Z chalupy jsem si přivezla tři cukety, takže bylo jasné, že u té zapečené s masem nezůstane. A protože nám momentálně nevaří závodka, hodil se mi cuketový nákyp, který se dá docela dobře odtransportovat do práce a sníst nastudeno. Na cuketový nákyp existuje hodně receptů - se sýrem, s uzeninou, zahuštěný vločkami, strouhankou nebo moukou...
Já jsem ho tentokrát udělala takto
Suroviny
500 g oloupané a nastrouhané cukety
8 lžic mletých ovesných vloček
1 vejce
1 stroužek česneku
sůl, pepř, majoránka
Nastrouhanou cuketu osolíme a necháme chvíli odstát. Přes cedník z ní pak vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme vločky, žloutek, česnek a koření a promícháme (já tentokrát přidala ještě kousek strouhané Nivy, která mi zbyla v lednici a bylo jí už třeba spotřebovat). Nakonec vmícháme sníh vyšlehaný z bílku. Pečeme v zapékací misce vymazané olejem a vysypané strouhankou na
200° asi 40 min. (záleží na výšce těsta, já si ho schválně udělala do větší misky, abych měla dřív hotovo).
Děláme něco podobného, jen bez těch ovesných vloček a je to výborné.
OdpovědětVymazatMyslím, že spolu s grilovanou cuketou je to jedno z mých nejoblíbenějších zpracování ... (ale jenom moje - v této podobě manžel cuketu neee)
VymazatAhojky,
OdpovědětVymazatto je super tip na další zpracování cukety. Přijde mi, že to má lehce podobný základ jako bramboráky (kromě vloček), co dělá mamka tátovi, tak by mu to mohlo chutnat.
Hanka z ciculka.cz
Hanko, cukeťáčky by z toho těsta šly taky, ale dají víc práce - tohle se šoupne do trouby a je to...
VymazatStáňo, dělám ho trochu jinak a je to u nás velmi oblíbené jídlo.
OdpovědětVymazatPřeji pohodovou neděli, Helena
Heleno, ono na cuketový nákyp je fakt spousta receptů - každý ho asi dělá malinko jinak, po svém
VymazatMám ráda taková jídla, ale manžel zrovna nejásá i když to sní. :-)
OdpovědětVymazatMěj se!
Hanka
Hanko, já už tohle manželovi ani nenabízím ;-)
VymazatStáni, za mě dobrý, ale můj muž by to nejedl, stejně jako tvůj. Měj pěknou neděli.
OdpovědětVymazatMarti, můj muž má k cuketě taky velmi rezervovaný postoj :-)
VymazatStáni, koukám, že je to všude stejné. Já bych si ho také dala, ale Míra by moc nejásal. Ale určitě by kousek snědl, ... jednou za rok. .o)
OdpovědětVymazatMěj se fajn. D.
Dášo, tohle je jídlo, které si dělám sama pro sebe, manžel ho opravdu nechce. A jak to čtu tak není evidentně jediný :-D
VymazatMám ráda cuketu smaženou, ale tohle vypadá sakra dobře. Recept si ukládám a určitě zkusím. Nejím totiž maso takže uvítám jakýkoliv bezmasý recept. :-)
OdpovědětVymazatBetty, já ho můžu jedině doporučit. A pokud mohu radit, tak to chce nešetřit česnekem a majoránkou.
VymazatCuketa je univerzální k čemukoliv :-)
OdpovědětVymazatTuhle žlutou jsem ještě neochutnala. Tady u nas asi rostou jen zelené :-) zajímalo by mě jestli je jiná....třeba jemnější, výraznější nebo je úplně stejna.
Míšo, chuťově mi přijde ta žlutá v podstatě stejná. Přijde mi, že plody rostou víc do délky. My máme letos zas samé žluté.
VymazatDíky :-)
VymazatNo mlaskačka, skoro zapečený bramborák, chutově.
OdpovědětVymazatJo, my ženské, nám ale chutnají zajímavé lahůdky :-)
Simi, já ten nákyp dělám právě místo jakoramboráků z cukety - jednak to není tolik mastné a hlavně se to strčí do trouby a peče se to samo :-D
VymazatCuketová jídla naštěstí jíme doma oba dva, tak se mohu přes léto vyřádit a cukeťák dělávám také. Chutná mi nejvíce studený :o).
OdpovědětVymazatÁla
Álo, já si ho právě taky většinou beru do práce - takže na studeno.
VymazatStáni cuketu jsem snad už měla na sto způsobů,ale nákyp jsem ještě nechutnala.
OdpovědětVymazatTakže moc děkuji za recept ráda vyzkouším. Měj se moc krásně.Z💙
Zdeni, těším mne, že jsem tě inspirovala.
VymazatKoukám, že cuketové období trvá i nadále:). Nákyp vypadá dobře. Já jsem s tou cuketou taková "opatrná":). Hezký den, Stano. M.
OdpovědětVymazatMarcelo, přivezla jsem z chalupy 4. A až je konečně spotřebuju, tak budou na kompostu další... Ještě jeden recept bude ;-)
Vymazat"Cukeťák" dělám také ráda a často, naposledy zrovna včera. Líbí se mi, že mimo cukety a vajíčka na něj vlastně není nic speciálního potřeba, vše ostatní lze nahradit a nakombinovat tak, aby zmizely zbytky z domácnosti. A tak je můj cukeťák pokaždé trochu jiný. :)
OdpovědětVymazatTaky do základního těsta občas přimíchám nějaké zbytky. Tentokrát to byla niva, jindy dávám pokrájenou šunku nebo vyškvařenou slaninu ...
VymazatVypadá to dobře, já ráda dělám cuketový "bramboráčky" nebo obalovanou cuketu. :)
OdpovědětVymazatGrünHauz
Š.
Já si obalovanou cuketu nedělám, ze všech cuketových úprav mi chutná asi nejmíň. Bramboráčky-cukeťáčky jsem dělávala taky, ale ten nákyp je chuťově hodně podobný a dá míň práce, tak dělám většinou ten.
VymazatJá bych si do nákypu přidala ještě třeba sýr nebo šunku, aby mě to více zasytilo, jsem celkem žrout :D Ale jako základ to musí být dobrý. Dokážu si to představit i jako přílohu k nějaké omáčce.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Tak s omáčkou si to představit nedovedu, ale sýr někdy přidávám (tentokrát jsem tam přistrouhala zbytek Nivy) nebo ho dělám s nějakou uzeninou (šunka, vyškvařená anglická)
Vymazat