pondělí 9. října 2023

Paczkow

 Jak už jsem psala v minulém „dovolenkovém“ článku, tak na poslední den jsme si naplánovali program spíš oddechový a především nějakého stoupání a klesání prostý. Volba, kromě Nýznerovských vodopádů,   padla  i na návštěvu polského městečka Paczkow ležícího těsně za hranicemi, asi 10 km od města Javorník.  A právě Paczkowem jsme den začali.
 

 
Mětečko Paczkow vzniklo už v polovině 13. století v rámci německého  osidlování  této oblasti. Ta byla od poloviny 14. stol. součástí zemí Koruny české,  po rozdělení Slezka v 18. stol.  se stala tato oblast součástí Pruska. Po 2. světové válce pak Paczkow spolu s většinou Slezska připadl Polsku a původní německé obyvatelstvo, které bylo odsunuto, nahradili přesídlenci z východního a centrálního Polska. 
 
 
 
V Paczkowě se dochovaly středověké hradby tvořené kamennou zdí s baštami a čtyřmi věžemi. Vznikly již při založení města, jejich konečná podoba je výsledkem obnovy provedené v 16. stol. (oni je totiž při dobývání města poškodili husité).  Dnes kolem nich vede parková promenáda vzniklá  na místě bývalého vnějšího opevnění a zasypaného příkopu. Kousek od ní je zřícenina  hřbitovního kostela sv. Jana (musím říci, že mne překvapilo, jak je v katolickém Polsku zdevastovaná a posprejovaná). Mimo hradby je i novogotický kostel Panny Marie Pomocné (původně byl postaven jako protestantský, po r. 1945 jej převzali katolíci).
 

 
 


 
 
 
 
 
 

 
Centrum města tvoří domy z 19. stol. a dominantou náměstí je novoklasicistní radnice s renesanční radniční věží. Bohužel v době, kdy jsme tam byli, nebyla přístupná.
 
 
 




Kousek od náměstí se pak nachází kostel sv. Jana Evangelisty. Byl postaven  v polovině 14. stol. v gotickém slohu a postupně renesančně, barokně a nakonec novogoticky přestavován. Výsledkem je z mého pohledu hodně zajímavá a na kostel možná i trochu netypická stavba.
 






Cestou zpátky jsme se zastavili na oběd ve vesničce Bílý Potok, takže ještě přidávám fotky místního kostela sv. Václava, jehož bílá budova je  v rovině mezi Paczkowem a Javorníkem zdálky viditelná.



A ještě praktické poznámky na konec… Parkovali jsme u nákupního centra Polo, které je kousek před městskými hradbami (já ti tam kupovala nějaké čaje do sbírky 😉 ).  V budově radnice je informační centrum, kde mají turistické známky (karty neberou, koruny ano).  Hospůdka v Bílém Potoce je otevřená přes poledne (ve stejném objektu je i obchod) a nabízí meníčko - výběr ze 3 hlavních jídel + polévku (za pouhých 120 Kč).
 

 
A protože na Nýznerovské vodopády už jsem vás vzala v předchozím článku,  tak Pasczkow a Bílý Potok jsou takovou pomyslnou tečkou za naší krátkou dovolenou v Jeseníkách.
 
Na závěr ještě jedna nesouvisející poznámka, nebo spíš povzdech - na některých vašich blozích, které pravidelně čtu, mi nejde komentovat (ani jako anonym). Netuším, čím by to mohlo být ...  Nicméně dál čtu všechny své oblíbené blogy.



36 komentářů:

  1. Stáňo, moc ráda jsem se podívala i za hranice. Ty přestavby v různých obdobích dají mnohdy vzniknout zajímavým objektům.
    Ty komentáře teď zlobí, tak občas bojuji...
    Přeji příjemný den a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, zrovna tvůj blog patří k těm, kam mi komentář přijdat už asi třetí den nejde - ani pod jménem, ani jako anonym... :(.
      Ten kostel vypadal fakt zajímavě a ne úplně typicky
      Hezký den

      Vymazat
  2. My jsme začali objevovat Polsko od května,kdy jsme dostali od dětí pobyt v polských Krkonoších.
    Od té doby jsme tam byli už dvakrát.Je tam pořád co objevovat a líbí se mi jejich kostely.
    I tvé fotografie jsou toho důkazem.Určitě jsme tam nebyli naposledy.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, v polských Krkonoších byli loni na podzim naši mladí a byli taky spokojení.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Ten kostel sv. Jana Evangelisty je fakt zajímavý. Takový jiný.
    Jo, jo s těmi komentáři je to někdy ošemetné.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ten kostel mne právě zaujal svou jinakostí. Komentáře mne štvou, ale nemůžu přijít na to, jak to vyřešit, přitom na některých blozích komentuji bez problémů.
      Hezký den

      Vymazat
  4. to je nádherné město :) tam bych se ráda podívala, ta historie přímo zve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme raději malá města - právě jako tohle. Líbilo se nám tam - ty zachovalé hradby mi přijdou docela unikátní

      Vymazat
  5. Stáňo to je moc krásný článek a velice zajímavé jsou i fotografie. Zaujal mě koste sv. Jan Evangelisty a ty střešní okraje v renesančním stylu. je to opravdu na kostel netradiční, jak v článku píšeš. Moc hezky jsi vše představila a jsem ráda, že jsem se díky Tobě zase dozvěděla něco nového z míst, kam se nedostanu. Děkuji za přislíbenou účast v podzimní výzvě. Mám Tě v přátelích a budu Tvůj blog pravidelně sledovat. Měj krásné dny v pohodě a ve zdraví a přeji hodně fotografických úspěchů Moc se těším. Jára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, díky za milá slova, jsem ráda, že se článek i fotky líbily.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Moje oblíbená architektura 👍
    Krásný den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, mne zaujala jak radniční věž, tak kostel a hradby jsou taky zajímavé. Nakonec se z výletu "z nouze" vyklubala bezva procházka.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Všechny kostely jsou velmi zajímavé, byť ten jeden je opravdu takový prapodivný slepenec slohů....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ten kostel sv. Jana Evangelisty je opravdu zvláštní.

      Vymazat
  8. Krásný výlet jste zase měli)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, škoda, že už je výletům konec a nastala realita pracovních dní...

      Vymazat
  9. Panejo, mně se teda líbí naprosto všechny stavby! :-) Mám kostely ráda. Krásný výlet!

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné fotky....ani mně někdy nejde komentovat:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky.
      Pořád nemohu přijít na to, jak se s problémy s komenty vypořádat. Teď se mi to systémově stává pořád na stejných blozích...

      Vymazat
  11. Marcela Nordic Passion13. října 2023 v 20:41

    Mám rada historická místa, toto vůbec neznám, hezky vikend , Stání,M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, on Paczkow je poměrně malé městečko, asi ho fakt moc lidí nezná.
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Moje polské kořeny plesají nad tou krásou! Mám moc ráda tuhle zemi, letos jsme dovolenou strávili taky tam, téměř za humny, ale byli jsme nadšení :).

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím, že jsi sérii článků z dovolené zakončila jak nejlépe jsi mohla :) Městečko vypadá moc příjemně a meníčko za 120 kč se opravdu už jen tak nevidí.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, městečko bylo fakt pěkné. A ta hospoda s meníčkem moc příjemná a ještě byl naproti hezký kostel...

      Vymazat
  14. Ahoj Stáni, v nedalekém Javorníku jsme byli a vůbec bych kousek od něj takové městečko nečekala. Děkuji za nahlédnutí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, já ho objevila díky své vášni pro čajové přebaly. Hledala jsem, kde nejblíž nakoupit za hranicemi nějaké polské čaje ;-) a na mapy.cz jsem si všimla, že tam jsou i nějaké památky :)

      Vymazat
  15. Moc pěkné stavby, to je radost koukat.

    OdpovědětVymazat
  16. Moc hezký výlet, přesně podle mého gusta, sama sakrální stavba ♥♥. Prima neděli přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, výlet to byl tak trochu z nouze a nakonec se povedl...

      Vymazat
  17. Milá Stáňo, udělala jsi mi tímto příspěvkem velkou radost, městečko je údajně nazýváno polským Carcassonnem, stejně jako Polička českým.Polsko se snažím poznávat již několik let a tady jsme byli a v dalších asi 4 městech před asi 6 lety.Díky blogům se může taková příjemná zkušenost předat dál.
    Ať ti to výletuje a my máme nač koukat. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Stáni,
    město vůbec neznám, ale vypadá to tam moc hezky.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)