neděle 28. ledna 2024

Výzva - 12 nej...

 Výzvu "12 nej..." vyhlásila  na svém blogu Helena a jejím cílem je ohlédnutí se za uplynulým rokem a připomenout si jeho radosti - ty větší i ty úplně malé. Já tedy píšu krátká ohlédnutí za každým měsícem, ale proč se neohlédnout ještě za rokem... Připomenout si věci příjemné nikdy neškodí. 



Leden jsme zahájili výšlapem, protože "jak na Nový rok, tak po celý rok" a turistika je naše láska. 


Z února jsem vybrala fotku z procházky k Milíčovským rybníkům, které máme za humny. A mám s ní spojený nevšední zážitek - v nestřeženém okamžiku mne labuť, kterou jsem fotila, klovla do pozadí😀


Březen - to byl náš prodloužený víkend v Kutné Hoře. Vyšlo nám počasí a tak  jsme udělali si výlet na rozhlednu Kaňk i podél Vrchlice, v Sedlci jsme si prohlédli kostnici a katedrálu a samozřejmě došlo i na chrám sv. Barbory. Ale zbyl i čas na toulání městem a skleničku vína na hradbách.


Duben je pro mne už řadu let měsícem, kdy se po zimě otvírá Valdštejnská zahrada, což mi rázem zpříjemní cestu do  práce. Vždycky už se na to těším...


V květnu jsme strávili týden dovolené ve Cvikově. Do naší paměti se zapsal nejen skvělými dorty v hotelové restauraci, ale především prima výlety. Nej asi byla návštěva městečka Oibyn, nad kterým se tyčí stolová hora se hradem a  zříceninou  středověkého kláštera.


V červnu jsme mimo jiné strávili týden na naší chatě u Hracholuské přehrady. Kromě toho, že jsme při výletě ke kamarádům do Kdyně píchli kolo, stihli jsme i výlet podél Hadovky a na zříceninu hradu Krasíkov.


Červenec byl ve znamení naší nejdůležitější rodinné události roku 2023- ženil se nám syn. Svatba byla moc hezká a novomanželé vypadají spokojeně, což je asi nejdůležitější.


V srpnu mne překvapil výlet do Nové Cerekve - v malé vesničce na Vysočině jsem opravdu nečekala krásně zrekonstruovanou židovskou synagogu se zajímavou výstavou o historii synagog (a kromě toho tam mají i hezký kostel).


Září - to byla dovolená v Jeseníkách. Vybrala jsem z ní fotku z výletu k horní nádrži vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně - výhledy odtud braly dech.


Říjen byl ve znamení švestek - neurodilo se ani tolik nám, ale hlavně sousedům, kterým jsme jejich nadměrnou úrodu pomáhali likvidovat. Tolik povidel jsme s mámou snad ještě nikdy neuvařily (a o knedlících, koláčích, švestkovém čatní a dalším zpracování ani nemluvím).


V listopadu jsme si udělali výlet do Tábora. Fotka povidloně - úžasného zákusku, který mají v cukrárně skoro na náměstí, mi někde zmizela, tak aspoň pohled na táborské náměstí z kostelní věže.


A jak jsme r. 2023 výletem začínali, tak jsme ho výletem k končili - předposlední den prosince jsme se vypravili do skanzenu u Kouřimi (a zastavili jsme se samozřejmě i ve městě).


Tak tolik ohlédnutí za loňským rokem. Nepřinesl jen věci příjemné a jednoduché, ale i ty s opačným nábojeme. Takový už je život. Ale důležité je připomínat si právě ty příjemné a věřit, že i v budoucnu jich bude většina (a případně se o to i přičinit).
A úplně závěrem - Helenko, děkuji za výzvu. Byla bezva a já si psaní článku užila.

32 komentářů:

  1. Stáni, krásné radosti si vybrala. Měj pohodový vstup do nového roku.

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, já moc děkuji za tvou účast. Měla si obavy a výsledek je parádní!
    Přeji pestrý nový rok a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já jsem ráda, že se mi to povedlo. A ještě jednou díky za tvůj nápad. Bavilo mne to.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Hezky zpracovaná výzva. Já mám tedy co dělat, abych to do konce ledna stihla :-).
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ještě dva dny a kousek - to dáš :)
      Hezký dne

      Vymazat
  4. Krásně výletový rok. Já do práce zas chodila přes Františkánskou zahradu. To podle toho jaká tramvaj mi jela dřív. Jenže to ještě nebyla tak krásná jako teď....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, do Františkánské zas musím někdy zajít (nějak do těhle končin nechodím). Ale asi to nechám na jaro :).
      Hezký den

      Vymazat
  5. Stáňo, zážitků jsi měla v minulém roce dost a dost, největším byla určitě svatba syna. Z fotek se mi líbí pohled z okna na náměstí v Táboře. Zdravím, pá 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak svatba byla určitě rodinná událost roku :). Ta táborská fotka se mi taky líbí, proto jsem ji nakonec vybrala (měla jsem v užším výběru ještě táborské náměstí ze země)
      Měj se fajn

      Vymazat
  6. Vybrala jsi krásné maličkosti z minulého roku :) Člověka to hned zahřeje u srdce, když si vzpomene na všechny ty dobré chvíle, které v uplynulém roce prožil.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to prima výzva a bavila mne - právě pro to připomenutí hezkých chvil

      Vymazat
  7. Moc pěkný článek, Stáňo :) Kutnou Horu miluji a ve Valdštejnské zahradě jsem se byla loni po nějaké době taky zase podívat ♥ Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  8. Stáňo, pěkný cestovatelský souhrn. Jeden by ani neřekl, kolik se toho za rok stihne, že?
    Pěkný večer ti přeji. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, výletů bylo v plánu ještě víc, jenže holt ne všechno vyjde podle plánů...
      Měj se krásně

      Vymazat
  9. Krásné ohlédnutí za minulým rokem.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný rok jsi měla a viděla zajímavá místa.Ta první fotka se mi zdá,že je to jedna moc hezká tvrz v soukromém vlastnictví,ale název si teď zrovna nepamatuji.
    A svatba to je událost ze všech nej.Přeji i v tomto roce další krásná navštívená místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ta tvrz se jmenuje Tuchoraz a je opravdu v soukromém vlastnictví. Její areál byl ale volně přístupný (mám tu o výletě článek )
      Hezký den

      Vymazat
  11. Ahoj Stáni, tahle výzva se mi moc líbí :))) je vidět, že loňský rok se vám nesl patřičně v duchu turistiky. Líbí se mi jaký vidíš i v těch nejobyčejnějších věcech a místech potenciál a krásu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, turistika je naše společné hobby, takže je to jasné :).

      Vymazat
  12. Marcela Nordic Passion31. ledna 2024 v 16:44

    Stano, tobe tahle ohlednuti jdou a je to moc pekne, zamyslet se, zapatrat, vzpominat, hezky napad Helenky, take jsem o nem uvazovala, ale s tou moji disciplinou... Uvidime. Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, musím říci, že mi při psaní tohoto článku do výzvy hodně pomohly pravidlené "Měsíce v kostce" :)

      Vymazat
  13. Valdštejnská zahrada se mi líbí moc, v loňském roce jsem tam také byla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Valdštejnskou zahradu moc ráda, vždycky se těším, až ji otevřou a začnu chodit do práce přes ní.

      Vymazat
  14. Tak koukám, že výletíš pořád. :D Gratuluji ke svatbě syna a jsem zvědavá, jaká nej budeš sdílet za rok 2024 :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)