sobota 28. října 2023

Catherine Shepherd - Vražda za trest

V posledních dnech mi přečtené knížky přibývají rychleji než stačím psát články o nich. Ono co taky dělat doma na neschopence, že?  Tentokrát jsem z hromádky přečtených, která momentálně čítá asi 5 knížek, vybrala další novinku ze spolupráce s nakladatelstvím Grada. I tentokrát půjde o detektivku...



Vražda za trest je už sedmým titulem ze série s patoložkou Julií Schwartzovou a kriminalistou Florianem Kesslerem z Kolína nad Rýnem. Tentokrát případ, při jehož řešení budou spolupracovat, začíná nálezem těla mrtvé dívky v kontejnerovém překladišti. Na první pohled na ní nejsou patrné žádné známky násilí. Kromě jediného - dívka má odříznuté  ušní boltce a místo nich přišité jiné, které jí evidentně nepatří. A tak se kriminalisté obávají nálezu  dalšího těla - toho, z nějž pochází přišité ušní boltce. Forenzní analýza ale ukáže, že uši přišité zabité dívce byly naloženy ve formaldehydu a s největší pravděpodobností tedy byly anatomickým preparátem. To je také brzy potvrdí - z lékařské fakulty byla odcizena anatomických preparátů celá řada. Současně je nalezeno další tělo - tentokrát jde o muže, který má odříznuté ruce a místo nich našité jiné, opět původem anatomické preparáty. A tak se začíná zdá, že krádež, který původně vypadala jako nějaká recese mediků, předznamenává  řádění sériového vraha.


V příběhu sledujeme především vlastní pátrání, ve kterém z ústřední dvojice Julia a Florian hraje prim spíše patoložka Julie. A mezi oběma hlavními hrdiny se tu současně rozvíjí mileneckých vztah (který zřejmě začal v některém z přechozích dílů série). Pozornost autorka věnuje ale i jednotlivým obětem, o kterých se dozvíme i něco z jejich života. A poslední linkou příběhu se vracíme o dva roky zpět a sledujeme příběh Anny, která se nemůže vyrovnat se znásilněním, jehož obětí se stala.


Knížku považuji za takovou nekomplikovanou detektivku se zajímavým motivem vražd. Jen je asi trochu škoda, že v jinak celkem logickém příběhu je část způsobu, jakým se pachatel snaží zamést stopy, včetně chování vyšetřovatelů trochu přitažená za vlasy. A  Florian mi přijde v příběhu docela upozaděný. A možná ještě stojí za to dodat, že ačkoliv se jedná o sedmý příběh série, tak ho lze bez velkých problémů číst i bez znalosti těch předchozích. 
Za možnost seznámit se s další sérií detektivních příběhů děkuji nakl. Grada


Anotace
V omšelém skladišti kontejnerů policie nalezla tělo mladé ženy bez zjevných známek násilí. Až soudní lékařka Julia Schwarzová zjistila, že dívce někdo uřízl uši a přišil jí jiné. Je tedy někde další mrtvola? Brzy je objeveno tělo muže bez rukou. V jeho kuchyni pak policie najde krabičku s ušima mrtvé dívky. Je zřejmé, že mezi těmi dvěma musí být nějaká souvislost. Julia a Florian si uvědomí, že mají co do činění s inteligentním sériovým vrahem, který si každý krok předem přesně naplánuje. Julia se k němu dostane hodně blízko, jenže i to pachatel předvídal a připravil se.
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2023, překlad R. Řežábek, 304 str.










16 komentářů:

  1. Právě mám rozečteno, jsem asi za polovinou. Docela mám ráda tuhle sérii, zajímavosti ze soudního lékařství atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já ještě klidně nějakou další knihu z této série vyzkouším, ale třeba Zmiz, dokud můžeš, které jsem četla předtím, se mi líbilo víc.

      Vymazat
  2. Díky,píšu si.Já teď čas,kdy chodím na blogy a to je ráno a nebo večer mám většinou zaplněný četbou
    a potom zapomínám na blogy.Když se začtu,nevnímám čas.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já čtu hlavně večer před spaním a něchtěj vědět, v kolik někdy zhasínám, když se začtu.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Stáňo, děkuji za tvůj tip a přeji rychlé uzdravení!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, díky. V pátek jsem skončila neschopenku, takže příští týden už mne čeká návrat do pracovního procesu.
      Hezkou neděli

      Vymazat
  4. Detektivky čtu ráda, takže si píšu !!!!
    Měj pěknou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. No fuj, tak to je námět :D Ale musím říct, že se mi to líbí a i já si knížku rozhodně zapisuju! :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říci, že zas vyložení brutální to není, to jsem četla horší :)

      Vymazat
  6. Já už mám druhou angínu, ale na neschopenku jsem nešla, tudíž nemám tolik času na čtení. Nicméně za poslední měsíc jsem stihla přečíst hned tři knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, mně už se párkrát přecházení nemoci nevyplatilo, takže jsem si neschopenku napsat nechala (a první dny jsem teda víc spala než četla, ale pak jsem tedy četla hodně, takže tu ještě mám resty...)

      Vymazat
  7. Na tuhle knihu se chystám, jakmile dočtu rozečtenou Zahradu od P. Dvořákové. Tuhle sérii s patoložkou Julií mám moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chystám, že se po předchozích dílech podívám v knihovně, až nebudu mít co číst.

      Vymazat
  8. Ahoj Stáni,
    tento týden mi kniha dorazila, tak se na ni těším. Mám přečtený zbytek série a baví mě to.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já si zbytek zkusím půjčit v knihovně, špatně se to nečetlo.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)