středa 3. ledna 2024

Julie Caplin - Vinice ve Francii

 
Julie Caplinová je už myslím fenomén - patří v současnosti mezi nejoblíbenější autorky čtení pro ženy a spousta čtenářek netrpělivě čeká na každou její novou knížku. Já k úplně největším fandům této autorky nepatřím, četla jsem od ní zatím asi čtyři tituly, ale když jsem dostala nabídku přečíst si v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada její nejnovější příběh ze série Romantické útěky, tak jsem moc neváhala a nabídku jsem využila. Knížku jsem dočetla už před Vánoci, ale k napsání článku o ní jsem se dostala až teď (a odškrtávám si tím jeden pomyslný blogový rest, s nímž jsem vstoupila do tohoto roku.



Hattie přijíždí do Francie na zámek  Chateau Martin v oblasti Champagne, kde její sestřenice hodlá uspořádat velkolepou svatbu, aby vše připravila a zorganizovala. Doufá, že by tato akce mohla být startem její samostatné kariéry jako svatební koordinátorky, zatímco syn majitele  Luce se po letech jiné práce vrací na zámek s cílem obnovit tu výrobu šampaňského (jeho otec hrozny z vinice pouze prodává). Mezi Hattie a Lucem to zajiskří v podstatě při prvním setkání, ale realizaci jejich plánů vstupují do cesty nečekané komplikace a překážky.

 
Kromě Hattie a Luca se v příběhu setkáme ještě s Fliss, ráznou britskou kuchařkou, kterou si Hattie povolá na pomoc, vinařem Alfrédem, zámeckou hospodyní Solange, která se teprve při vaření s Fliss probírá z letargie po smrti manžela, i Lucovou svéráznou tetou Marthou. Romatická linka je tu jasná – nezávazný flirt Hattie a Luca přerůstající i přes Hattiinino váhání způsobené poněkud patologickým vztahem k bývalému příteli v něco vážnějšího. A na pozadí romatického příběhu se nám jako ve všech knihách Julie Caplin dostane bohatého popisu vinařského kraje  kombinovaného s ochutnávkami vína a nahlédnutím do místní kuchyně (při čtení se mi na některých místech  sliny jen sbíhaly).
 

Na knize mi trochu vadila linka související s tajemným nálezem ve sklepích pro zrání vína, která byla jen tak nahozená a neukončená. Trochu si myslím, že nebyla v příběhu úplně nutná, ale když už ji spisovatelka použila, tak ji měla více dotáhnout… Jinak je ale knížka příjemné, nenáročné oddechové romantické čtení. Pokud chcete zrovna tohle, tak to od J. Caplin dostanete i v tomto románu.
Za zaslání knihy děkuji nakladatelskému domu Grada, na jehož stránkách si můžete knihu Vinice ve Francii objednat.


Anotace
Vychutnejte si pravé šampaňské a máslové croissanty podávané s proslulým francouzským šarmem Hattie má zlomené srdce a cítí se mizerně. Když se jí naskytne příležitost pracovat dva měsíce na krásném sídle v oblasti Champagne, neváhá ani vteřinu a koupí letenky rychleji, než vyletí zátka z lahve šampaňského. Příprava velkolepého obřadu její sestřenice Gabby pro ni představuje šanci vypracovat se z pouhé asistentky na vyhledávanou organizátorku svateb. Proto se rozhodne zapomenout na trable s láskou a napnout všechny síly k uspořádání pohádkového dne. Nepočítala ovšem s jednou maličkostí… S úžasným Lucem, který neustále rozptyluje její pozornost. Podnikají spolu výlety po okolí, navštěvují místní trhy s delikatesami a užívají si pikniky mezi řádky vinné révy. Možná za to můžou bublinky, možná Lucovo kouzlo, ale Hattie začne přemýšlet, jestli jde jen o chvilkové poblouznění, nebo snad o něco víc.
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2023, překlad K. Brabcová, 364 stran


34 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za tvé postřehy. Vidím, že se knihy tohoto tipu teď hodně čtou, asi je potřeba trochu nenáročného oddechu...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já si občas nějakou tu oddychovku, která mne nepřekvapí zvraty a vím, že dobře skončí, přečtu, i když mým žánrem jsou spíš detektivky a thrillery, těch přečtu asi nejvíc...
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni,
    četla jsem to a plně s tebou v hodnocení souhlasím.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já se na to tvé taky dodatečně dívala (když jsi ho na blog dávala, tak jsem tenhle článek přeskočila, protože jsem neměla přečteno) a koukala jsem, že náš názor byl podobný.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Mně vůbec nevadí si čas od času takovouto oddychovou knížku přečíst. Od této spisovatelky jsem už něco četla ,takže klidně po tomto titulu sáhnu taky. Ovšem musí ho v knihovně mít :-).
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já romantiku moc nečtu, ale občas to prostřídám s těmi detektivkami a thrillery, abych nečetla jen o mrtvolách :D
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Já od ní četla asi 3 knihy. Je to nenáročná četba, ale ty 3 stačily k tomu, abych věděla jaké budou všechny další :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky důvod, proč je nečtu bezprostředně za sebou - protože dějová linka je jasná. Ale baví mne ten popis prostředí (a většinou i jídla).

      Vymazat
  5. Stáňo, zrovna dneska jsem do knihovny vracela Cukrárnu v Paříži, pohodové čtení, knížka se mi líbila. Měj se hezky, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Cukrárnu v Paříži jsem ještě nečetla. Možná zas tak za měsíc, aby na mne nebylo té romantiky moc :D
      Hezký den

      Vymazat
  6. Na romantiku v knihách už dávno nejsem,ale proč neudělat nějakou změnu.
    Díky za seznámení.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já jsem taky spíš na detektivky, ale občas udělám změnu...
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Tuhle autorku bych ráda zkusila. Ale nejdřív musím dočíst Poslední slova, která mám rozečtená už snad celý prosinec a pak se pustím do vánoční nadílky - tu odhaduju tak na půl roku. 🙂
    Hezký den, Stáni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, taky teď mám slušnou hromádku knih na čtení - na Vánoce jsem dostala sice jen dvě, ale další dvě jsem si koupila a jednu mám ještě ze spolupráce s Gradou.
      Tak příjemné čtení

      Vymazat
  8. Většinu knížek jsem od Caplinové četla, ale tato novinka mi ještě chybí :) Určitě ale nezklame. Já teď od ní četla S láskou z Londýna, kterou vydala pod jménem Jules Wake. Pomalejší rozjezd, ale nakonec se mi moc líbila.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě nic z toho, co JC napsala pod pseudonymem J. Wake nečetla.

      Vymazat
  9. Někdy jsou i tyto knihy třeba. Záměrně je ale nevyhledávám.
    Přeji hezký víkend Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mám to podobně, jen občas na dovolenou sáhnu i po romantice. Tentokrát jsem si ji vybrala z nabídky knih ke spolupráci.
      Měj se hezky

      Vymazat
  10. Marcela Nordic Passion5. ledna 2024 v 19:00

    Stano, dekuji, autorku neznam, oddych ale nekdy potrebujeme vsichni:-). Hezky vikend.M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, tohle je opravdu nenáročné čtení.
      Hezký víkend i tobě

      Vymazat
  11. Tohle je má oblíbená série, zrovna nedávno jsem ji také dočetla. A tyhle romantické oddechovky já můžu. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych těch knížek od JC asi nezvládla přečíst víc za sebou - na to jsou příliš průhledné. Ale jednou za čas si nějakou klidně dám...

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni, mně se tenhle díl líbil, ale asi bych v sérii našla i lepší. Předevčírem jsem dočetla S láskou z Londýna a to bylo úplně skvělé, ale jak říkáš je to prostě romantické oddechové čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, Romantické útěky mají trochu přidanou hodnotu v tom popisu jídla a destinace, což mne na nich baví - příběh je obvykle jasný od prvních kapitol.

      Vymazat
  13. Stále tuto knihu odkládáme, jelikož jsem slyšela, že se jedná o jednu z nejhorších knih od této spisovatelky. Tak uvidím, co na ní řeknu až se k ní dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda si pak přečtu tvou recenzi. Já nic moc víc než jednoduchý romantický příběh nečekám, tak jsem docela shovívavá :)

      Vymazat
  14. Vinici ve Francii jsem dostala od kamarádky k Vánocům a moc se těším, až se do ní začtu. :)) Nechávám si jí ale na jaro. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přečetla Vinici ve Francii v zimě a teď po Vánocích budu číst Vánoce na skotském hradě - dostala jsem je z Grady až teď v lednu...

      Vymazat
  15. Konečně čtu veskrze kladnou recenzi na Vinici, co jsem si tak všimla, hodně je kritizovaná. Taky ji doma mám, tak jsem zvědavá. Krásné dny, Stáňo 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já jsem od knížky dostala přesně to, co jsem čekala - jednoduchou nenáročnou romantiku s trochu jídla a popisu krajiny.

      Vymazat
  16. Poslední dvě nebo tři knihy od Caplinové jsem ještě nečetla, budu si je muset pořídit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Caplinovou taky nemám přečtenou celou - já na tu romantiku zas tolik nejsem, tak si ji dávkuju postupně

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)