Tenhle článek jsem původně chtěla napsat už včera, ale byla jsem tak zmořená horkem (které já blbě snáším), že jsem na něj nesebrala dost sil (a to bude opravdu krátký).
Cukety máme každý rok na starším kompostu, kde se jim daří. Takže každý rok přijde chvíle, kdy je jich moc a řešíme problém, co s nimi. Pokud jste ve stejné situaci, tak tu po receptech z minulých let (buchta, nákyp, zapečená s masem) mám další inspiraci, tentokrát opravdu hodně jednoduchou.
Cukety máme každý rok na starším kompostu, kde se jim daří. Takže každý rok přijde chvíle, kdy je jich moc a řešíme problém, co s nimi. Pokud jste ve stejné situaci, tak tu po receptech z minulých let (buchta, nákyp, zapečená s masem) mám další inspiraci, tentokrát opravdu hodně jednoduchou.
Suroviny
(množství podle hladu a počtu strávníků)
cukety (spíše menší)
rajčata
olivový olej
sýr grana panado
sůl, pepř
cukety (spíše menší)
rajčata
olivový olej
sýr grana panado
sůl, pepř
Cukety nakrájíme na asi centimetr tlustá kolečka, posolíme a necháme asi 15 minut "vypotit", pak osušíme papírovou utěrkou (pokud vypocení vynecháte, cuketa při pečení pustí víc vody). Rajčata nakrájíme taky na plátky Zapékací misku vymažeme olejem a skládáme střídavě vrstvu cuket a rajčat. Jednotlivé vrstvy lehce osolíme, posypeme čerstvými nebo sušenými bylinkami a zakápneme olejem. Dáme asi na 10 - 20 minut zapéct do trouby vyhřáté na 200° (doba záleží na množství vrstev). Pak zasypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a zapékáme ještě asi 10 minut než se sýr rozpustí a zezlátne. Já to jím samotné nebo s bagetou, ale je možné to použít i jako zeleninovou přílohu k masu.
A za kvalitu fotek se omlouvám, nějak se úplně nezadařilo.
Cuket se nám teď urodilo nespočet a pořád přemýšlím, jak je zdělat - super tip, určitě zkusím zapéct! :)
OdpovědětVymazatvyzkouším...cuket máme taky dost,Sv.
OdpovědětVymazatTak dobrou chuť :)
VymazatStáňo, podobné hrátky dělám s cuketou i lilkem. Fotky jsou v pohodě, tahle jídla prostě tak vypadají!
OdpovědětVymazatMěj klidný den. Helena
Heleno, s lilkem to bude určitě taky super. Chystám se to ještě vyzkoušet s fetou nebo balkánem místo grana padano.
VymazatHezký den
Stáni, já jsem kromě běžných receptů dělala i zapečené plněné cukety, ale já je dostávám od dcery, takže nemusím přemýšlet co s nimi. A i za mě jsou fotky v pohodě. Měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatMarti, plněné s mletým jsme dělali taky - to pak jí i manžel (na variantu cuketa + rajčata +sýr by se moc nadšeně netvářil).
Vymazatměj se fajn
my naštěstí sázíme cuket tolik, kolik sníme :) a letos máme o jednoho strávníka více, je skvělá na první příkrmy :D
OdpovědětVymazatrecept vypadá dobře :) byla by to příjemná obměna :)
My máme dvě sazeničky, jenže jako obvykle rodí najednou více exemplářů...
VymazatMěj se fajn
Takhle cuketu děláme často. Máme ji tak moc rádi.
OdpovědětVymazatMně to taky chutnalo
VymazatJá jsem dělávala cuketu zapečenou, také jsem ji nakládala do čalamády. Teď už nemáme zahradu a manžel o ni nestojí, tak ji ani nekupuji. Měj se moc pěkně.
OdpovědětVymazatU nás k ní manžel potřebuje maso - takže ji jí buď v rámci grilování masa jako doplněk nebo pak zapečenou plněnou masem. A občas ji přidávám do leča. V bezmasé variantě je to večeře jen pro mne :)
VymazatHezký den
Dobre rano,tuhle kombinaci mam moc rada.Přeji hezke dny.Vlasta
OdpovědětVymazatJe to jednoduché a přitom dobré...
VymazatTaky dělám cuketu různě. Tak trochu i jako Tvůj recept. Manžel ji sní, ale taky v úpravě s masem :-).
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Koukám, že je to u vás podobné :).
VymazatHezký den
Občas mě někdo podaroval cuketou a použila jsem ji na buchtu, ale už dlouho nic...Jiřina z N.
OdpovědětVymazatU nás je s cuketou ten problém, že buď rodí jako šílená a nestačíme to konzumovat (a rozdávat) nebo si pak dá pauzu a nemáme nic :D
VymazatCuketa je jedna z mála zelenin, která mi fakt nesedla, nenašla jsem způsob, jak ji zpracovat, aby mi chutnala, a to jsem zkusila snad už na všechny způsoby ;)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Cuketa se musí ochutit - sama o sobě je taková trochu "bez chuti a zápachu". Zkoušelas ji naložit do marinády z oleje, česneku a koření a pak ugrilovat?
VymazatAno, mnozi resi co s cuketami, mne uzrala asi jedna:-)))), ja ten problem nemam:-). Ale recept urcite chutny. M.
OdpovědětVymazatMy jsme jich třeba loni taky měli málo. Je to jak kdy...
VymazatSuper tip, všechny suroviny mám, vyzkouším. Krásný, slunný víkend přeji. ☀️
OdpovědětVymazatEri, je to jednoduché a dobré. Příště ještě možná přihodím pár stroužků česneku ;-)
VymazatMěj se hezky
Stáni, díky za tip. Dnes jsem dělala cuketové placky k obědu a byly také výborné.
OdpovědětVymazatMěj fajn neděli. D.
Dášo, na placky bývám líná, místo nich většinou skončím u cuketového nákypu :)
VymazatMěj se fajn
Ahoj Stáni,
OdpovědětVymazatjá jsem teď dělala cuketový perník a už je fuč:-D
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, ten dělala máma minulý týden na chalupě, byl ho velký plech a taky se vypařil hodně rychle :D.
VymazatMěj se fajn
Něco podobného jsem už taky dělala, ale ještě jsem přidala dýni. Dobrota :) Jen škoda, že letos nám cukety skoro nikdo nedává :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
My máme cukety vždycky tak dvě rostlinky na nastarém kompostu přesypaném hlínou, kde krásně rostou, takže se samozásobujeme :)
VymazatSuper nápad, jak zpracovat cuketu :).
OdpovědětVymazatKdyž cukety začnou rodit, tak se hodí každý :)
VymazatJá cuketu nikdy moc nemusela, ale letos mi sousedka dala ochutnat plněnou cuketu masovou směsí a bylo to mňam.
OdpovědětVymazatTu jsem letos nedělala, ale je to jediná podoba cukety na slano, kterou jí manžel (pak mu ještě cuketa nevadí v cuketových řezech)
Vymazat