čtvrtek 19. října 2023

Jiří Březina - Polednice

 Když jsme prodávali nějaké knihy prostřednictví Knihobootu, tak jsem neodolala a hned si tam i dvě knížky pořídila.   U Jiřího Březiny, jehož  dvě knihy  (Mizení a Nalezení) ze série s Tomášem Volfem jsem už četla, jsem sáhla po titulu Polednice, kterým vlastně tato série začíná (byť vyšel jako druhý v pořadí). 
 
 

 
Když se ukázalo, že mrtvá uškrcená žena nalezená za bílého dne na mezi domy blíže nespecifikovaného, nepříliš lákavého sídliště, si přivydělávala eskortními službami, tak to vypadalo, že nepůjde o příliš komplikovaný případ a pachatele nebude těžké nalézt mezi jejími klienty. Proto jeho vyšetřování zůstalo v rukách dvou nováčků – Tomáše Volfa a Evy Černé, kteří nedávno ukončili Policejní akademii. Jenže pak se začnou věci komplikovat – nedlouho po nálezu první mrtvé se na sídliště najde další zavražděná dívka. Způsob i doba provedení vraždy i forenzní stopy nasvědčují tomu, že zřejmě jde o stejného pachatele. Co je jiné, je charakteristika oběti – tentokrát šlo o bezproblémovou dívku. Nabízí se podezření, že se jedná o sériového vraha. A toho se také hned chytají média, která zatím neznámému pachatele přiřknou označení  „Polednice“.  To všechno stupňuje tlak na bezprostřední nařízené obou vyšetřovatelů, tak i na ně samotné, a nakonec vyústí až k přizvání pražské vyšetřovací skupiny, která by měla Tomáše i Evu nahradit. Ti se ale ve svém pátrání nevzdávají a ocitají se tak na hraně služebních předpisů.
 
 
 
Hlavní linii příběhu tvoří popis vyšetřování, které často vede do slepých uliček a je vyčerpávající svou rutinou, ale dvojice vyšetřovatelů do něj dává všechny síly.  Do knihy pak ještě vstupuje druhý příběh – příběh mentálně poněkud retardované  Marty, který postupně popisuje její život od odchodu z dětského domova až do současnosti (je odlišen typem písma). Ten mi přišel takový mrazivě smutný…   V knize má pochopitelně smysl a se základním příběhem se nakonec propojí.
Mně tato kniha nezklamala. Byť mezi dvojicí vyšetřovatelů díky rozdílným povahám občas trochu jiskří, jsou sympatičtí svým nasazením do případu. A samotný  příběh, včetně jeho rozřešení pak působí až na drobné detaily věrohodně. Jediné, co bych knize vytkla je obálka, která mi přijde nezajímavá (obálky knih Mizení a Nalezení už měly jiný styl, který se mi líbil mnohem víc).


Anotace
Mrtvá dívka nalezená na sídlišti na okraji vedry sužovaného města. Měl to být rutinní případ, při kterém se nováček Tomáš Volf zaběhne do kriminalistické práce. Spolu se stejně nezkušenou parťačkou Evou Černou však rychle zjišťuje, že tato výzva bude mnohem náročnější. Mezi bloky panelových domů obchází vrah, který své oběti napadá za bílého dne a ke kterému nevedou žádné stopy. Od novinářů si vyslouží přezdívku Polednice. Tomáš ví, že musí napnout všechny síly, aby v nové roli obstál. Musí se při tom vypořádat se svéhlavou kolegyní i nadřízenými a přežít pekelné červencové horko. Hlavně ale musí najít Polednici. Dřív, než na rozpálený chodník dopadne další mrtvé tělo.
Vydalo nakl. Motto v r. 2016, 224 str.

20 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za tvé zajímavé hodnocení, autora neznám, ale nezní to vůbec špatně.
    Přeji klidný pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Jiří Březina píše takové klasické české detektivky. Já si občas nějakou takovou ráda přečtu.
      Hezký den

      Vymazat
  2. Nečetla jsem - píšu si :-). Tipy od Tebe jsou OK. Zrovna teď čtu GENESIS a přečetla jsem VRANÍ OKO- dobrý obě knížky.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Autora neznám. Díky za tipy na další čtení. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Vija
    Březinu jsem už četla a líbil. J

    OdpovědětVymazat
  5. Jé super, že i čeští autoři umí napsat super knížky :). Ačkoliv zrovna tento žánr nečtu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) - já vím, že tobě se detektivkou nezavděčím

      Vymazat
  6. Četla jsem teď nedávno a líbila se mi.
    Stáňo,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, díky, ráda jsem si přečetla tvoji zajímavou recenzi. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Marcela Nordic Passion22. října 2023 v 16:36

    Za me to nezni spatne, autora neznam, tak dekuji a zdravim. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne je to už jeho třetí knížka. A dneska jsem dočetla čvrtou :)

      Vymazat
  9. A sakra, tohle nebude nic pro mě :D

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Stáni,
    doma na mě čekají asi dvě nebo tři knihy od tohoto autora, tak jsem moc zvědavá.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)