sobota 24. srpna 2019

Cuketový nákyp

Z chalupy jsem si přivezla tři cukety, takže bylo jasné, že u té zapečené s masem nezůstane. A protože nám momentálně nevaří závodka, hodil  se mi cuketový nákyp, který se dá docela dobře odtransportovat do práce a sníst nastudeno. Na cuketový nákyp existuje hodně receptů - se sýrem, s uzeninou, zahuštěný vločkami, strouhankou nebo moukou... 
Já jsem ho tentokrát udělala takto


Suroviny
500 g oloupané a nastrouhané cukety
8 lžic mletých ovesných vloček 
1 vejce
1 stroužek česneku
sůl, pepř, majoránka


Nastrouhanou cuketu   osolíme a necháme chvíli odstát. Přes cedník z ní pak vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme vločky, žloutek, česnek a koření  a promícháme (já tentokrát přidala ještě kousek strouhané Nivy, která mi zbyla v lednici a bylo jí už třeba spotřebovat). Nakonec vmícháme sníh vyšlehaný z bílku.   Pečeme v zapékací misce vymazané olejem a vysypané strouhankou  na 200° asi 40 min. (záleží na výšce těsta, já si ho schválně udělala do větší misky, abych měla dřív hotovo).


31 komentářů:

  1. Děláme něco podobného, jen bez těch ovesných vloček a je to výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že spolu s grilovanou cuketou je to jedno z mých nejoblíbenějších zpracování ... (ale jenom moje - v této podobě manžel cuketu neee)

      Vymazat
  2. Ahojky,
    to je super tip na další zpracování cukety. Přijde mi, že to má lehce podobný základ jako bramboráky (kromě vloček), co dělá mamka tátovi, tak by mu to mohlo chutnat.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, cukeťáčky by z toho těsta šly taky, ale dají víc práce - tohle se šoupne do trouby a je to...

      Vymazat
  3. Stáňo, dělám ho trochu jinak a je to u nás velmi oblíbené jídlo.
    Přeji pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ono na cuketový nákyp je fakt spousta receptů - každý ho asi dělá malinko jinak, po svém

      Vymazat
  4. Mám ráda taková jídla, ale manžel zrovna nejásá i když to sní. :-)
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já už tohle manželovi ani nenabízím ;-)

      Vymazat
  5. Stáni, za mě dobrý, ale můj muž by to nejedl, stejně jako tvůj. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, můj muž má k cuketě taky velmi rezervovaný postoj :-)

      Vymazat
  6. Stáni, koukám, že je to všude stejné. Já bych si ho také dala, ale Míra by moc nejásal. Ale určitě by kousek snědl, ... jednou za rok. .o)
    Měj se fajn. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tohle je jídlo, které si dělám sama pro sebe, manžel ho opravdu nechce. A jak to čtu tak není evidentně jediný :-D

      Vymazat
  7. Mám ráda cuketu smaženou, ale tohle vypadá sakra dobře. Recept si ukládám a určitě zkusím. Nejím totiž maso takže uvítám jakýkoliv bezmasý recept. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty, já ho můžu jedině doporučit. A pokud mohu radit, tak to chce nešetřit česnekem a majoránkou.

      Vymazat
  8. Cuketa je univerzální k čemukoliv :-)
    Tuhle žlutou jsem ještě neochutnala. Tady u nas asi rostou jen zelené :-) zajímalo by mě jestli je jiná....třeba jemnější, výraznější nebo je úplně stejna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, chuťově mi přijde ta žlutá v podstatě stejná. Přijde mi, že plody rostou víc do délky. My máme letos zas samé žluté.

      Vymazat
  9. No mlaskačka, skoro zapečený bramborák, chutově.
    Jo, my ženské, nám ale chutnají zajímavé lahůdky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já ten nákyp dělám právě místo jakoramboráků z cukety - jednak to není tolik mastné a hlavně se to strčí do trouby a peče se to samo :-D

      Vymazat
  10. Cuketová jídla naštěstí jíme doma oba dva, tak se mohu přes léto vyřádit a cukeťák dělávám také. Chutná mi nejvíce studený :o).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já si ho právě taky většinou beru do práce - takže na studeno.

      Vymazat
  11. Stáni cuketu jsem snad už měla na sto způsobů,ale nákyp jsem ještě nechutnala.
    Takže moc děkuji za recept ráda vyzkouším. Měj se moc krásně.Z💙

    OdpovědětVymazat
  12. Marcela - Nordic Passion27. srpna 2019 17:02

    Koukám, že cuketové období trvá i nadále:). Nákyp vypadá dobře. Já jsem s tou cuketou taková "opatrná":). Hezký den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, přivezla jsem z chalupy 4. A až je konečně spotřebuju, tak budou na kompostu další... Ještě jeden recept bude ;-)

      Vymazat
  13. "Cukeťák" dělám také ráda a často, naposledy zrovna včera. Líbí se mi, že mimo cukety a vajíčka na něj vlastně není nic speciálního potřeba, vše ostatní lze nahradit a nakombinovat tak, aby zmizely zbytky z domácnosti. A tak je můj cukeťák pokaždé trochu jiný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky do základního těsta občas přimíchám nějaké zbytky. Tentokrát to byla niva, jindy dávám pokrájenou šunku nebo vyškvařenou slaninu ...

      Vymazat
  14. Vypadá to dobře, já ráda dělám cuketový "bramboráčky" nebo obalovanou cuketu. :)


    GrünHauz
    Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si obalovanou cuketu nedělám, ze všech cuketových úprav mi chutná asi nejmíň. Bramboráčky-cukeťáčky jsem dělávala taky, ale ten nákyp je chuťově hodně podobný a dá míň práce, tak dělám většinou ten.

      Vymazat
  15. Já bych si do nákypu přidala ještě třeba sýr nebo šunku, aby mě to více zasytilo, jsem celkem žrout :D Ale jako základ to musí být dobrý. Dokážu si to představit i jako přílohu k nějaké omáčce.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s omáčkou si to představit nedovedu, ale sýr někdy přidávám (tentokrát jsem tam přistrouhala zbytek Nivy) nebo ho dělám s nějakou uzeninou (šunka, vyškvařená anglická)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)