Angreštu máme na chalupě dva stromečky a vždycky jsem je stačila postupně ozobat, takže jsem neměla potřebu ho zpracovávat jinak. Tentokrát mne neschopenka uvěznila v Praze, takže angrešt spolu s jostou jsem dostala už otrhaný v litrovém kyblíku. Rozhodla jsem se proto tentokrát i něco upéct. Pro inspiraci jsem sáhla na oblíbený web Pradobroty (ten vám pro inspiraci, zejména na pečení, vřele doporučuji) a vybrala jsem si tento. Jen jsem si ho musela trochu upravit, protože nevlastním koláčovou formu, takže jsem ho pekla v malém pekáčku .
Suroviny (na zapékací misku 32x20 cm)
Těsto
175 g polohrubé mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
3 lžíce mléka
2 lžíce oleje
3 lžíce cukru
3 lžíce cukru
100 g měkkého tvarohu (použila jsem polotučný)
Náplň
400 g tvarohu
1 vejce
1 vanilkový cukr
40 g cukru
asi tři hrsti josty (s odstraněným stopkami a "bubáky")
Drobenka
35 g másla
4 lžíce hrubé mouky
3 lžíce cukru
Do mouky jsem prosila prášek do pečiva, přidala jsem ostatní suroviny a rukoupropracovala navláčné nelepivé těsto. To jsem namačkala do skleněného pekáčku tak, aby vytvořilo i okraje.
Na náplň jsem do tvarohu zašlehala vejce i oba cukry a navrstvila jsem ji na těsto. Na tvarohovou nápň jsem rozložila jostu a povrch koláče jsem posypala drobenkou. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 190° asi 45 min. Po upečení jsem koláč nechala úplně vychladnout, aby se zpevnila tvarohová náplň, a teprve potom jsme ho krájela.
Mňam, ta vypadá nádherně!
OdpovědětVymazatByl dobrý - ten tvaroh tomu dodá vláčnost.
VymazatTak ten ale je! :) Musí chutnat úplně skvěle ♥
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Měla jsem s ním úspěch u manžela i u sousedky ;-). A mně chutnal taky.
VymazatTen vypadá podobně jako můj rybizový s tvarohem :-)
OdpovědětVymazatAngrešt jsem neměla ani nepamatuji.
Vidíš, hledat inspiraci u tebe mne nenapadlo. A jak jsem byla poučena, to, z čeho jsem pekla, je josta. Angrešt byl v kyblíku dole. Musím to opravit v názvu...
VymazatStáni to jsou chutě! A já se tady cpu chalvou.... Kam se hrabe domácí koláč ♥
OdpovědětVymazat:-D.
VymazatManžel nemá rád tvaroh, proto tento typ buchet nedělám, ale já to zbožňuju, vypadá skvěle. M.
OdpovědětVymazatMarcelo, manžel minule nad domácími kinder řezy, kde byla tvarohová náplň, tak moc nejásal, ale tohle mu chutnalo.
VymazatNo mňam. Takové koláče já můžu.
OdpovědětVymazatVěřím, že měl úspěch na všech frontách.
Krásný večer.
Ilono, úspěch opravdu měl - byl velmi jedlý :-)
VymazatS tvarohem musí být opravdu výborný!
OdpovědětVymazatTvaroh dává koláči takovou sympatickou vláčnost.
VymazatAhojky,
OdpovědětVymazatrecept vypadá hodně dobře, mám ráda kombinaci tvarohu a ovoce. Mně momentálně nejde trouba, takže nemůžu péct, což je na nic. Nejsem ale schopná zavolat do Beka, abych sehnala opraváře. Každopádně kdybych získala angrešt, tak bych toho koláče hned šla:-)
Hanka z ciculka.cz
Hanko, tvaroh dává ovocným zase trochu jiný rozměr, než když je to klasická bublanina. Mám to pro změnu taky ráda.
VymazatStáňo, vypadá skvěle. Mám moc ráda ovocné koláče s drobenkou, teď si je fakt užívám...
OdpovědětVymazatPřeji hezký den a rychlé uzdravení! Helena
Heleno, ovocné koláče jsou fajn všechny :-). A děkuji.
VymazatJá jsem asi debil :D Josta je angrešt? :D Pekla jsem teď podobný koláč :) Korpus, na to tvarohová náplň, borůvky a nakonec mleté vlašské ořechy a je výborný. Skvělý na léto :) Přeji brzké uzdravení!
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, chyba je u mne - to, co jsem považovala za tmavý angrešt, je josta (jak mne poučila máma), což je kříženec angreštu a černého rybízu. Já jsem se s ní "potkala" popré, proto za záměna, kterou jsem opravovala dodatečně
VymazatTakové koláče jdou u nás na odbyt. Tvaroh jim dodá vláčnost a já se musím držet, abych pokaždé když kolem jdu, po kousku nesáhla :-).
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hanko, zmizela u nás poměrně rychle (a měla jsem na tom značný podíl ;-))
VymazatStáni, vypadá lákavě, dostala jsem na něj úplně chuť. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatMarti, to jsem ráda, že se mi ho povedlo i lákavě nafotit.
VymazatStáni, vypadá skvěle a koláče s drobenkou mám ráda.
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny. D.
Dášo, děkuji. My koláče s drobenkou máme taky docela rádi, takže mizel celkem rychle.
VymazatMňam, hned bych ochutnala.
OdpovědětVymazatMartino, už není :-D
VymazatMusel jsem se teda podívat, co je to josta. Nu, i maloměšťák se stále učí (a to že máme velkou zahradu i s rybizy).
OdpovědětVymazatMartina, však já si taky původně myslela, že je to tmavý angrešt :-D. Až máma mne vyvedla z omylu, tak jsem to i opravovala v článku ;-). My máme na chalupě klasický rybíza klasický angrešt, tu jostu máma dostala od sousedky.
VymazatTak tohle by mě moc chutnalo, podobný koláče dělá moje babička a nedám na ně dopustit.
OdpovědětVymazatSomethingbykate