sobota 27. ledna 2024

Kelly Bowen - Zahrada dávných tajemství

 Tak po dvou detektivkách jsem zase pro změnu sáhla po jiném tématu. Jde opět o knihu, kterou jsem získala v rámci spolupráce s nakladatelským domem Grada. Zaujala mne anotace, která nabízela kombinaci současnosti a období  2. světové války a ženu jako ústřední postavu.



Opuštěný zámek nedaleko Rouenu a jeho tajemná zahrada jsou místo, kde začalo přátelství mladičké Holanďanky Stasie, která na nedalekém statku trávila prázdniny u prarodičů, a Francouze Nicolase, mladíkem bez pořádného domova a s otcem, kterého psychicky zničily následky bojů v 1. světové válce. Jejich přátelství pomalu přerůstá v lásku, jenže začíná válka další, která jejich cesty rozdělí. Ztratí spolu kontakt a ačkoliv Stasie přežije bombardování Rotterdamu, Nicolas potopení francouzské válečné lodě u afrických břehů, myslí si oba, že ten druhý zahynul. 


Osud je ale opět přivede na místo, kde jejich láska začala - na zámek u Rouenu. Oba dva jsou už ale někým trochu jiným. Stassie je odbojářka, známá pod jménem Rose nebo taky Šípková Růženka, která po útěku z Holandska  působí s francouzskými partyzány, zatímco Nicolas byl pod jménem Thomas Phillip  v Rouenu vysazen anglickou rozvědkou, aby navázal spolupráci s francouzským  odbojem a společně zlikvidovali nacistickou spojovací centrálu, která sídlí právě na zámečku v Rouenu.


Současná linka pak sleduje Isabelle, která se rozhodne notně poškozený zámek spolu se svou sestrou Emilií koupit a zrekonstruovat. Na zámku Isabelle najde dokumenty, v nichž je zmínka o Šípkové Růžence, která nasvědčuje tomu, že legenda o tajemné statečné odbojářce likvidující nacistické pohlaváry by nemusela být jen legendou, ale že tato odbojářka v okolí skutečně působila. Další indicie pak vyvolávají v Isabelle i její sestře otázky, zda ona tajemná Šípková Růženka neměla něco společného i s jejich rodinou.


Kniha je sice fikcí, ale byla napsána na základě inspirace skutečnými událostmi a osudy reálných lidí. Výsledkem je velmi čtivý příběh, který na jedné straně odhaluje hrůzy války i to, jak dokáže  lidi měnit, na druhé straně přináší i trochu romantiky. Musím říci, že se mi knížka opravdu líbila a asi se brzo podívám po autorčině předchozí knize Byt na Seinou, která rovněž kombinuje současnost s příběhem francouzského odboje.

Za zaslání knihy děkuji nakladatelství Grada, kde si ji můžete rovněž koupit

Anotace
Rok 1940. Mladá Holanďanka Stasia prožívá první krutý střet s realitou války. Dívka se zálibou v psaní pohádek, která od dětství trávila prázdniny u prarodičů v Normandii a nasávala její čarovnou atmosféru, je náhle ponechána napospas osudu. Je bytostně přesvědčená, že dobro musí zvítězit, a nehodlá bezmocně přihlížet, jak nacisté ničí vše, co je jí drahé. Záhy se propracuje až na seznam nejhledanějších agentů francouzského odboje. Teď se však vrací ke starému zámku s tajemnou zahradou svého dětství, kde má splnit takřka sebevražednou misi.
Současnost. Legenda o Šípkové Růžence – agentce odboje a postrachu nepřátel a zrádců z doby druhé světové války – provází Isabelle a její sestru Emilii od dětství. Každé léto trávily u prarodičů v pohádkami a pověstmi opředené Normandii. Dnes, o několik desetiletí později, se jim naskytla příležitost, jaká se nedá odmítnout. Spolu se pouští do rekonstrukce starého zámku a jeho zpustlé zahrady. Přitom odhalují neuvěřitelná tajemství spjatá nejen s historii tohoto místa, ale i s jejich rodinou. Sestry brzy pochopí, že ne každá pohádka je pouhým výplodem lidské mysli. Jedno je jim ale jasné: každá by měla mít dobrý konec.
Vydalo nakl. Metafora v r. 2023, překlad H. Sichingerová, 408 str.

18 komentářů:

  1. Už i název knihy je lákavý.Zaujala mě.
    Stáňo,přeji Ti hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mně se knížka četla dobře.
      Hezký zbytek neděle

      Vymazat
  2. Ahoj, to vypadá vážně dobře, o autorčině předchozí knize jsem už slyšela, ale zatím jsme spolu neměli tu čest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, tu předchozí jsem taky nečetla, ale až mi padne do ruky, sáhnu po ní taky.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Pokud je to inspirováno skutečnými událostmi, pak by mě to určitě zajímalo. Jsem sice spíš na detektivky, thrillery a klasiky, ale pokud je román dobrý, přečtu si i ten - nejraději mám právě takové, které jsou inspirované skutečnosti.
    Děkuji za zajímavý tip, Stáni. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka v doslovu píše, že inspirací byly skutečné osudy i události. Já historii holandského a francouzského odboje samozřejmě neznám, takže nedokážu posoudit, nakolik jsou v příběhu zastoupené reálie a nakolik autorčina invence.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Díky za tip, po thrillerech určitě příjemná změna, poptám se v knihovně 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já občas ráda přeskočím na jinou linku, i když nejvíc čtu ty detektivky
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáni, zajímavá kniha. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Stáňo, děkuji za zajímavý tip. Podle obálky bych tipovala na červenou knihovnu, tohle tedy zní dobře.
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, trochu romantiky je tam taky, ale červená knihovna to rozhodně není.
      Hezký den

      Vymazat
  7. Já na tu historickou četbu moc nejsem :) Teď jsem začala číst Sněhuláka a zatím se mi to teda čte hodně z tuha. Těžko říct, jestli je to i překladem.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak přečtu kdejakou detektivku, tak Nesbo mne neuchvátil...
      Jinak myslím, že by tě tenhle titul možná překvapil - četlo se to dobře

      Vymazat
  8. Díky anotaci bych si knihu taky vybrala, zajímavý příběh.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)