka, která je jednou z cest na rozhlednu na Borůvkové hoře. Interiéry kostela ani kaple nejsou přístupné, ale dovnitř se dá nahlédnout přes mříže.
A musím poznamenat, že jak kostel, tak kaple se mi špatně fotily - měla jsem pocit, že jsou obklíčené dráty elektrického vedení ze všech stran - taky je to na fotkách patrné. Někdy se mi nepovedlo najít takový záběr, abych se drátům vyhnula ...





18 komentářů:

  1. Stáňo, moc ráda jsem se podívala, ta křížová cesta je skutečně krásná.
    A to focení - s tím bojuji neustále - zaparkovaná auta, dopravní značky, dráty... A pak dojdu k mřížím... no to jsem si už psaly :o)
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, s foťákem se při focení tolik nebojím (nechám si ho pověšený na krku), ale když někde cpu mezi mříže mobil, tak strach, že by mohl skončit na druhé straně, mám.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Kostel působí majestátně, ráda jsem se na místa vašeho výletu podívala.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně fakt překvapil, když se za zatáčkou vynořil.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ahoj Stáňo, já ty vaše výlety miluji. Krásná místa stále objevujete. Nádherné sakrální budovy. ☺♥ Doufám, že si užíváš krásný prodloužený víkendík. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  4. Stáňo, to jsou moc hezké fotografie ze zajímavého místa. Kostel je nádherný i uvnitř. Krásný je ten oltář v kostele, líbí se mi moc Křížová cesta. Provedení čtrnácti zastavení je opravdu nádherné a zajímavé a Ty jsi vše moc hezky nafotila. Krásná je i kaple. Je to zajímavá stavba, která vše nádherně doplňuje. Krásné jsou názvy Travná i Borůvková hora. Děkuji za krásnou podívanou a přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, kostel je opravdu monumetální a byla jsem ráda, že šlo nahlédnout dovnitř, byť jen přes mříž (musím říci, že jsem to ani nečekala, za kliku kostelních dveří jsem vzala jen tak...).
      Hezký víkend

      Vymazat
  5. Kostel je nádherný a je fajn,že jste ho mohli vidět i uvnitř.Křížové cesty jsem jednu dobu hodně navštěvovala a pár jich hlavně v našem kraji viděla.Tahle je opravdu moc krásná.Některé u nás jsou ve špatném stavu.Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já mám křížové cesty taky ráda, už jsem jich taky pěkných pár viděla. Mám ostatně ráda křížky u cest, v podstatě každý vyfotím :)

      Vymazat
  6. To musela být příjemná procházka, moc hezké místo, ze kterého jde taková kouzelná atmosféra. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný kostel, moc pěkný výlet. Jste úžasní výletníci. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  8. Marcela - Nordic Passion4. října 2023 v 15:30

    Kostel je tedy vskutku impozantni, pekny den Stano, M.

    OdpovědětVymazat
  9. Odpovědi
    1. Moc hezký kostel i pěkná křížová cesta. Stálo to za zastávku.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)