neděle 11. srpna 2019

Koláč s tvarohem a jostou

Angreštu máme na chalupě dva stromečky a vždycky jsem je stačila postupně ozobat, takže jsem neměla potřebu ho zpracovávat jinak. Tentokrát mne neschopenka uvěznila v Praze, takže angrešt  spolu s jostou jsem dostala už otrhaný v litrovém kyblíku. Rozhodla jsem se proto   tentokrát i něco upéct. Pro inspiraci jsem sáhla na oblíbený web Pradobroty (ten vám pro inspiraci, zejména na pečení, vřele doporučuji) a vybrala jsem si tento. Jen jsem si ho musela trochu upravit, protože nevlastním koláčovou formu, takže jsem ho pekla v malém pekáčku .


Suroviny (na zapékací misku 32x20 cm)
Těsto
175 g polohrubé mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
3 lžíce mléka
2 lžíce oleje
3 lžíce cukru
100 g měkkého tvarohu (použila jsem polotučný)
Náplň
400 g tvarohu
1 vejce
1 vanilkový cukr
40 g cukru
asi tři hrsti josty (s odstraněným stopkami a "bubáky")
Drobenka
35 g másla
4 lžíce hrubé mouky
3 lžíce cukru


Do mouky jsem prosila  prášek do pečiva, přidala jsem ostatní suroviny a rukoupropracovala navláčné nelepivé těsto. To jsem namačkala do skleněného pekáčku tak, aby vytvořilo i okraje. 
Na náplň jsem do tvarohu zašlehala vejce i oba cukry a navrstvila jsem ji na těsto. Na tvarohovou nápň jsem rozložila jostu a povrch koláče jsem posypala drobenkou. Pekla jsem v troubě vyhřáté na  190° asi 45 min. Po upečení jsem koláč nechala úplně vychladnout, aby se zpevnila tvarohová náplň, a teprve potom jsme ho krájela.



31 komentářů:

  1. Tak ten ale je! :) Musí chutnat úplně skvěle ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem s ním úspěch u manžela i u sousedky ;-). A mně chutnal taky.

      Vymazat
  2. Ten vypadá podobně jako můj rybizový s tvarohem :-)
    Angrešt jsem neměla ani nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, hledat inspiraci u tebe mne nenapadlo. A jak jsem byla poučena, to, z čeho jsem pekla, je josta. Angrešt byl v kyblíku dole. Musím to opravit v názvu...

      Vymazat
  3. Stáni to jsou chutě! A já se tady cpu chalvou.... Kam se hrabe domácí koláč ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Marcela - Nordic Passion11. srpna 2019 21:18

    Manžel nemá rád tvaroh, proto tento typ buchet nedělám, ale já to zbožňuju, vypadá skvěle. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, manžel minule nad domácími kinder řezy, kde byla tvarohová náplň, tak moc nejásal, ale tohle mu chutnalo.

      Vymazat
  5. No mňam. Takové koláče já můžu.
    Věřím, že měl úspěch na všech frontách.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, úspěch opravdu měl - byl velmi jedlý :-)

      Vymazat
  6. S tvarohem musí být opravdu výborný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvaroh dává koláči takovou sympatickou vláčnost.

      Vymazat
  7. Ahojky,
    recept vypadá hodně dobře, mám ráda kombinaci tvarohu a ovoce. Mně momentálně nejde trouba, takže nemůžu péct, což je na nic. Nejsem ale schopná zavolat do Beka, abych sehnala opraváře. Každopádně kdybych získala angrešt, tak bych toho koláče hned šla:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tvaroh dává ovocným zase trochu jiný rozměr, než když je to klasická bublanina. Mám to pro změnu taky ráda.

      Vymazat
  8. Stáňo, vypadá skvěle. Mám moc ráda ovocné koláče s drobenkou, teď si je fakt užívám...
    Přeji hezký den a rychlé uzdravení! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ovocné koláče jsou fajn všechny :-). A děkuji.

      Vymazat
  9. Já jsem asi debil :D Josta je angrešt? :D Pekla jsem teď podobný koláč :) Korpus, na to tvarohová náplň, borůvky a nakonec mleté vlašské ořechy a je výborný. Skvělý na léto :) Přeji brzké uzdravení!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, chyba je u mne - to, co jsem považovala za tmavý angrešt, je josta (jak mne poučila máma), což je kříženec angreštu a černého rybízu. Já jsem se s ní "potkala" popré, proto za záměna, kterou jsem opravovala dodatečně

      Vymazat
  10. Takové koláče jdou u nás na odbyt. Tvaroh jim dodá vláčnost a já se musím držet, abych pokaždé když kolem jdu, po kousku nesáhla :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zmizela u nás poměrně rychle (a měla jsem na tom značný podíl ;-))

      Vymazat
  11. Stáni, vypadá lákavě, dostala jsem na něj úplně chuť. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to jsem ráda, že se mi ho povedlo i lákavě nafotit.

      Vymazat
  12. Stáni, vypadá skvěle a koláče s drobenkou mám ráda.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji. My koláče s drobenkou máme taky docela rádi, takže mizel celkem rychle.

      Vymazat
  13. Musel jsem se teda podívat, co je to josta. Nu, i maloměšťák se stále učí (a to že máme velkou zahradu i s rybizy).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martina, však já si taky původně myslela, že je to tmavý angrešt :-D. Až máma mne vyvedla z omylu, tak jsem to i opravovala v článku ;-). My máme na chalupě klasický rybíza klasický angrešt, tu jostu máma dostala od sousedky.

      Vymazat
  14. Tak tohle by mě moc chutnalo, podobný koláče dělá moje babička a nedám na ně dopustit.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)