úterý 31. října 2023

Čajové okénko 43 - speciál Perla

 Už to skoro vypadalo, že v říjnu žádné čajový článek ani nestihnu - a to ne z nedostatku čajů, ale z nedostatku času, respektive energie. Ale pak jsem se rozhodla, že tu měsíční frekvenci pokusím dodržet. Do článku jsem vybrala čaje, které se na trhu objevily skutečně velmi nedávno - někdy na konci září.



Čaje značky Perla na trh uvedla společnost  Ahold, která u nás provozuje síť    supermarketů a hypermarketů Albert. Čaje jsou tedy k dostání právě jen tam.  Pod stejnou značkou Albert prodává i kávu. Pokud jde čaje, jsou k dostání jak v podobě sypaných čajů, tak  v pyramidových sáčcích a sáčcích klasických. Já jsem si samozřejmě vybrala kvůli novým přebalům do sbírky  čaje v klasických sáčcích, a to jak ty běžné, tak ty z kategorie "bio".  Jedna krabička s 20 sáčky vyjde na 30 Kč, v případě bio čajů pak na 45 Kč. 

English breakfast
Složení: černý čaj 

Bio Black tea
Složení: černý čaj z ekologického zemědělství

Lemon Black tea 
Složení: černý čaj, přírodní aroma,  citronová kůra
Všechny tři čaje se zalévají vodou o teplotě 100°C a nechávala jsem je louhovat asi 4 až 5 minut. Jeden sáček vyjde na zhruba 250 až  300 ml čaje. Oba čisté černé čaje mají hnědý nálev a  jsou  chuťově podobné a jde o takové průměrné snídaňové čaje, které ani při delším louhování nejsou výrazně trpké. Čaj s citronem má trochu světlejší nálev (i když na fotce o úplně patrné není) a v chuti je opravdu cítit citron, byť má lehce umělou chuť.

Green tea
Složení: zelený čaj

Bio Green tea

Složení: zelený čaj z ekologického zemědělství
Oba čaje se zalévají vodou o teplotě 80°C a nechávala jsem je louhovat asi 2 minuty. Jeden sáček vyjde na zhruba 250 až  300 ml čaje. Oba čaje jsou podobné jak barvou nálevu, který je světle žlutozelený, tak chutí.  Jsou lehké a mají příjemnou chu, pila jsem je hodně i studené.

Plum, vanilla&cinnamon
Složení: jablko, ibišek, aroma, šípek, skořice, kořen čekanky, list stévie, list ostružiníku čínského, kyselina citronová, granulová švestková šťáva, vanilkový lusk
Čaj má červený nálev, lehce voní po švestkách, není příliš kyselý, v chuti jsou cítit švestky, trochu skořice, vanilku jsem neznamenala. Asi jediný z ovocných čajů, který mi přišel aspoň trochu chuťově zajímavý.

Forest fruit
Složení: jablko, ibišek, list ostružiníku čínského, přírodní aroma, kyselina citronová, jahody, černý rybíz, maliny, ostružiny.
Čaj má výrazně červený nálev, jeho chuť je taková obecně ovocná, sladkokyselá. Trochu jsem v ní cítila maliny. Ale celkově patřil k těm slabším

Orange 
Složení: jablko, ibišek, pomerančová kůra, šípek, aroma, list ostružiníku čínského, kyselina citronová, aronie, voňatka citronová, citronová kůra. 
Čaj má červený nálev a voní trochu po  pomeranči. V chuti je cítit nakyslý pomeranč, ale celkově působí trochu nahořkle a ze všech ovocných čajů mi asi chutnal nejmíň. 

Stawberry&vanilla
Složení: ibišek, šípek, jablko pomerančová kůra, list ostružiníku čínského, aroma, jahoda, vanilka
Čaj má tmavě růžový nálev, nasládlou jahodovou vůni. V chuti jsou cítit jahody s tónem vanilky.

Bio Fruit&herbal
Složení: ibišek, jablko, list ostružiníku čínského, pomerančová kůra, kořen lékořice šípky, květ černého bezu, černý rybíz, máta peprná.
Čaj má výrazně tmavý červený nálev a jeho chuť je taková obecně ovocná a asi nejvíc v ní dominuje ibišek. Bylinky jsem v ní moc nezaznamenala.

Všechny ovocné čaje jsem zalévala vodou o teplotě 100°C a louhovat jsem je nechávala 10 minut. Jeden sáček vyjde tak tak na 200 ml čaje, pokud použijete více vody, tak nálev bude hodně chuťově plochý.  Výrazně mne nenadchl v podstatě žádný. Připadaly  dost slabé a navíc obsahují dost ibišku a nedělaly mi tak  úplně dobře na žaludek. Možná by jim trochu pomohlo oslazení, které by kompenzovalo kyselejší chuť. 


Celkově jsou čaje Perla z mého pohledu takový úplně běžný konzum pro někoho, kdo chce teplé pití třeba k snídani a nechce za čaj dávat  nijak velké sumy (cenově patří mezi čaji s jednotlivě balenými sáčky spíš do nižší cenové kategorie). Vyhovovaly mi oba zelené čaje, ale já zelené můžu obecně skoro všechny a používám je hodně na udržování pitného režimu. Zklamáním byly všechny ovocné čaje.

18 komentářů:

  1. Ahoj Stáňo značku čajů neznám, do Albertu chodím minimálně a jak čtu, tak jsem o moc nepřišla. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, to asi nepřišla - čaje jsou takový běžný konzum. Já už je znovu taky kupovat nebudu...
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. I já jsem přemýšlela, proč mi Perla nic neříká - do Alberta nakupovat nechodím.
    Děkuji za tvá hodnocení, asi tam chodit kvůli čaji nezačnu :o)
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, pro mne je Albert nejbližší supermarket, takže tam naopak nakupuju docela často. Ale čaje Perla mi asi stačily jednou :).
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Černé čaje bych si klidně koupila, ale ty ovocné nevím, nevím. Ten ibišek mi vadí.
    Ale i tak díky za recenzi.
    Měj pěkný první listopadový den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, černé čaje ušly. Jinak ibišek mi v poslední době taky v čajích trochu vadí.
      Hezký den

      Vymazat
  4. Já moc čaje nepiju, ale občas mám období, kdy si je ráda dělávám :). O této značce už jsem slyšela :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli chodíš do Alberta, tak je to celkem pochopitelné - dělali jim zaváděcí reklamu... Navíc teď mají akci, kde je možné získat za body slevu na hrnky s logem Perly.

      Vymazat
  5. Díky za další čajové recenze. Značku neznám.
    Přeji hezké listopadové dny s hrnkem čaje v ruce ))))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky - já mám hrnek čaje v ruce bez ohledu na roční období :)

      Vymazat
  6. Tyhle čaje vůbec neznám a asi proto,že Albert u nás není.Občas se do něj podíváme,když jedeme do Liberce a nebo Mladé Boleslavi.Protože nic jiného než čaj nepiju,tak je hodně střídám a něčím novým nepohrdnu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já jsem taky čajová (kafe třeba nepiju vůbec) a navíc sbírám čajové přebaly, tak čaje kupuju pořád a hodně to střídám...
      Hezký den

      Vymazat
  7. Z edice jsem nezkoušela nic, ale hodně se mi líbila ta kolekce nádobí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, mně se líbily hlavně ty hrnečky, ale já piju čaj především ze šálků, navíc hrnků doma máme dost, tak jsem si je nakonec nekoupila.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni, ty jo, vůbec jsem nevěděla, že Perla je privátka Alberta. Znám snad jen kávu. Určitě se podívám, až půjdu okolo. Krásný páteční večer přeji. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, tyhle čaje mne zrovna nezaujaly, takže pokud si je neochutnala, tak jsi myslím o moc nepřišla.
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Ahoj Stáni,
    nepřekvapivě mě nejvíc zaujal černý čaj s citronem, to je typ čaje, který mám nejraději.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)